Σήμερα ανακοινώθηκαν μόνο 8 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Τις ανακοινώσεις κάνει αυτή την ώρα ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Επίσης ανακοινώθηκαν τρεις νέοι θάνατοι, ενώ 37 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί συνολικά ανέρχονται πλέον σε 2.620, ενώ το 55,4% εξ αυτών είναι άνδρες.

Οι 593 συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό ενώ 1.301  είναι επαφές άλλου κρούσματος.

Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ από τους 38 οι 8 είναι γυναίκες. Το 92% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. 77 συμπολίτες μας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 

Σημειώνεται, ότι από το σύνολο των θανάτων το 26% ήταν γυναίκες, ενώ η διάμεση ηλικία τους είναι τα 74 έτη, ενώ το 92% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Μαζί με τον κ. Τσιόδρα και τον κ.  Χαρδαλιά είναι και ο υφυπουργός Εσωτερικών Νίκος Παπαθανάσης θα δώσει διευκρινίσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων.

«Η επόμενη φάση είναι πολύ κρίσιμη. Αν τηρήσουμε όλα τα μέτρα και περιορίσουμε εθελούσια τις πολλές επαφές και θεωρούμε τους εαυτούς μας ως δυνητικούς φορείς θα έχουμε μικρότερο κίνδυνο αναζωπύρωσης. Να είμαστε σε επαγρύπνηση. Είναι σημαντικό να καταλάβουμ4ε πως ακόμα δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις, εμείς θα επιτηρούμε καθημερινά», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ πιάνουν δουλειά τη Δευτέρα

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε επίσης ότι επί ποδός θα βρίσκονται από τη Δευτέρα 4 Μαΐου οι πρώτες κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, για την αντιμετώπιση της COVID-19.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ήδη οι πρώτοι επιτυχόντες νοσηλευτές και οδηγοί ειδοποιήθηκαν και προσήλθαν. Έχουν υποβληθεί σε έλεγχο για την ανίχνευση τυχόν ύπαρξης του ιού SARS-CoV-2. Τα αποτελέσματα του ελέγχου αναμένονται εντός της ημέρας και αμέσως μετά θα ολοκληρωθεί η πρόσληψή τους.

Η ίδια διαδικασία θα τηρηθεί για όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση πρόσληψης του ΕΟΔΥ και εργαστούν στο πρόγραμμα. Σταδιακά, και σύμφωνα με τις ανάγκες και τον σχεδιασμό του Οργανισμού, θα προσληφθούν 500 νοσηλευτές, 500 οδηγοί και 100 διοικητικοί υπάλληλοι σε όλη την επικράτεια.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠA «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020».