Θα ανέμενε κανείς οι αλλαγές που συνοδεύουν κάθε εποχή γύρω από τα ήθη, τα κοινωνικά πρότυπα και την κοινωνική κατασκευή του φύλου να έχει αντίστοιχη επίδραση στα κριτήρια επιλογής συντρόφου. Ποια είναι η αλήθεια;

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science, αναζήτησε την απάντηση μέσα από την έρευνα για τα κριτήρια επιλογής συντρόφου περισσότερων από 14.000 ετεροφυλόφιλων κατοίκων 45 χωρών. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά.

Όπως φάνηκε, τίποτα δεν έχει αλλάξει εδώ και πάνω από 30 χρόνια: οι γυναίκες εξακολουθούν να επιζητούν την ασφάλεια σε μεγαλύτερους ηλικιακά συντρόφους, οι άνδρες θέτουν την εξωτερική εμφάνιση και τη νεαρότερη ηλικία ως βασικά κριτήρια.

Τον αναλλοίωτο χαρακτήρα της ερωτικής συμπεριφοράς αποδεικνύουν στοιχεία από τη Νορβηγία όπου, από το μακρινό 1980 έως σήμερα, η ηλικιακή διαφορά στα ετερόφυλα ζευγάρια που συζούν, παντρεύονται ή αποκτούν παιδιά για πρώτη φορά είναι τα δύο με τρία χρόνια.

 

Τι 1980 τι… 2020

«Οι κλασικές μελέτες της εξελικτικής ψυχολογίας σχετικά με τις διαφορές των φύλων στην επιλογή συντρόφου φαίνεται πως αυξάνουν την εγκυρότητά τους με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε ο καθηγητής Leif Edward Ottesen Kennair από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας (NTNU).

Πράγματι, τα πρόσφατα ευρήματα δεν διέφεραν σημαντικά από αυτά του πρωτοπόρου επί του θέματος ψυχολόγου David Buss, τριάντα χρόνια πριν.

Ο Δρ. Buss, ερευνώντας το πολιτισμικό υπόβαθρο στα κριτήρια επιλογής ερωτικού συντρόφου σε 37 χώρες, ανακάλυψε σημαντικές ομοιότητες στα δύο φύλα, όπως η κοινή προτίμηση για τις αρετές της φιλικότητας και της υψηλής νοημοσύνης.

Οι διαφορές ωστόσο υπερνίκησαν. Στις 36 από τις 37 χώρες οι γυναίκες, σε αντίθεση με τους άνδρες, έδωσαν προτεραιότητα στην οικονομική ευμάρεια του υποψήφιου συντρόφου, την ευφυΐα, την καλή υγεία και την μεγαλύτερη από τη δική τους ηλικία.

Από την άλλη, για τους άνδρες 34 από τις 37 χώρες και σε αντίθεση ξανά με τις γυναίκες, τα σημαντικότερα κριτήρια αποτέλεσαν η καλή εμφάνιση -λόγω του βιολογικού πλεονεκτήματος απόκτησης ομορφότερων παιδιών- και η μικρότερη ηλικία της πιθανής συντρόφου.

 

Οι κριτικές στη νέα μελέτη

Σύμφωνα με τον καθηγητή Mons Bendixen από το NTNU, η συγκαιρινή μελέτη θέλησε να διαπιστώσει αν τα παλαιότερα ευρήματα ανταποκρίνονται στις μέρες μας και σε ευρύτερη πληθυσμιακή βάση. Επιπλέον, έκρινε καθησυχαστική την ταύτιση των νέων με τα παλαιότερα ευρήματα, καθώς αποδεικνύεται η σταθερή θεωρητική βάση της έρευνας. Κατά τον Δρ. Kennair, με την έρευνα πέτυχαν μια πιο διεισδυτική ματιά στους παράγοντες που καθορίζουν τις προτιμήσεις και τις διαφορές στα φύλα.

Εντούτοις, τα πρόσφατα στοιχεία δεν έχαιραν θερμής υποδοχής και αποδοχής από όλους και δέχτηκαν έντονη κριτική. Υπήρξαν απόψεις πως οι ερευνητές εσκεμμένα εστίασαν στις διαφορές ανάμεσα στα φύλα ενώ η ρευστότητα στις συμπεριφορές σχετικά με την επιλογή συντρόφου και οι συμπτώσεις ομοιότητας δεν επιτρέπουν τη συναγωγή βεβιασμένων και γενικευμένων συμπερασμάτων.