Ταινίες επιστημονικής φαντασίας με καταστροφολογικά σενάρια, οπτικές αφηγήσεις για το τέλος του κόσμου από κάποια εξωγήινη απειλή, φυσικές καταστροφές ή ένα μοιραίο ανθρώπινο λάθος… Τι θα μπορούσε να προσφέρει στους λάτρεις του είδους η παρακολούθηση τέτοιων ταινιών πέρα από την εκτίναξη της αδρεναλίνης τους στα ύψη;

Ίσως να μην είναι η πρώτη απάντηση που θα σκεφτόταν κανείς ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο στην Πενσυλβάνια και το Πανεπιστήμιο Aarhus, διαπίστωσαν μια σημαντική επίπτωση των blockbusters για το τέλος της ανθρωπότητας στην ψυχολογία των θεατών, ιδίως στην περίοδο της συγκαιρινής πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα έδειξαν πως όσοι αρέσκονται στη θέαση τέτοιων ταινιών, ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι για τη νέα κατάσταση και έδειξαν να προσαρμόζονται ευκολότερα στα νέα δεδομένα. Έτσι, μπορεί το ερώτημα των ψυχολόγων «γιατί ο κόσμος προτιμά τέτοιες ταινίες;» να μένει αναπάντητο, η νέα μελέτη έδειξε τουλάχιστον σε τι μπορεί να ωφελήσει η προτίμηση αυτή.

Η ερευνητική ομάδα, με τη χρήση του online εργαλείου Profilic, το οποίο επιτρέπει την άμεση επαφή των ερευνητών με τους θεατές ταινιών, προσέγγισαν 126 εθελοντές με σκοπό τη συλλογή στοιχείων αναφορικά με την προσωπικότητά τους, την άποψή τους για συγκεκριμένα είδη ταινιών, τη στάση τους απέναντι στο φαινόμενο του νέου κορωνοϊού και, φυσικά, αν έχουν παρακολουθήσει την ταινία Contagion (Μόλυνση). Πρόκειται για μια ταινία κατά την οποία ιός από ζώο μεταδίδεται στον άνθρωπο καταλήγοντας σε φονική πανδημία, η οποία χαρακτηρίστηκε προφήτης της πανδημίας των ημερών μας και η επαναπροβολή της σημείωσε υψηλά ποσοστά θεαματικότητας διεθνώς.

Τα στοιχεία έδειξαν πως άνθρωποι που είχαν παρακολουθήσει πρόσφατα αυτές τις ταινίες-προπομπούς του κακού, έδειξαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην περίπτωση της πραγματικής πανδημίας. Ιδιαίτερα κάποιες σκηνές στις ταινίες του είδους τους οχύρωσαν ψυχολογικά σχετικά με ό,τι έπρεπε να αναμένουν από τα γεγονότα. Παρόμοια ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες παρουσίασαν και οι λάτρεις ταινιών τρόμου, με τους ερευνητές να καταλήγουν πως αυτές οι ταινίες παρέχουν εφόδια και πρακτικές γνώσεις για την περίπτωση που το σενάριο γίνει πραγματικότητα.