Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από αλλεργίες. Για τις αλλεργικές αντιδράσεις ενοχοποιούνται ορισμένα αντισώματα, που ονομάζονται αντισώματα IgE, όπως η ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE), η οποία συνδέεται ευθέως με διάφορα αλλεργιογόνα. Δηλαδή, κατά την εισπνοή ή την κατάποση του αλλεργιογόνου, η IgE έρχεται σε επαφή και ενεργοποιεί τα σιτευτικά κύτταρα (κύτταρα των ιστών των βλεννογόνων) του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος και πυροδοτεί την έκκριση ισταμίνης στον οργανισμό, που με τη σειρά της προκαλεί τα αλλεργικά συμπτώματα.
Τα αποτελέσματα από μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας των αλλεργιών, επισημαίνοντας έναν παράγοντα που τα πυροδοτεί όλα αυτά.
Οι επιστήμονες έχουν προβληματιστεί από το γεγονός ότι πολλά άτομα έχουν αντισώματα IgE χωρίς ποτέ να αναπτύξουν συμπτώματα αλλεργίας. Για παράδειγμα, περίπου τα μισά άτομα που έχουν αντισώματα IgE και παρότι τα τεστ τους βγαίνουν θετικά (ότι είναι δηλαδή αλλεργικοί σε κάτι) δεν εμφανίζουν σχετικά συμπτώματα.
Για να εξετάσουν αυτό το μυστήριο, ο Robert Anthony, Ph.D., του Κέντρου Ανοσολογίας και Φλεγμονωδών Νοσημάτων και οι συνεργάτες του συνέκριναν την IgE σε άτομα με αλλεργία στα φιστίκια αραχίδες, αλλά και σε άτομα χωρίς αυτήν την αλλεργία. Οι αναλύσεις αποκάλυψαν την αύξηση ενός συγκεκριμένου σακχάρου που ονομάζεται σιαλικό οξύ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η προσθήκη σιαλικού οξέος στην IgE ενίσχυσε τις αλλεργικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε ζωικά ερευνητικά μοντέλα, ενώ η αφαίρεση του σιαλικού οξέος από την IgE μείωσε αυτές τις αντιδράσεις, την αναφυλαξία, το συνάχι, το φτέρνισμα κ.λπ.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο ποσοτικός προσδιορισμός του σιαλικού οξέος στα αντισώματα IgE μπορεί να χρησιμεύσει ως δείκτης για πιο εύστοχες διαγνώσεις αλλεργικής νόσου και ότι η απομάκρυνση του σιαλικού οξέος από την IgE είναι μια νέα στρατηγική για τη θεραπεία των προσβεβλημένων ασθενών» αναφέρεται στην έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, αλλά μπορείτε να τη βρείτε και εδώ .