Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 χωρίς ιστορικό, ενδείξεις ή συμπτώματα καρδιακών προβλημάτων εμφανίζουν εξαιρετικά μειωμένη ικανότητα άθλησης, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας και του Κέντρου Βιοχημικής Έρευνας στο Λάνκαστερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτός ο περιορισμός θέτει τους ασθενείς σε κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας υποστηρίζουν οι ειδικοί, σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσίευσαν στο Diabetes Care.

Η επιστημονική ομάδα μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν το καρδιολογικό προφίλ 247 ατόμων που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 σε ένα εύρος 2,5 έως 10 ετών πριν την έναρξη της μελέτης. Επίσης συγκρότησαν και μια ομάδα ελέγχου 78 ατόμων χωρίς διαβήτη τύπου 2 για λόγους σύγκρισης.

Με μαγνητική τομογραφία καρδιάς και υπερηχογραφικό έλεγχο οι ερευνητές εντόπισαν υποκείμενες εξασθενείς στην αιματική ροή προς τον καρδιακό μυ και την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα και να το διοχετεύσει σε όλο το σώμα των ατόμων με διαβήτη τύπου 2.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν επίσης ως προς τη φυσική τους κατάσταση με την διενέργεια τεστ σε στατικό ποδήλατο.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμα και όταν συνυπολογίσαμε την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα και το κάπνισμα, οι υποκείμενες καρδιακές αλλοιώσεις συντελούσαν στην κακή φυσική κατάσταση των ατόμων με διαβήτη τύπου 2. Αυτό σημαίνει ότι η πρώιμη καρδιακή νόσος είναι παρούσα στον συγκεκριμένο πληθυσμό ασθενών, παρά την απουσία κλινικών ενδείξεων, όπως η στηθάγχη και η δύσπνοια», εξηγεί ο Δρ. Gaurav Gulsin, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και επικεφαλής της μελέτης.

Ο Δρ. Gerry McCann, καθηγητής Καρδιακής Απεικόνισης στο ίδιο πανεπιστήμιο και συμμετέχων στη μελέτη συμπληρώνει ότι «αν μπορέσουμε να στοχεύσουμε τις υποκείμενες αυτές καρδιακές βλάβες με θεραπείες που θα αυξάνουν την παροχή αίματος προς την καρδιά, τότε ενδεχομένως να μπορούμε να βελτιώσουμε τη φυσική κατάσταση και να αποτρέψουμε την εκδήλωση καρδιακής ανεπάρκειας στα άτομα με διαβήτη τύπου 2».