Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είναι τα δυο πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα των τελευταίων μηνών. Είναι οι άνθρωποι που καθημερινά καθηλώνουν εκατομμύρια Έλληνες μπροστά από τους τηλεοπτικούς δέκτες που τους ακούνε να τους ενημερώνουν για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού ο καθένας από το δικό του πόστο.
Μιλώντας στον Αντώνη Σρόιτερ και την εκπομπή Αυτοψία του Alpha ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μίλησε επίσης για την κριτική που δέχεται αλλά και για το γεγονός ότι έχει γίνει έμπνευση για τραγούδια, ενώ παράλληλα απάντησε και για το αυστηρό ύφος με το οποίο παρουσιάζεται στην καθημερινή ενημέρωση. «Προσπαθώ να είμαι ευθύς, με τον ίδιο τρόπο που επικοινωνώ στην καθημερινότητά μου, έτσι με τον ίδιο τρόπο επικοινωνώ με τους συμπολίτες μου. Υπάρχει η ανάγκη να πω την αλήθεια και τα πραγματικά δεδομένα. Το θέμα δεν είναι το αυστηρό ύφος αλλά αν αυτά που λέμε έχουν φέρει αποτελέσματα».
Το τηλεοπτικό σκηνικό δεν ήταν το στούντιο ή το γραφείο του αλλά ο Υμηττός, το βουνό στους πρόποδες του οποίου μεγάλωσε ως γνήσιος Βυρωνιώτης ενώ ξέρει κάθε του γωνιά αφού ως δήμαρχος αλλά και όταν ήταν στα ΣΠΑΥ βρέθηκε εκεί. «80.000 στρέμματα δάσους, ο τελευταίος πνεύμονας της Αττικής. Το καλοκαίρι κινδύνεψε αλλά ήμασταν όλοι εδώ» θα πει.
Στη συνέχεια μίλησε για τα μέτρα. «Η αποκλιμάκωση των μέτρων θα γίνει βήμα βήμα. Θα γίνει σε δυο φάσεις. Η πρώτη αφορά στα μέτρα που θα τρέξουν τον Μάϊο και η δεύτερη που θα τρέξουν τον Ιούνιο. Αξία για όλους μας έχει η ανθρώπινη ζωή και η διαφύλαξη της δημόσιας Υγείας» θα τονίσει ο υφυπουργός. Παράλληλα μίλησε και για την επιστροφή στην κανονικότητα αλλά ο χρόνος για αυτή θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα βρεθεί εμβόλιο. «Θα πάμε βήμα βήμα προς μια νέα κανονικότητα μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Θέλει 12 με 18 μήνες, ίσως και νωρίτερα. Όλοι μας θα πρέπει να κρατήσουμε ξεκάθαρους κανόνες υγιεινής. Η ζωή μας θα αλλάξει γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την επόμενη ημέρα, όπου θα πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στον εαυτό μας και στους συνανθρώπους μας», είπε ο ο κ. Χαρδάλιας.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αποκάλυψε ότι οι ειδικοί φοβούνται ένα νέο κύμα τον ερχόμενο χειμώνα, αλλά αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας. «Μέλημά μας δεν είναι μόνο να σταματήσουμε την εξάπλωση της νόσου, αλλά να δημιουργήσουμε τις δομές και τις υποδομές ώστε στο δεύτερο κύμα τον χειμωνα να είμαστε πιο έτοιμοι. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και αξίζουν συγχαρητήρια στο υπουργείο Υγείας, αλλά και επιχειρησιακά. Είμαστε έτοιμοι με μονάδες και δομές που δεν είχε η χώρα». Ο κ. Χαρδαλιάς αποκάλυψε ότι από τον Φεβρουάριο γίνονταν ασκήσεις επι χάρτου για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και αυτό έχει βοηθήσει ώστε τώρα να ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων.
«Πήραμε πολύ νωρίς τα μέτρα με την αποφασιστηκότητα του πρωθυπουργού με μόνο γνώμονατην ανθρώπινη ζωή. Αγνοώντας και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Είχαμε έτοιμα μέτρα από τον Φεβρουάριο. Κάναμε ιχνηλάτηση από το πρώτο κρούσμα στην Θεσσαλονίκη. Είχαμε μια εξαιρετική πλατφόρμα παρακολούθησης όλων αυτών που θέταμε σε καραντίνα μετά την ιχνηλάτηση. Προφανώς έχουμε πετύχει να κόψουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού. Έχουμε στεγανοποιήσει τις διάφορες εστίες. Η δουλειά που έχει γίνει στις δομές, οι καιρικές συνθήκες, αλλά και μια σειρά ζητημάτων που αναδεικνύουν οι λοιμωξιολόγοι κάνουμε το επόμενο βήμα έχοντας στο μυαλό μας το φθινόπωρο».
