Προστατίτιδα αποκαλείται γενικά η φλεγμονή του προστάτη, η πλέον συχνή ουρολογική πάθηση στους άνδρες, η οποία εκδηλώνεται με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα, συνεπώς ο όρος αναφέρεται στη γενική κατάσταση. Αποτελεί τη συχνότερη πάθηση του ουροποιητικού στους άνδρες κάτω των 50 ετών και την τρίτη συχνότερη για τους άνω των 50.

Η προστατίτιδα προκαλείται συχνότερα από βακτήρια μέσω του ορθού ή μολυσμένων ούρων. Δεν αποτελεί σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, μπορεί ωστόσο να προκληθεί από μικρόβιο που μεταδόθηκε μέσω της ερωτικής πράξης.

Τον κίνδυνο προστατίτιδας αυξάνουν παράγοντες όπως:

  • πρόσφατη λοίμωξη της ουροδόχου κύστης, του ουροποιητικού συστήματος ή άλλη λοίμωξη
  • κάποιος τραυματισμός στην περιοχή μεταξύ του όσχεου και του πρωκτού
  • μη φυσιολογική ανατομία του ουροποιητικού συστήματος
  • HIV λοίμωξη
  • επιπλοκή από βιοψία του προστάτη
  • διογκωμένος προστάτης κ.α.

Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται η επώδυνη και δύσκολη ούρηση, ο πόνος στη βουβωνική χώρα, την περιοχή της πυέλου και τα γεννητικά όργανα, ενώ τα συμπτώματα ενίοτε προσιδιάζουν σε αυτά της γρίπης. Ωστόσο, τα συμπτώματα όπως και τα αίτια, η σταδιακή ή οξεία εμφάνιση της φλεγμονής καθώς και η θεραπεία της εξαρτώνται από τον τύπο της προστατίτιδας.

Η προστατίτιδα διακρίνεται στα παρακάτω είδη:

  • την οξεία βακτηριακή προστατίτιδα
  • τη χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα
  • τη χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα
  • την ασυμπτωματική φλεγμονώδη προστατίτιδα

Η διάγνωση προστατίτιδας στηρίζεται στο ιστορικό του ασθενούς και την κλινική του εικόνα. Εξετάσεις που είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν εφόσον το κρίνει απαραίτητο ο γιατρός σας είναι:

  • η καλλιέργεια ούρων ή σπέρματος για ύπαρξη τυχόν βακτηρίων
  • η  εξέταση του ορθού, όπου ο γιατρός ψηλαφεί την περιοχή του προστάτη για διαπίστωση τυχόν φλεγμονής ή ευαισθησίας
  • το μασάζ προστάτη για αφαίρεση του πύου από τον αδένα του προστάτη και την ουρήθρα και τον έλεγχό του στη συνέχεια με μικροσκόπιο
  • η κυστεοσκόπηση για τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και του ουροποιητικού σωλήνα
  • το υπερηχογράφημα

1. Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα

Πρόκειται για τον σπανιότερο τύπο προστατίτιδας. Προκαλείται από βακτήρια όπως το E.coli που μπορούν να μεταδοθούν με τη σεξουαλική επαφή ή μέσω του αίματος. Στα συμπτώματα συγκαταλέγονται ο πυρετός, τα ρίγη, πόνος στη μέση ή την περιοχή των γεννητικών οργάνων και συχνή ή επώδυνη ούρηση. Αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ενώ υποτροπή μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή στο νοσοκομείο.

2. Χρόνια βακτηριακή και μη βακτηριακή προστατίτιδα

Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα προκαλείται από τα ίδια βακτήρια με την οξεία και σπανιότερα από γονόκοκκο, μυκόπλασμα, χλαμύδια ή μύκητες. Η μη βακτηριακή προστατίτιδα αποτελεί τον πιο διαδεδομένο τύπο προστατίτιδας, χωρίς ακριβή αίτια και της οποίας τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν και να επανεμφανιστούν απροειδοποίητα. Στα συμπτώματα και στις δύο μορφές χρόνιας προστατίτιδας περιλαμβάνονται η συχνουρία, η επώδυνη ούρηση, σεξουαλικά προβλήματα όπως στυτική δυσλειτουργία, μειωμένη ερωτική επιθυμία και πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, καθώς και δυσθυμία και κακή ψυχολογική διάθεση.

Η θεραπεία για τη χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα περιλαμβάνει συνήθως τη λήψη αντιβιοτικών για τέσσερις έως δώδεκα εβδομάδες. Είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και η λοίμωξη μπορεί να επανέλθει. Αντιθέτως, για τη μη βακτηριακή, λόγω ελλιπούς γνώσης των αιτιών, απαιτείται συνδυασμός θεραπειών που περιλαμβάνει αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη, μασάζ στον προστάτη για να απελευθερωθεί το υγρό που του ασκεί πίεση, θερμά λουτρά καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως στις διατροφικές συνήθειες.

3. Ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα

Πρόκειται για προστατίτιδα χωρίς συμπτώματα. Η διάγνωσή της γίνεται συχνά τυχαία κατά την εξέταση για άλλη πάθηση.