Οι καρδιοπαθείς που έχουν κακή ψυχική διάθεση θα πρέπει να δοκιμάσουν το Tai Chi σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην European Journal of Cardiovascular Nursing επιθεώρηση της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας. Το Tai Chi που γυμνάζει σώμα και πνεύμα συσχετίστηκε με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών

Η συγγραφέας της έρευνας Δρ. Ruth Taylor-Piliae από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα συστήνει σε όσους έχουν περάσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή έχουν κάποια άλλη καρδιακή πάθηση να εντάξουν το tai chi στο πρόγραμμα αποκατάστασής τους. «Υπάρχουν σωματικά οφέλη όπως η βελτίωση της ισορροπίας, αλλά είναι καλή επιλογή και για την πνευματική υγεία» συμπληρώνει η ειδικός.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η ψυχική φόρτιση που βιώνουν οι  ασθενείς μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο δεν είναι αμελητέα: καταθλιπτικά συμπτώματα επηρεάζουν περίπου το 20% των ασθενών με στεφανιαία νόσο, 20% με καρδιακή ανεπάρκεια, το 27% όσων έχουν υπέρταση και το 35% όσων επιβιώνουν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στην ανάλυση μελετήθηκαν 1.853 ασθενείς που συμμετείχαν σε 15 κλινικές έρευνες με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη (το 44% ήταν γυναίκες).

Το Tai Chi που χαρακτηρίζεται ως χορευτική πολεμική τέχνη συσχετίστηκε με μικρότερη ψυχική φόρτιση συνολικά, μείωση της κατάθλιψης, καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερη σωματική κατάσταση (περπάτημα, ικανότητα διεκπεραίωσης καθημερινών δραστηριοτήτων).

Η εναλλακτική αυτή μορφή άσκησης πάντως δεν φάνηκε να έχει σημαντική επίδραση σε όσους είχαν επιβιώσει από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αν και δεν είναι επαρκώς μελετημένος ο τρόπος που το Tai Chi επενεργεί θετικά στο σώμα και το πνεύμα οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στη συνεργιστική δράση ανάμεσα στις στάσεις του σώματος και την αναπνοή. Συνιστούν ωστόσο η εκμάθηση της τεχνικής να γίνεται με τη βοήθεια ενός έμπειρου εκπαιδευτή, επειδή η online εξάσκηση μπορεί να επιβαρύνει τα γόνατα.