Έχετε προβλήματα με τον ύπνο; Τότε δεν έχετε παρά να μοιραστείτε το κρεβάτι σας. Είτε πρόκειται για μόνιμο ή προσωρινό σύντροφο, νέα μελέτη κατέληξε πως αυτός είναι το τρόπος βελτίωσης του ύπνου REM (rapid eye movement, η φάση των γρήγορων οφθαλμικών κινήσεων), ενός από τα σημαντικότερα στάδια του ύπνου, απαραίτητο για την εμπέδωση των αναμνήσεων, τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την ικανότητα να ονειρευόμαστε. (Τα προηγούμενα στάδια του ύπνου περιλαμβάνουν το πρώτο με τον αρχικό ελαφρύ ύπνο, ενώ το δεύτερο αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του ύπνου οπότε και έχετε αποκοπεί από το περιβάλλον).

Το νέο εύρημα που κομίζει η πρόσφατη έρευνα δεν αποτελεί, φυσικά, η παγιωμένη συνήθεια ένα ζευγάρι να μοιράζεται το κρεβάτι. Σε αντίθεση με τις παλαιότερες μελέτες περί του κοινού ύπνου που εστίαζαν το ενδιαφέρον στις οχλήσεις των σωμάτων κατά την ενύπνια συνύπαρξη, η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Henning Johannes Drews από το Κέντρο Ολοκληρωμένης Ψυχιατρικής στη Γερμανία, εντρύφησε στη δομή (τα στάδια) του ύπνου ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 12 νέα, υγιή, ετεροφυλόφιλα ζευγάρια τα οποία διανυκτέρευσαν στο εργαστήριο χωριστά και μαζί, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας παρατήρησης οπότε οι ερευνητές μελέτησαν παραμέτρους του ύπνου με τη χρήση διπλής ταυτόχρονης μελέτης ύπνου (μιας μεθόδου που εξετάζει τα εγκεφαλικά κύματα, την αναπνοή, την ένταση των μυών και την καρδιακή λειτουργία την ώρα που κοιμόμαστε). Επιπλέον, απάντησαν σε ερωτηματολόγια αναφορικά με τη σχέση τους (διάρκεια, ένταση και πάθος, βάθος στη σχέση).

Τα ευρήματα έδειξαν πως ο κοινός ύπνος είχε θετική επίδραση επεκτείνοντας τον χρόνο διάρκειας του ύπνου REM και με λιγότερες ενοχλήσεις, διαπίστωση σημαντική δεδομένων των πνευματικών ικανοτήτων, όπως ο έλεγχος των συναισθημάτων ή η τάση για κοινωνικές συναναστροφές, που έχουν συνδεθεί με αυτό το στάδιο ύπνου.

Ένα ακόμα όφελος ήταν ο συγχρονισμός στα ζευγάρια όταν κοιμούνταν μαζί, κάτι που, όπως εξήγησαν οι ειδικοί, προέκυψε μάλλον από το βάθος της σχέσης και επομένως θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως δείκτης της ποιότητας της σχέσης. Αξίζει να αναφερθεί πως ο καλύτερος συγχρονισμός επετεύχθη στα ζευγάρια που είχαν αξιολογήσει υψηλά τη σχέση τους.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές πρότειναν πως η σταθεροποίηση και βελτίωση του σταδίου ύπνου rem, θα μπορούσε να εξασφαλίσει καλύτερες κοινωνικές επαφές και λιγότερο άγχος. Πρόκειται όμως για απλές υποθέσεις, ξεκαθάρισε η Δρ. Drews.

Εν τέλει, πόσο εύκολο είναι να κοιμηθούμε με παρέα στο ίδιο κρεβάτι; Οι ερευνητές κατέγραψαν αυξημένη κίνηση στα άνω και κάτω άκρα των συμμετεχόντων, χωρίς όμως η κίνηση να στέκεται ικανή να διαταράξει τη δομή του ύπνου.

Η μελέτη έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία για τα ζευγάρια: τώρα γνωρίζετε πως το βάθος της σχέσης σας μπορεί να μαρτυρήσει ο συγχρονισμός σας στον ύπνο. Εντούτοις, μένει να διερευνηθεί αν τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν εφαρμογή και σε πιο ετερόκλιτα ζευγάρια, όπως ηλικιωμένοι ή ασθενείς.