Το σύνδρομο Hutchinson-Gilford (ή προγηρία – HGPS) είναι μια θανατηφόρος πάθηση που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στο δέρμα, το καρδιαγγειακό και το μυοσκελετικό σύστημα, με το κενό ανάμεσα στις υπάρχουσες γνώσεις για την ασθένεια και μια ενδεχόμενη θεραπεία ή ίαση να παραμένει μέχρι και σήμερα μεγάλο.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Proceedings of the National Academy of Science (PNAS), οι ερευνητές με επικεφαλής τον Ara Nazarian, από το Κέντρο Προηγμένων Ορθοπεδικών Μελετών του BIDMC, διερεύνησαν τον μυοσκελετικό φαινότυπο ενός ζωικού μοντέλου με προγηρία (ομόζυγο διαγονιδιακό μοντέλο G608G BAC) και προσδιόρισαν τις αλλαγές στον φαινότυπο αυτών των ποντικιών μετά από μια προκλινική δοκιμή πέντε πτυχών με διαφορετικούς θεραπευτικούς συνδυασμούς των δραστικών ουσιών lonafarnib, πραβαστατίνης και ζολεδρονικού οξέος.
«Παρατηρήσαμε ότι το lonafarnib δεν βελτίωσε τους δείκτες των οστών ή των χόνδρων. Αντιθέτως, οι θεραπευτικοί συνδυασμοί με πραβαστατίνη και ζολενδρονικό οξύ βελτίωσαν σημαντικά τις μηχανικές ιδιότητες των οστών και τις δομικές παραμέτρους των χόνδρων», ανάφερε ο Δρ. Nazarian.
Οι αλλαγές που αναδείχθηκαν στη δομή του οστικού φλοιού, την ακαμψία και τη δύναμη του ζωικού μοντέλου G608G BAC μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο κάμψης και παραμόρφωσης των οστών, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει στη σκελετική δυσπλασία που είναι χαρακτηριστική του HGPS. Οι ανωμαλίες των χόνδρων που παρατηρήθηκαν σε αυτό το μοντέλο προσομοιάζουν στις αλλαγές που παρατηρήθηκαν σε αντίστοιχης ηλικίας άγρια ζώα, όπως το μειωμένο πάχος και όγκος του χόνδρου. Τέτοιες αλλαγές ενδεχομένως να μιμούνται επικρατούσες εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων στους ηλικιωμένους, όπως η οστεοαρθρίτιδα.
Γεγονός είναι πως χρειάζονται περισσότερες ζωικές μελέτες πριν τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που ενδεχομένως να έχει αυτό το μοντέλο της ασθένειας για να συμβάλλει στις μελέτες για την οστεοαρθρίτιδα, πάντως ο Δρ. Nazarian εμφανίζεται αισιόδοξος για τις πιθανότητες που προσφέρει.
«Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια εξουθενωτική νόσος που υποβαθμίζει τον αρθρικό χόνδρο και αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες χρόνιας ανικανότητας και πόνου στους ηλικιωμένους. Τα ζωικά μοντέλα ταχείας γήρανσης όπως το ποντίκι που χρησιμοποιήθηκε στην παρούσα μελέτη θα μπορούσαν να προσφέρουν μια μεγάλης σημασίας ευκαιρία για τη μελέτη των εκφυλιστικών παθήσεων των αρθρώσεων», καταλήγουν οι επιστήμονες.
Διαβάστε επίσης
Το μπαχαρικό που ανακουφίζει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας
Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Η επέμβαση με γρήγορη αποκατάσταση και άριστο αποτέλεσμα
Οστεοαρθρίτιδα: Καινοτόμος μέθοδος «ακούει» έγκαιρα τη νόσο