1. Η λήψη στατινών, δηλαδή φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη, σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά θανάτου και λιγότερα περιστατικά μηχανικής αναπνευστικής υποστήριξης ασθενών που νοσηλεύονται με τη νόσο COVID-19, υποστηρίζουν οι επιστήμονες σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cell Metabolism. Η μεγάλης κλίμακας αναδρομική μελέτη έδειξε, επίσης, ότι ο κίνδυνος θανάτου και άλλων αρνητικών αποτελεσμάτων δεν αυξήθηκε από τον συνδυασμό θεραπείας με στατίνες, αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE) και ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ARB) -φαρμάκων για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Καθώς η δημιουργία εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19 φαίνεται να αργεί προς το παρόν, η επαναστόχευση κλινικά εγκεκριμένων θεραπειών προς αυτή τη κατεύθυνση ίσως αποτελεί μια ελκυστική επιλογή. Οι στατίνες ενδεχομένως να μπορούν να εκπληρώσουν αυτό το σκοπό, καθώς είναι φάρμακα που καθυστερούν την εξέλιξη της βλάβης στους πνεύμονες στα ζώα, βελτιώνουν την ανοσολογική απόκριση και μειώνουν αισθητά τη φλεγμονή, η οποία έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τις σοβαρές επιπλοκές της COVID-19, όπως τα προβλήματα στα όργανα.

Παρόλο, όμως, που οι στατίνες θεωρούνται απόλυτα ασφαλείς για τους ανθρώπους, μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι αυξάνουν την έκφραση του ACE2, του υποδοχέα στον οποίο δεσμεύεται ο ιός SARS-CoV-2 και χρησιμοποιεί για να εισβάλει στα κύτταρα. Από την άλλη, διαφορετικές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το ACE2 προστατεύει όργανα όπως οι πνεύμονες από βλάβες που προκαλούν οι ιοί. Ως εκ τούτου, δεν έχει καταστεί σαφές πώς επηρεάζονται τα κλινικά αποτελέσματα ασθενών με COVID-19 από τη χρήση στατινών, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με τους αναστολείς ACE και τους ανταγωνιστές ARB, οι οποίοι συνταγογραφούνται συχνά μαζί με τις στατίνες και αυξάνουν την έκφραση του ACE2 στα ζώα.

Για να γεφυρώσουν αυτό το κενό στις γνώσεις, ο Δρ. Hongliang Li από το Πανεπιστήμιο της Ουχάν και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν αυτή την αναδρομική μελέτη 13.981 ασθενών με COVID-19, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν σε 21 νοσοκομεία της επαρχίας Χουμπέι στην Κίνα. Από το σύνολο των ασθενών οι 1.219 χρησιμοποιούσαν στατίνες, από όσους έπασχαν από υπέρταση οι 310 χρησιμοποιούσαν στατίνες μαζί με ACE αναστολείς ή ARB και οι 603 χρησιμοποιούσαν στατίνες μαζί με άλλα αντιυπερτασικά φάρμακα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ποσοστά θνησιμότητας και δευτερεύοντα αποτελέσματα, όπως τα περιστατικά μηχανικής αναπνευστικής υποστήριξης, την εισαγωγή σε ΜΕΘ, το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσφορίας και βλάβες στο ήπαρ, τα νεφρά και την καρδιά. Επειδή οι ασθενείς που λάμβαναν στατίνες ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία και είχαν υψηλότερα ποσοστά προβλημάτων στους πνεύμονες και χρόνιων παθήσεων, οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης ανάλυση στις υποομάδες ασθενών που αντιστοιχούσαν σε βασικά χαρακτηριστικά όπως η ηλικία, η σοβαρότητα της ασθένειας και προϋπάρχουσες παθήσεις.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των 28 ημερών, η χρήση στατινών σχετίστηκε με χαμηλότερα ποσοστά θανάτου και λιγότερα περιστατικά μηχανικής αναπνευστικής υποστήριξης. Συγκεκριμένα, οι στατίνες συνδέθηκαν με ποσοστό θνητότητας 5,5%, σε σύγκριση με το 6,8% χωρίς στατίνες, αριθμοί που αντιπροσωπεύουν πτώση της τάξης του 19%. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν την αντίστοιχη κοόρτη των 861 ασθενών στην ομάδα των στατινών και 3.444 ασθενείς στην ομάδα χωρίς στατίνες, η χρήση στατινών σχετίστηκε με 45% μείωση στα ποσοστά θανάτου, από το 9,4% στο 5,2%. Στις αντίστοιχες περιπτώσεις, η χρήση στατινών επίσης σχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα τριών βιοδεικτών φλεγμονής και λιγότερα περιστατικά συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσφορίας και εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Στο μη αντιστοιχισμένο δείγμα, η θνητότητα και τα δευτερεύοντα αποτελέσματα στις 28 ημέρες παρέμειναν ίδια και στη χρήση στατινών μαζί με ACE αναστολείς ή ARB και στη συνδυαστική θεραπεία στατινών και άλλων αντιυπερτασικών φαρμάκων. Στην αντιστοιχισμένη κοόρτη με τους 204 ασθενείς σε κάθε ομάδα, όμως, η χρήση στατινών μαζί με ACE αναστολείς ή ARB έναντι των άλλων αντιυπερτασικών φαρμάκων σχετίστηκε με 65% πτώση στα ποσοστά θανάτου (3,4% έναντι 9,8%) και λιγότερα περιστατικά καρδιακής βλάβης και συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσφορίας.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι τα πρώτα κλινικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεώρηση ότι ο κίνδυνος θνητότητας από COVID-19 δεν αυξάνεται από τη χρήση αναστολέων ACE ή ARB σε συνδυασμό με τη θεραπεία με στατίνες», επισημαίνει ο Δρ. Li.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτου ασθενών με COVID-19 σχετίζονται άμεσα με τη χρήση στατινών, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με ACE αναστολείς ή ARB και, προς το παρόν, παραμένει ασαφές αν τα ευρήματα αφορούν και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.

Διαβάστε επίσης

Άνοια: Ο συνδυασμός ευρείας κυκλοφορίας φαρμάκων που μειώνει τον κίνδυνο

Κορωνοϊός: Οι «μαραθωνοδρόμοι» ασθενείς – Γιατί κάποιοι ταλαιπωρούνται μήνες;

Χοληστερόλη: Η θεραπεία που θα αντικαταστήσει τα καθημερινά χάπια