Το μητρικό γάλα αποτελεί τη σημαντικότερη τροφή του νεογέννητου βρέφους και είτε αυτό παρέχεται μέσω απευθείας θηλασμού είτε με τη χρήση θήλαστρου οι θετικές επιδράσεις για το νέο μέλος της οικογένειας είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Μία ερευνητική ομάδα εξέτασε και δημοσίευσε στο Cell Host & Microbe τις διαφορές που προκύπτουν στο μητρικό γάλα και την επίδρασή του στο μικροβίωμα του βρέφους αν η μητέρα επιλέγει να του παράσχει το γάλα από το στήθος της είτε έμμεσα αφού έχει προηγηθεί η άντληση του γάλακτος με θήλαστρο  – μια επιλογή που επιτρέπει στις εργαζόμενες μητέρες να συνεχίσουν να παρέχουν το δικό τους γάλα στο μωρό όταν απουσιάζουν από το σπίτι.

«Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες έρευνες για τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μικροβιακή σύνθεση του μητρικού γάλακτος», ανέφερε η ερευνήτρια Meghan Azad και πρόσθεσε πως «Αυτή έρευνα ενισχύει την κατανόησή μας σχετικά με τους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάζουν το μικροβίωμα».

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο απευθείας θηλασμός από τον μαστό αύξανε την ποικιλία του μικροβιώματος στο στόμα του βρέφους ενισχύοντας την ήδη επικρατούσα άποψη για τις ευεργετικές επιδράσεις του θηλασμού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Από την άλλη μεριά με τη χρήση θηλάστρου ελέω της επαφής του μητρικού γάλακτος με το περιβάλλον, παρατηρήθηκε στο στοματικό μικροβίωμα του βρέφους αντίστοιχα μεγάλη ποικιλία, αλλά με παρουσία περισσότερου περιβαλλοντικού μικροβιακού φορτίου το οποίο ενδέχεται να περιέχει και παθογόνα βακτήρια. Συγκεκριμένα, ο έμμεσος θηλασμός δηλαδή η επιλογή να πάρει το παιδί ένα γεύμα μητρικού γάλακτος το οποίο έχει αντληθεί από το μαστό της μητέρας τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα παρουσίας παθογόνων όπως η στενοτροφομονάδα και η ψευδομονάδα. «Η αυξημένη έκθεση σε πιθανά παθογόνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης του βρέφους», σημειώνει η Shirin Moosavi η πρώτη συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Manitoba.
«Η αυξημένη έκθεση σε πιθανά παθογόνα του μητρικού γάλακτος θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων για το μωρό, ενδεχομένως παρέχοντας μια εξήγηση όσον αφορά τον λόγο που τα μωρά που λαμβάνουν μητρικό γάλα με θήλαστρο έχουν αυξημένο κίνδυνο άσθματος συγκριτικά με εκείνα που τρέφονται αποκλειστικά από το στήθος της μητέρας τους» εξηγεί η Δρ. Moosavi. Ωστόσο για να τεκμηριωθεί μια τέτοια περίπτωση απαιτούνται περισσότερες μελέτες όσον αφορά τον τρόπο που οι αλλαγές στο μικροβίωμα του γάλακτος επηρεάζουν τα βακτήρια που αποικούν το έντερο του μωρού, γεγονός που επιδρά στην υγεία του.