Νευραλγικής σημασίας για την αντιμετώπιση του καρκίνου με χημειοθεραπεία αποδεικνύεται η διατροφή σύμφωνα με νέα εργαστηριακή έρευνα. Σύμφωνα με ερευνητές, συστατικά της καθημερινής μας διατροφής όπως τα αμινοξέα καθώς και αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα, μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα ή και την τοξικότητα των αντικαρκινικών φαρμάκων, καθώς επίσης στην εξέλιξη άλλων θεραπευτικών αγωγών.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως η ανακάλυψη ανοίγει νέα μονοπάτια στην ιατρική κοινότητα, προσφέροντας σημαντικές δυνατότητες υπολογισμού των σωστών δόσεων για τον καλύτερο έλεγχο των παρενεργειών της χημειοθεραπείας και κατανόησης των αιτιών διαφορετικής απόκρισης των ασθενών στην αντικαρκινική φαρμακευτική αγωγή.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, οι αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα λόγω της διατροφής μπορούν να αυξήσουν την τοξικότητα των αντικαρκινικών φαρμάκων έως και 100 φορές.

Ο ρόλος της διατροφής

Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη της υγείας μας. Ωστόσο, η πρόσφατη μελέτη επισημαίνει πως οι διατροφικές μας επιλογές δεν επηρεάζουν μόνο εμάς, αλλά και τους μικροοργανισμούς μέσα μας.

Κατά την Δρ. Eyleen O’Rourke από το Τμήμα Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, το Τμήμα Κυτταρικής Βιολογίας της Σχολής Ιατρικής και το Κέντρο Καρδιαγγειακών Ερευνών Robert M. Berne, την έκπληξη που προξένησε η ανακάλυψη πως η προσθήκη ενός μόνο αμινοξέος μπορούσε να εκτινάξει την τοξικότητα των φαρμάκων, ακολούθησε η κατανόηση ότι οι μεταβολές οφείλονται σε ένα δίκτυο αλληλεπιδράσεων μεταξύ διατροφής, μικροβιώματος, φαρμάκων και ασθενούς.

Συγκεκριμένα, κατά το πείραμα που διεξήχθη σε σκουλήκια, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως η αντικαρκινική ουσία που χορηγήθηκε στα σκουλήκια απέβη θανατηφόρα μετά την προσθήκη ενός μόλις mg του αμινοξέος σερίνη.

Οι ερευνητές κατέληξαν πως διαφορές στις διατροφικές συνήθειες αλλά και τη σύσταση του μικροβιώματος επηρεάζουν τον τρόπο που ο οργανισμός ανταποκρίνεται στη χημειοθεραπεία. Με λίγα λόγια, μεταφέροντας τις παρατηρήσεις τους στον άνθρωπο, θεωρούν ότι τα τρόφιμα που επιλέγουμε να καταναλώσουμε θα έχουν επίδραση σε περισσότερα από 1.000 είδη μικροοργανισμών που ζουν μέσα μας και κατά συνέπεια στην υγεία μας και την ανταπόκρισή μας στην οποιαδήποτε θεραπεία. Πιθανώς στο μέλλον οι γιατροί να μη συνταγογραφούν απλώς φάρμακα, αλλά να παρέχουν λεπτομερείς και εξατομικευμένους οδηγούς διατροφής και κοκτέιλ ρύθμισης του μικροβιώματος προς επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων.

 

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Ο έλεγχος του μικροβιώματος καθιστά εφικτή την πρώιμη διάγνωση

Καρκίνος Προστάτη: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο τα συμπληρώματα διατροφής

Καρκίνος Ήπατος: Αυτή η μέθοδος μπορεί ακόμη και να οδηγήσει στην αποφυγή του