Κυριάκος Μητσοτάκης – Νίκος Χαρδαλιάς
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ρωτήθηκε για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό. Ο ίδιος δήλωσε: «Είναι ένας πραγματικός ηγέτης. Φάνηκε και στη διαχείριση του Έβρου και σε αυτή της πανδημίας. Ζητάει τη γνώμη όλων και ενημερώνεται για τα πάντα. Από την αρχή προτεραιότητά του ήταν η δημόσια υγεία». Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μίλησε για τα μέτρα που πήρε η Ελλάδα πολύ γρήγορα, ενώ έδωσε τα εύσημα στους πολίτες οι οποίοι επέδειξαν ψυχραιμία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. «Ο κόσμος λειτούργησε με εκπληκτική πειθαρχία που αναγνωρίζεται ως παράδειγμα από όλη την ανθρωπότητα. Η αστυνομία δεν ήταν εκεί έξω για να κυνηγήσει, ήταν για τους λίγους, ανεύθυνυς που στο όριο της κοινωνικής αναισθησίας μέσα από τη στάση τους υπονόμευαν την προσπάθεια που γινόταν».
Οι οικονομικές επιπτώσεις και η επόμενη ημέρα
Ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε και για τις οικονομικές επιπτώσεις από το lockdown: «Ανακοινώνω μέτρα που αποδείχθηκε ότι έπρεπε να παρθούν. Πέρα από τους οικονομικούς δείκτες δεν θέλαμε να έχουμε δείκτες νεκρών. Προφανώς η επόμενη ημέρα είναι μια δύσκολη μέρα. Ήδη στην κυβέρνηση έχει ξεκινήσει η συζήτηση με το λεγόμενο recover plan. Προφανής ο δρόμος είναι μακρύς με δύσκολες αποφάσεις. Νομίζω όμως πως με την εργατικότητα του διαθέτουμε σαν λαός, αλλά και με το σχέδιο της κυβέρνησης όλα θα πάνε καλά. Σε λίγους μήνες όλο αυτό θα είναι ένας εφιάλτης που ο καθένας από την πλευρά του θα προσπαθήσει να αφήσει πισω, σαν μια ανάμνηση που ήρθε όμως να μας διδάξει κάποια πράγματα».
Το κλείσιμο των Εκκλησιών
Ένα από τα δύσκολα μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση και να ανακοινώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς ήταν και το κλείσιμο των εκκλησιών για τις ημέρες του Πάσχα. «Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που η πίστη και η εκκλησία ήταν βασική καταβολή μας. Είμαι βαθιά θρησκευόμενος. Απέναντί μου είναι όσοι πιστέυουν ότι είναι πιο πιστοί από τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο, αλλά και τον κόσμο που πιστεύοντας βαθιά έμεινε στο σπίτι του. Υπήρχαν οδηγίες της Ιεράς Συνόδου και οι νόμοι του κράτους. Υπήρχε κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία και έπρεπε να παρθεί και αυτό το μέτρο. Όταν βλέπω ανθρώπους που παραβιάζουν τα μέτρα στεναχωριέμαι. Το ζήτημα είναι ότι κάτι που ισχύει για όλους τους Έλληνες πρέπει να τηρείται απ’όλους τους Έλληνες. Διότι αφορά την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».
Χαρδαλιάς και Ρομά
Υπήρξε μεγάλη συζήτηση για τα μέτρα που δεν τηρούν οι Ρομά, αλλά και για όσα έγιναν στη Λάρισα κατά την επίσκεψη του Νίκου Χαρδαλιά και Σωτήρη Τσιόδρα εκεί. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισήμανε κατά τη χθεσινή του συνέντευξη: «Τα κριτήτρια που βάζουμε έναν οικισμό σε καραντίνα είναι καθαρά επιδημιολογικά. Στο τέλος ο περισσότερος κόσμος μας χειροκρότησε και κατάλαβε. Την επόμενη ημέρα υπήρχε απόλυτη ησυχία. Χρειάζεται ένας ιδιαίτερος τρόπος για να προσεγγίσεις αυτους τους ανθρώπους και βεβαίως υπήρχαν και κάποιοι που αναρωτήθηκαν αν δημιουργούμε στίγμα ή όχι». Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε επίσης ότι κατά την επίσκεψή του στους Ρομά με τον κ. Τσιόδρα δεν φοβήθηκε αφού τα μικροεπεισόδια έγιναν με τους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να οριοθετήσουν το χώρο για την καραντίνα της περιοχής.
