Όταν μιλάμε για τα συμπτώματα του κορωνοϊού, σκεφτόμαστε τους πνεύμονες -τα αναπνευστικά προβλήματα, τον έντονο βήχα, τον πυρετό, τους μυϊκούς πόνους και την κόπωση. Όμως το ένζυμο στο οποίο επιτίθεται ο ιός υπάρχει όχι μόνο στους πνεύμονές μας, αλλά και στο γαστρεντερικό σωλήνα. Επομένως συμπτώματα όπως διάρροια, ναυτία και εμετός, δεν είναι ασυνήθιστα.
Ενδεικτικά, η πρώτη περίπτωση του νέου κορωνοϊού που αναφέρθηκε στις ΗΠΑ είχε δύο ημέρες ναυτία, έμετο και διάρροια εκτός από αναπνευστικά προβλήματα. Ο ιός ανιχνεύθηκε σε δείγματα από τη μύτη του ασθενούς, το λαιμό του, αλλά επίσης απομονώθηκε και σε δείγματα κοπράνων.
Εξάλλου, τρεις πρόσφατες μικρής κλίμακας έρευνες που έχουν γίνει προτείνουν ότι από τα κρούσματα κορωνοϊού που νοσούν, ποσοστό από 4% μέχρι 11% αλλά και 60% έχουν και γαστρεντερικά συμπτώματα.
Σε μια μελέτη ατόμων με ήπια συμπτώματα COVID-19, οι ερευνητές συνέκριναν εκείνους που είχαν γαστρεντερικά ή αναπνευστικά συμπτώματα ή και τα δύο, με αυτούς που παρουσίαζαν μόνο αναπνευστικά συμπτώματα. Διαπίστωσαν ότι το 23% των ασθενών είχαν μόνο γαστρεντερικά, ενώ το 57% είχαν και εντερικά και αναπνευστικά συμπτώματα, ενώ το υπόλοιπο 20% μόνο αναπνευστικά.
Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η γαστρεντερική οδός είναι μια άλλη πιθανή οδός μόλυνσης και μετάδοσης, καθόλου αμελητέα. Οι ειδικοί προτείνουν, λοιπόν, αφενός μεγάλη προσοχή στην υγιεινή, αφετέρου τη διατήρηση ενός υγιούς εντερικού μικροβιώματος, μέσα από την κατανάλωση γιαουρτιού, φυτικών προϊόντων και προβιοτικών.