Τα παιδιά που έχουν θηλάσει αποκλειστικά το πρώτο τρίμηνο της ζωής τους έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν έκζεμα σε ηλικία έξι ετών, συγκριτικά με συνομήλικά τους που δεν έχουν θηλάσει καθόλου ή μικρότερο χρονικό διάστημα.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη που παρουσιάστηκε την Κυριακή στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας.

Το έκζεμα είναι μία φλεγμονώδη κατάσταση του δέρματος, με πιο συνήθη συμπτώματα το οίδημα, την ερυθρότητα, τον κνησμό και την απολέπιση του δέρματος. Κι ενώ οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν αναδείξει γονίδια αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες που συντελούν στην εκδήλωση του εκζέματος αλλά και πάλι πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όπως πως μπορεί να προληφθεί.

Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν εδώ και καιρό αποφανθεί ότι τα νεογνά που έχουν θηλάσει έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης πολλών χρόνιων παθήσεων, περιλαμβανομένου του άσθματος και της παχυσαρκίας.

Αλλά τα στοιχεία σχετικά με το αν ο αποκλειστικός θηλασμός προστατεύει τα παιδιά από την εκδήλωση άσθματος μετέπειτα στη ζωή τους είναι συγκεχυμένα.

Η ομάδα όμως της Δρ. Katherine M. Balas μελέτησε στοιχεία από τη μελέτη Infant Feeding Practices Study II (μεγάλη μελέτη που διενεργήθηκε την περίοδο 2005-2007 από τα CDC και τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων – FDA) καθώς και από μια μελέτη του 2012 στο ίδιο δείγμα παιδιών. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που κατέγραψε αναλυτικά τη διατροφή 2.000 εγκύων γυναικών από το τρίτο τρίμηνο της κύησης και τον θηλασμό κατά τον πρώτο έτος ζωής των παιδιών τους. Κατά την επαναξιολόγηση των στοιχείων εντοπίστηκαν 1.520 παιδιά όταν πια ήταν έξι ετών και αναλύθηκαν στοιχεία για την υγεία, την ανάπτυξή τους και τη διατροφή τους.

Ο αποκλειστικός θηλασμός δεν προλάμβανε το έκζεμα ή τη διάγνωσή του, αλλά είχε προστατευτικό ρόλο σε ότι αφορά τη χρονιότητα του στην παιδική ηλικία.

Περίπου 300 παιδιά είχαν διαγνωστεί με έκζεμα κάποια στιγμή και το 58,5% των 6χρονων είχαν έκζεμα κατά την περίοδο της επαναξιολόγησής τους.

Τα παιδιά από υψηλή κοινωνικοοικονομική τάξη ή με οικογενειακό ιστορικό διατροφικών αλλεργιών είχαν αυξημένες πιθανότητες να έχουν διαγνωστεί με έκζεμα.

«Τα παιδιά που είχαν θηλάσει κατ’ αποκλειστικότητα το πρώτο τρίμηνος της ζωής τους ή και περισσότερο είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να έχουν διαρκές έκζεμα σε ηλικία έξι ετών, συγκριτικά με συνομήλικά τους που δεν είχαν θηλάσει ποτέ ή που είχαν θηλάσει λιγότερο από τρεις μήνες», σημείωσε ο Δρ. Balas.

Και προσέθεσε ότι «ενώ ο αποκλειστικός θηλασμός δεν προλαμβάνει το έκζεμα, μπορεί να προστατεύσει το παιδί από τις εξάρσεις της δερματικής πάθησης».