Ενισχυτικός παράγοντας στην αποτελεσματικότητα της ορμονοθεραπείας για τον καρκίνο του μαστού θα μπορούσε να αποδειχθεί η διαλειμματική νηστεία, όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά ευρήματα νέας διεθνούς ερευνητικής μελέτης σε πειραματόζωα καθώς και μικρής κλίμακας σχετικών κλινικών δοκιμών.
Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καλιφόρνια (USC) και του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου IFOM του Μιλάνου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γένοβας, ήλθε στη δημοσιότητα από τις σελίδες του Nature.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η διαλειμματική νηστεία μειώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης, του ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα-1 (IGF1) και της λεπτίνης.
Στα πειραματόζωα το αποτέλεσμα αυτό φαίνεται να ενισχύει τη δράση των αντικαρκινικών δραστικών ουσιών ταμοξιφαίνη και φουλβεστράνη και να καθυστερεί την αντίσταση στα αντίστοιχα χορηγούμενα φάρμακα.
Ως προς τα αποτελέσματα των δοκιμών με συνδυασμό ορμονοθεραπείας και διαλειμματικής νηστείας σε 36 γυναίκες είναι μεν υποσχόμενα αναφέρουν οι ερευνητές, ωστόσο αποσαφηνίζουν ότι δεν μπορεί να προεξοφληθεί ότι τα σχετικά ευρήματα θα επιβεβαιωθούν στις ευρείας κλίμακας κλινικές δοκιμές που θα πρέπει τώρα να ακολουθήσουν.
«Η διαλειμματική δίαιτα μαζί με την ορμονοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού έχουν τη δυναμική όχι μόνο να συρρικνώσουν όγκους αλλά και να αναστρέψουν τους ανθεκτικούς όγκους σε ποντίκια» επισημαίνει ο καθηγητής Valter Longo του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καλιφόρνια, τονίζοντας ότι μέσω αυτή της μελέτης η επιστημονική κοινότητα «έχει για πρώτη φορά δεδομένα που υποδεικνύουν πως η διαλειμματική νηστεία λειτουργεί μεταβάλλοντας τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς παράγοντες: IFG1, λεπτίνη και ινσουλίνη».
Ο καθηγητής Alessio Nencioni, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη, ανέφερε σχετικά με τις κλινικές δοκιμές πως γυναίκες που λάμβαναν θεραπεία οιστρογόνων και παράλληλα ακολούθησαν επί σχεδόν δύο χρόνια μηνιαίους κύκλους διαλειμματικής νηστείας φάνηκε πως παρουσίασαν αλλαγές στο μεταβολισμό τους αντίστοιχες με αυτές που παρατηρήθηκαν στα πειραματόζωα.
Ο ίδιος έδωσε έμφαση στο ότι δεν καταγράφηκαν προβλήματα και παρενέργειες, γεγονός που κατά τον ίδιο υποδηλώνει πως πρόκειται για μία καλά ανεκτή από τον οργανισμό παρέμβαση. Και ευελπιστεί ότι «αυτό το πρόγραμμα διατροφής που βασίζεται στην αποχή από το φαγητό θα μπορούσε κάποια μέρα να αποτελέσει όπλο για την καλύτερη καταπολέμηση του καρκίνου σε ασθενείς που λαμβάνουν ορμονοθεραπεία χωρίς σοβαρές παρενέργειες».
Διαβάστε ακόμη
Πόσες ασθένειες γλυτώνουν όσοι τρώνε μέρα παρά μέρα
Καρκίνος μαστού: Δώδεκα πολύτιμες συμβουλές για να μη νοσήσετε