Η πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Γηριατρικής (American Geriatrics Society), εξέτασε πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και το αν και πώς αυτά συνδέονται με δύο πρόδρομες καταστάσεις άνοιας, το  Σύνδρομο Κινητικού-Γνωστικού Κινδύνου (MCR) και τηνΉπια Γνωστική Διαταραχή (MCI).

Τα χαρακτηριστικά αυτά ήταν ο νευρωτισμός, η εξωστρέφεια, η ευσυνειδησία, η διαλλαγή (συμβιβασμός, δεκτικότητα) και η ανοιχτοσύνη (ειλικρίνεια). Μεταξύ, λοιπόν, 524 ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω που παρακολουθήθηκαν για κατά μέσο όρο 3 έτη, 38 συμμετέχοντες ανέπτυξαν MCR και 69 ανέπτυξαν MCI (μερικοί μάλιστα και με απώλεια μνήμης).

Η ικανότητα του να ανοίγεσαι στους άλλους συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης MCR κατά 6%, ενώ ο νευρωτισμός συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης MCI κατά 6% και γνωστική εξασθένηση της μνήμης αλλά και της εγκεφαλικής λειτουργίας. Ενώ απαιτούνται περισσότερες μελέτες, τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν ενδείξεις ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας παίζουν ανεξάρτητο ρόλο στον κίνδυνο πρόκλησης ή στην προστασία έναντι συγκεκριμένων συνδρόμων προ της άνοιας και ενδεχομένως και με αυτή. Ασφαλώς απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ωστόσο οι πτυχές της προσωπικότητας παίζουν και αυτές τον ρόλο της.