Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει στρες πολύ νωρίς στη ζωή τους είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν μείζονα καταθλιπτική διαταραχή σε παιδική ή εφηβική ηλικία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry (JAACAP).
«Μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες στα πρώιμα στάδια της ζωής του ανθρώπου αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης στην ενήλικη ζωή. Θελήσαμε λοιπόν να δούμε σε ποιον βαθμό σχετίζεται με την εκδήλωση κατάθλιψης νωρίτερα, ειδικά στην παιδική και εφηβική ηλικία», αναφέρει ο Joelle LeMoult, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά.
Οι επιστήμονες εστίασαν στην ανάλυση δεδομένων από 62 δημοσιευμένες μελέτες και πάνω από 44.000 μοναδικούς συμμετέχοντες. Οι έρευνες κατέγραφαν το πρώιμο στρες και την παρουσία ή απουσία μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής πριν την ηλικία των 18 ετών.
Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι συγκριτικά με τα νεαρά άτομα που δεν είχαν εκτεθεί νωρίς στη ζωή τους σε στρες, όσοι είχαν τέτοια έκθεση είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.
Ως στρεσογόνα γεγονότα που μπορεί κάποιος να εκτεθεί από νωρίς στη ζωή του θεωρήθηκαν η φτώχεια και η συναισθηματική κακοποίηση, μεταξύ άλλων.
Οι ερευνητές εξέτασαν επιμέρους και οκτώ μετα-αναλύσεις για να αναλύσουν τη σχέση διαφόρων μορφών πρώιμου στρες και τη διάγνωση μείζονος καταθλιπτικής διαταραχή στην παιδική ή εφηβική ηλικία.
Η σεξουαλική κακοποίηση, η σωματική κακοποίηση, ο θάνατος ενός μέλους της οικογένειας, η ενδο-οικογενειακή βία και η συναισθηματική κακοποίηση σχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο μείζονος κατάθλιψης σε νεαρή ηλικία. Αντιθέτως, η φτώχεια, η ασθένεια/τραυματισμός και η έκθεση σε μια φυσική καταστροφή δεν είχαν σχέση.