Επίμονα προβλήματα ακοής εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους αναρρώσαντες ασθενείς με κορωνοϊό σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές.

Για τους σκοπούς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Audiology, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική έρευνα σε 120 βρετανούς ασθενείς.

Όταν οι ασθενείς ερωτήθηκαν αν είχαν παρουσιάσει αλλαγές στην ακοή τους, 13% είπαν ότι είχε επιδεινωθεί. Οκτώ ασθενείς είπαν ότι η ακοή τους είχε επιδεινωθεί και οκτώ ότι είχαν εμβοές.

«Ήδη γνωρίζουμε ότι οι ιοί της ανεμοβλογιάς,της παρωτίτιδας και της μηνιγγίτιδας μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ακοής, και οι κορωνοϊιοί μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα νεύρα και τα μεταξύ τους σήματα» είπε ο επικεφαλής ερευνητής Kevin Munro καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Ο ίδιος εικάζει ότι οι κορωνοϊοί προκαλούν προβλήματα στο ακουστικό σύστημα συμπεριλαμβανομένου του έσω ωτός και του κοχλία.

Παθολογικές καταστάσεις όπως η ακουστική νευροπάθεια, ένα πρόβλημα ακοής στο οποίο λειτουργεί μεν ο κοχλίας αλλά η μετάδοση κατά μήκος του ακουστικού νεύρου είναι εξασθενημένη, μπορεί να δυσκολεύουν την ακοή των θορύβων του περιβάλλοντος πρόσθεσε ο καθηγητής Munro.

Το σύνδρομο Guillain-Barre, το οποίο έχει συσχετιστεί με τη νόσο COVID-19, συνδέεται επίσης με ακουστική νευροπάθεια.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εντοπιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο ο νέος ιός επηρεάζει την ακοή, σημείωσαν οι ερευνητές και εφιστούν την προσοχή, παρότι είναι βέβαιοι για τις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στη ακοή των ασθενών.

«Είναι πιθανό παράγοντες διαφορετικοί από την COVID-19 να επιδράσουν σε προϋπάρχουσα απώλεια ακοής και εμβοές. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν το άγχος και την ανησυχία, ακόμη και τη χρήση μάσκας προσώπου που καθιστούν την επικοινωνία πιο δύσκολη, της χορηγούμενης αγωγής που μπορεί να έβλαψε την ακοή ή άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την βαρύτητα της νόσου», εξήγησε ο Δρ. Munro.