Ένα κοινό πρόσθετο τροφίμων, που απαγορεύθηκε πρόσφατα στη Γαλλία αλλά συνεχίζει να χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ και άλλες χώρες, διαπιστώθηκε πως αλλάζει σημαντικά το εντερικό μικροβίωμα των ποντικιών, προκαλώντας φλεγμονή στο παχύ έντερο και αλλαγές στην έκφραση των πρωτεϊνών στο ήπαρ, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst που δημοσιεύθηκε στο Small.

«Πιστεύω ότι τα αποτελέσματά μας θα έχουν αρκετές συνέπειες στη βιομηχανία τροφίμων και στην ανθρώπινη υγεία και διατροφή. Η μελέτη επιβεβαίωσε μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα σε νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου που υπάρχουν στα τρόφιμα (TiO2 NPs) και δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής, Hang Xiao.

Η έκθεση του ανθρώπου στο TiO2 NPs οφείλεται βασικά σε ένα πρόσθετο τροφίμων γνωστό ως E171, το οποίο φτιάχνεται από διαφόρων μεγεθών μόρια του TiO2, εκ των οποίων το 1/3 ή περισσότερο ανήκουν στη νανοκλίμακα. Το E171, που κάνει τα προϊόντα να φαίνονται πιο λευκά και αδιαφανή, βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα επιδόρπια, οι καραμέλες, τα ροφήματα και οι τσίχλες, με την έκθεση στο Ε171 να είναι δύο με τέσσερις φορές υψηλότερη στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες.

Τα νανοσωματίδια αυτά μπορεί να έχουν μοναδικές φυσιολογικές ιδιότητες που προκαλούν ανησυχία. «Τα μεγαλύτερα σωματίδια δεν απορροφώνται εύκολα, αλλά τα μικρότερα μπορούν να μπουν στους ιστούς και να συσσωρευτούν εκεί», επισημαίνει ο Δρ. Xiao.

Στη μελέτη αυτή, λοιπόν, οι επιστήμονες τάισαν δύο πληθυσμούς ποντικιών είτε με E171 είτε με TiO2 NPs ως μέρος της καθημερινής τους διατροφής. Ο ένας πληθυσμός κατανάλωσε διατροφή υψηλών λιπαρών παρόμοια με αυτή που ακολουθούν πολλοί άνθρωποι, τα 2/3 των οποίων είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, και ο άλλος ακολούθησε διατροφή χαμηλών λιπαρών. Τα ποντίκια της πρώτης ομάδας τελικά έγιναν παχύσαρκα, σε αντίθεση με αυτά της δεύτερης ομάδας.

«Τόσο στα παχύσαρκα όσο και στα υγιούς βάρους ποντίκια, το εντερικό μικροβίωμα τα κατέστησε ευάλωτα σε παρενέργειες του TiO2 NPs, προκαλώντας περισσότερες βλάβες στα παχύσαρκα από ό,τι στα υγιή ποντίκια», σημειώνει ο Δρ. Xiao.

Οι ερευνητές βρήκαν, ακόμη, ότι το TiO2 NPs μείωσε τα τυφλά επίπεδα λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του εντέρου και αύξησαν τα προφλεγμονώδη ανοσοκύτταρα και τις κυτοκίνες στο παχύ έντερο, υποδεικνύοντας μια κατάσταση φλεγμονής.

Για να αξιολογήσουν τις άμεσες συνέπειες της διαταραχής του εντερικού μικροβιώματος από το TiO2 NP, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια μελέτη μεταμόσχευσης κοπράνων, δίνοντας στα ποντίκια αντιβιοτικά για να καθαρίσουν το αρχικό τους εντερικό μικροβίωμα και στη συνέχεια να μεταμοσχεύσουν βακτήρια κοπράνων από τα ποντίκια στα οποία είχε χορηγηθεί TiO2 NP σε εκείνα που είχαν λάβει τα αντιβιοτικά. «Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η ένταξη των TiO2 NPs στη διατροφή διαταράσσει της ομοιόσταση του εντερικού μικροβιώματος, πράγμα που με τη σειρά του οδηγεί σε εντερική φλεγμονή στα ποντίκια», τονίζει ο ειδικός.

Η μελέτη μέτρησε, τέλος, τα επίπεδα Ti02 σε δείγματα ανθρώπινων κοπράνων, διαπιστώνοντας μια μεγάλη ποικιλία, με τον Δρ. Xiao να υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω ερευνών για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων στην υγεία από την μακροπρόθεσμη έκθεση σε TiO2 NPs.

Διαβάστε επίσης

Πρόσθετα τροφίμων: Πρέπει να τα φοβόμαστε;

Οκτώ σημάδια SOS που αποκαλύπτουν ότι το έντερο έχει πρόβλημα

Το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να παχαίνει το παιδί