Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα συνοδεύτηκε -αναμενόμενα- από υποχρεωτική χρήση μάσκας σε πλείστους χώρους, με το μέτρο να είναι αυστηρότερο συγκριτικά με την αρχή του κύματος της πανδημίας.

Μολονότι η χρήση της δεν φαίνεται να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, οι επιπτώσεις της στην υγεία της επιδερμίδας δεν αποτελούν φανταστικό σενάριο. Όπως εξηγεί η δερματολόγος Δρ Allison Truong, από την Ιατρική Ομάδα Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, πολλοί ασθενείς της διαμαρτύρονται για προβλήματα που τους προκαλεί η χρήση της μάσκας, με κυριότερα:

  • την ακμή που προκαλούν οι φραγμένοι πόροι στην περιοχή που καλύπτει η μάσκα
  • τον ερεθισμό του δέρματος
  • αλλεργικές αντιδράσεις στο απορρυπαντικό που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο της υφασμάτινης μάσκας, στη βαφή ή άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των χειρουργικών μασκών.

Πώς μπορεί κανείς να διακρίνει τον γενικό ερεθισμό και την αλλεργία από τη «ακμή της μάσκας»; Ερυθρότητα, αίσθημα καύσου ή φαγούρα, πιθανών μαρτυρούν γενικότερο ερεθισμό. Εάν υπάρχουν μικρές φλύκταινες, σπυράκια ή λευκά στίγματα, τότε μάλλον ευθύνεται η μάσκα, εξηγεί η Δρ. Truong και δίνει πέντε σημαντικές οδηγίες για την προστασία του δέρματος:

  1. Χρήση απαλού καθαριστικού όταν πλένετε το πρόσωπό σας και αντιηλιακού έπειτα για να δημιουργήσετε ένα φράγμα μεταξύ του δέρματος και της μάσκας. Η απομάκρυνση της μάσκας να συνοδεύεται από καλό πλύσιμο του προσώπου και χρήση ενυδατικής κρέμας
  2. Καθημερινή πλύση της μάσκας. Καθώς τα απορρυπαντικά ρούχων μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, είναι προτιμότερα τα απορρυπαντικά χωρίς άρωμα
  3. Στο ερεθισμένο, ερυθρό, με συνοδεία φαγούρα ή αίσθημα καύσου δέρμα θα πρέπει να γίνει εφαρμογή κρέμας υδροκορτιζόνης μία ή δύο φορές την ημέρα
  4. Αποφυγή του μακιγιάζ κάτω από μάσκα αλλά, αν δε είναι εφικτό, βεβαιωθείτε ότι είναι ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε να μην προκαλεί απόφραξη των πόρων.
  5. Για σοβαρή ακμή, χρήση ενός καθαριστικού που περιέχει γλυκολικό οξύ, σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Εάν δεν υπάρξει βελτίωση μετά από μία ή δύο εβδομάδες, συνιστάται η επίσκεψη σε δερματολόγο.

Παρά τα πιθανά δερματικά προβλήματα, η Δρ Truong υπενθυμίζει πως η χρήση μάσκας είναι αναγκαία στις ημέρες της πανδημίας:

«Καθημερινά, όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν τη σημασία της χρήσης μάσκας για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού… Εάν διατηρείτε τη μάσκα σας καθαρή, ακολουθείτε τη σωστή υγιεινή του δέρματος καθημερινά και χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα προϊόντα, θα μπορέσετε να ελέγξετε και προλάβετε τυχόν ερεθισμούς και ακμή του δέρματος ενώ συνεχίζετε να προστατεύετε τον εαυτό σας και τους άλλους από τον ιό».