Στις θέσεις τους θα βρίσκονται από την Δευτέρα οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να προετοιμάσουν τα σχολεία μαζί με τα συνεργεία των δήμων για την υποδοχή των μαθητών, αρχικά της Γ΄ λυκείου στις 11 Μαΐου και όλων των τάξεων γυμνασίου και λυκείου από 18 του μηνός.
Οι μαθητές θα προσέρχονται στις τάξεις εκ περιτροπής, οι μισοί Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και οι άλλοι μισοί Τρίτη, Πέμπτη ώστε να σχηματισθούν μικρότερα τμήματα, το πολύ 15 ατόμων και να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας.
Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι διπλό: Πρώτον για την εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης και την διδασκαλία των μαθημάτων με διασφάλιση της προστασίας της υγείας μαθητών και καθηγητών και δεύτερον για την διαχείριση και αντιμετώπιση τυχόν νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που μπορεί να εμφανιστούν .
Αναλυτικά το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει:
-Την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων θα δοθούν οδηγίες προς διευθυντές, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς με έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό.
-Στα σχολικά λεωφορεία η χρήση μάσκας από τους μαθητές είναι προαιρετική ενώ, οι μαθητές που θα μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα φορούν μάσκα, όπως όλοι που θα εισέρχονται σε αυτά.
-Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός.
-Προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.
-Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.
-Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.
-Θα είναι προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
-Δυνατότητα μη προσμετρούμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο με βάση δήλωσης του γονέα
-Ζωντανή εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθήματος για όσους μαθητές έχουν λόγο απουσίας από το σχολείο
-Τον Σεπτέμβριο Πανελλαδικές όσοι νοσήσουν
-Τον Σεπτέμβριο θα μπορούν να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις όσοι υποψήφιοι έχουν κάποιο πρόβλημα υγεία, σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες.
-Το σχέδιο του υπουργείου περιλαμβάνει για τους μαθητές που ανήκουν στις ευπαθείς ευάλωτες ομάδες, την λήψη ειδικών μέτρων με την δυνατότητα εξέτασης τον Σεπτέμβριο, στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος νοσήσει από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων.
Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις για τη μεγάλη μερίδα υποψηφίων, των Γενικών λυκείων.
Την Παρασκευή 26 Ιουνίου θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις στα βασικά μαθήματα, με την Χημεία και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Προσανατολισμού.
Τις ίδιες ημερομηνίες θα εξετασθούν οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών που επέλεξαν να εξεταστούν με το προηγούμενο σύστημα.
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το πρόγραμμα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο ξεκινά όπως πάντα με την Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας.
Οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων θα ξεκινήσουν την Τρίτη 16 Ιουνίου προκειμένου να ολοκληρώσουν τις εξετάσεις Τρίτη 30 Ιουνίου με τις εξετάσεις σε μαθήματα ειδικότητας ενώ στα ίδια επίπεδα με πέρυσι πέρυσι αναμένεται να κινηθεί ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ κοντά τους 78.000.
Το δεύτερο σκέλος περιλαμβάνει την τήρηση πρωτοκόλλου ΕΟΔΥ για διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζεται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας και την διαδικασία ιχνηλάτησης.
Η ομάδα εμπειρογνωμώνων, για το άνοιγμα των σχολείων, δημιουργεί ειδικό πρωτόκολλο για τις περιπτώσεις εμφάνισης κρουσμάτων στα σχολεία.
«Η αναζήτηση της επαφής δεν θα οδηγεί στο κλείσιμο των σχολείων», σύμφωνα με το σχέδιο.
Πιθανότατα να μην ακολουθηθεί η ίδια τακτική που εφαρμόστηκε στην αρχή της πανδημίας στη χώρα, σύμφωνα με την οποία ένα σχολείο έκλεινε για δύο εβδομάδες όταν μαθητής ερχόταν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Σε κάθε περίπτωση θα γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών κρούσματος εντούτοις θα υπάρχει ειδική διαβάθμιση στα μέτρα ανάλογα με την ευρύτητα της διασποράς.
Οι εμπειρογνώμονες αναζητούν κριτήρια που θα κλείνει μία σχολική μονάδα. Θα κρίνεται ανά περίπτωση η σοβαρότητα του περιστατικού και της έκτασης των κρουσμάτων και σε πρώτη φάση θα απομονώνονται τα κρούσματα σε κατ οίκον απομόνωση ενώ όπου χρειάζεται θα κλείνουν τάξεις ή συγκεκριμένα σχολεία και ποτέ οριζόντια.
Όπως είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας για το ζήτημα της θερμομέτρησης των μαθητών, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια τέτοια πρόβλεψη για θερμομέτρηση των μαθητών. «Η θερμομέτρηση είναι ένα μη ασφαλές μέτρο, ιδιαίτερα για κάποιον ο οποίος δεν έχει συμπτώματα της νόσου, περίπου 10% όπως φαίνεται μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι σε μεγάλες μελέτες, περιμένουμε ακόμα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα. Και φυσικά μπορεί να είναι στο χρόνο επώασης. Άρα η θερμομέτρηση δεν προσφέρει κάτι παραπάνω. Αυτό επαφίεται στην οικογένεια του παιδιού, να παρακολουθεί το παιδί για τα συμπτώματα, τα συμπτώματα που αναφέραμε και πολύ διεξοδικά προχθές, που έχουν σχέση με την καινούρια νόσο, ώστε να δίνεται η προτεραιότητα στην αποφυγή του να πάει στο σχολείο το παιδί με τα συμπτώματα και να μεταδώσει τη νόσο».