Τη σχέση μεταξύ καρκίνου και κορωνοΐου έβαλαν στο «μικροσκόπιο» οι ερευνητές στη Βρετανία για να διαπιστώσουν στα προκαταρκτικά τους ευρήματα -που πρέπει σε κάθε περίπτωση να επαληθευτούν σε ευρύτερης κλίμακας μελέτες- πως οι ογκολογικοί ασθενείς που έχουν διαγνωστεί προ διετίας και άνω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρής μορφής λοίμωξη COVID-19.

Οι ασιατικής εθνικότητας ασθενείς, καθώς και εκείνοι που λάμβαναν παρηγορητική θεραπεία, είχαν εξίσου αυξημένο κίνδυνο να καταλήξουν μετά την προσβολή τους από το νέο κορωνοϊό, βάσει της μελέτης που υπογράφουν οι ερευνητές του King’s College του Λονδίνου και του Guy’s and St Thomas ‘Foundation Trust, και η οποία δημοσιεύεται στο Frontiers in Oncology.

Η συγκεκριμένη μελέτη κατέγραψε την πορεία 156 καρκινοπαθών με εργαστηριακή επιβεβαιωμένη COVID-19 κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 29ης Φεβρουαρίου και 12ης Μαΐου. Το 82% των ασθενών είχε προσέλθει στο νοσοκομείο με ήπια ή μέτρια λοίμωξη COVID-19 και 18% με σοβαρή νόσο. Τριάντα επτά ημέρες αργότερα το 22% των ασθενών είχε καταλήξει.

Προηγμένα στατιστικά μοντέλα «επιστρατεύτηκαν» για να καθοριστούν ποια δημογραφικά ή/και κλινικά χαρακτηριστικά συνδέονταν με βαριά μορφή λοίμωξης ή θάνατο των πασχόντων.

Ογκολογικοί ασθενείς ασιατικής εθνικότητας, όσοι λάμβαναν παρηγορητική θεραπεία και εκείνοι που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο πάνω από δύο χρόνια πριν εμφανίσουν συμπτώματα κορωνοΐού προέκυψε ότι είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταλήξουν. Αντιστοίχως υψηλός ήταν ο κίνδυνος για τους ασθενείς που μετά την προσβολή τους από COVID-19 παρουσίασαν δύσπνοια ή υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (του δείκτη φλεγμονής CPR).

Η σοβαρή λοίμωξη COVID-19 συσχετίστηκε με παρουσία πυρετού, δύσπνοιας, γαστρεντερικών συμπτωμάτων ή διάγνωσης καρκίνου περισσότερο από 24 μήνες πριν.

Οι περισσότεροι μεταξύ των 156 ογκολογικών ασθενών ήταν άνδρες και από χαμηλότερο κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο· οι μισοί ήταν λευκοί, ποσοστό 22% αφροαμερικάνοι και 4% Ασιάτες. Η υπέρταση ήταν η πιο συχνά αναφερόμενη συννοσηρότητα και ακολούθησε ο διαβήτης, η νεφρική δυσλειτουργία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι όγκων ήταν ουρολογικοί/γυναικολογικοί (29%), αιματολογικοί (18%) και μαστού (15%).  Κατόπιν ταξινόμησης με βάση τη σοβαρότητα της λοίμωξης COVID-19, το μεγαλύτερο ποσοστό κακοηθειών ήταν αιματολογικό (36%), ενώ το 40% των ασθενών είχε μεταστατικό καρκίνο και το 46% των ασθενών διαγνώστηκε με κακοήθεια τους τελευταίους 12 μήνες.

Στην παρούσα φάση οι μελέτες για τη σχέση καρκίνου – κορωνοΐου είναι περιορισμένες και σε μικρά δείγματα. Παράλληλα μπορεί να καταστεί δύσκολη η διάγνωση COVID-19 σε ογκολογικούς ασθενείς, καθώς τα συμπτώματα του κορωνοϊού μπορεί να μοιάζουν με αυτά του καρκίνου και τις παρενέργειες των αντικαρκινικών θεραπειών. Και αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστερημένη ή καθόλου διάγνωση, με συνέπεια να επέλθει σοβαρότερη λοίμωξη ή ακόμη και θάνατος.

Ο Δρ. Mieke Van Hemelrijck του King’s College του Λονδίνου και ο συνάδελφός του Δρ Saoirse Dolly τονίζουν πως επείγει η διεξαγωγή σχετικών μεγάλης κλίμακας μελετών προκειμένου να επαληθευτούν μεν τα δεδομένα της μελέτης τους, αλλά και να καθοριστούν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση και φροντίδα των ογκολογικών ασθενών εν μέσω της τρέχουσας πανδημίας ή επόμενων.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Οι ογκολογικοί ασθενείς στην εποχή της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ερωτήσεις και απαντήσεις για ασθενείς με νεοπλασματικές παθήσεις