Ο κίνδυνος των γυναικών να νοσήσουν από κάποια καρδιαγγειακή πάθηση και να πεθάνουν από αυτήν, είναι μικρότερος από εκείνων των ανδρών της ίδιας ηλικίας, ανεξάρτητα από το σε ποια χώρα ζουν. Αυτό φαίνεται από μια σουηδική μελέτη που έγινε σε περισσότερους από 160.000 άνδρες και γυναίκες σε 27 χώρες και η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο The Lancet και μπορείτε να βρείτε εδώ.
Η έρευνα έθεσε τους συμμετέχοντες στο μικροσκόπιο για περισσότερα από 10 χρόνια, για τα συμβάντα της καρδιακής προσβολής, του εμφράγματος του μυοκαρδίου και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες είχαν μειωμένους κινδύνους έναντι αυτών. Αυτό σίγουρα οφείλεται και στο ότι οι γυναίκες καπνίζουν λιγότερο από τους άνδρες, αλλά και ότι είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χαμηλότερα ποσοστά λίπους στο αίμα. Επίσης, σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες σε καλή υγεία χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, είχαν την τάση να υιοθετούν την προληπτική ιατρική (π.χ. να ελέγχουν την πίεσή τους με αγωγή) και να αποφεύγουν τις καταχρήσεις.
Η έρευνα εξέτασε επίσης το αν οι γυναίκες ή οι άντρες λάμβαναν καλύτερη ή χειρότερη περίθαλψη, εξαιτίας του φύλου τους, με την έννοια ότι υπάρχει ο αστικός μύθος ότι οι άνδρες ως πιο επίφοβοι για αυτές τις ασθένειες λαμβάνουν καλύτερες και πιο υποψιασμένες ιατρικές υπηρεσίες. Κάτι τέτοιο όμως δεν διαφάνηκε. Αντιθέτως, αυτό που προέκυψε είναι ότι η φτώχεια είναι ασθένεια καθώς σημαίνει λιγότερες υποδομές: Η κύρια διαφορά στην πρόγνωση μετά ένα εγκεφαλικό σε χώρες χαμηλού ΑΕΠ όπως το Μπαγκλαντές, η Ινδία και το Πακιστάν ήταν δυσοίωνη, καθώς περίπου το 40% των ανδρών και των γυναικών πεθαίνουν εντός 30 ημερών μετά το επεισόδιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες υψηλού εισοδήματος όπως η Σουηδία και ο Καναδάς ήταν κάτω από το 10%.