Τσιόδρας και Χαρδαλιάς
Όπως ήταν αναμενόμενο ο Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε και για τη σχέση του με τον Σωτήρη Τσιόδρα. Όπως είπε δεν έχει τσακωθεί ποτέ μαζί του ενώ τον θεωρεί έναν αληθινό άνθρωπο. «Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είναι ένας αληθινός άνθρωπος. Είναι αυτός που βλέπετε, ο κύριος καθηγητής. Μοναδικός και εξαιρετικά συναισθηματικός. Έχουμε βρει τη χημεία μας και μαζί σχεδιάζουμε πολλά ζητήματα. Τα αποτελέσματα δικαιώνουν τις επιλογές που έχει κάνει η κυβέρνηση, αλλά και τη σοβαρότητα του λαού που αποδέχτηκε τα μέτρα».
Ο κ. Χαρδαλιάς μίλησε και για τον στόχο της επόμενης ημέρας: «Η επόμενη ημέρα είναι τα ζητήματα του κορωνοϊού. Ο επόμενος στόχος είναι και η αντιπυρική περίοδος. Και να σας πω είχαμε πλημμύρες, είχαμε σεισμούς, το κράτος ήταν εδώ. Θέλω να είμαι χρήσιμος και να παραμείνω ανθρώπινος, δεν θέλω να αλλάξω τις συνήθειές μου θέλω να συνεχίσω να υπηρετώτην ευθύνη και το σκοπό». Όπως είπε δεν θέλει κατά τη θητεία του να ζήσει κάποιο «Μάτι» ενώ δεν θέλησε να αναφερθεί λόγω του ότι υπάρχει και δικαστική έρευνα σε εξέλιξη. Ωστόσο επισήμανε ότι τότε δεν υπήρξαν απόφάσεις για να θρηνήσουμε λιγότερα θύματα: «Ένα πράγμα προσπαθείς, να μην έχεις άλλο Μάτι ποτέ. Και αυτό είναι ένα στοίχημα ευθύνης για την Πολιτική Προστασία. Προσπαθούμε χωρίς να υπάρχουν μαγικά ραβδιά και αποδείχτηκε στις φετινές φωτιές. Είμαστε σαφώς πιο οργανωμένοι και το σημαντικό είναι ότι συνεχίζουμε την οργάνωσή μας ώστε σύντομα όλες τις αρρυθμίες θα τις έχουμε άρει και ο κάθε ο πολίτης θα αισθάνεται ασφαλής».
Όσον αφορά τα τραγούδια που έχουν εμπνευστεί αρκετοί από εκείνον ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Έχουν μεγάλη ευρηματικότητα. Χαμογελάω και μοιράζομαι κάποια σχόλια με τους οικείους μου». Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παρακολουθεί και τα social media και δίνει βάσει στα σχόλια που του ασκούν κριτική γιατί από αυτά μπορεί να γίνεται κάποιος καλύτερος και σαν στέλεχος και σαν άνθρωπος όπως είπε. Ενώ για εκείνα που αφορούν την προσωπική του ζωή ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι: «Συνεχίζω να κάνω τη δουλειά μου απερίσπαστος». Ο ίδιος ξυπνά αρκετά νωρίς το πρωί όπου πηγαίνει στο γραφείο του και ακολουθούν συσκέψεις με φορείς, ενώ κάθε ημέρα πραγματοποιεί και τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό. Προς το μεσημέρι ετοιμάζεται πάντα σε συνεργασία με τον κ. Τσιόδρα για την απογευματινή ενημέρωση των πολιτών.
Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς αποκάλυψε πως δήμαρχοι του τηλεφωνούσαν και του ζητούσαν να τους στείλει 4 καναντέρ αλλά όπως είπε «πάντα η έννοια της ευνοϊκής μεταχείρισης ήταν μακριά από μένα ακόμη και ως δήμαρχος». Στην ερώτηση για το μέλλον του μέτα την Πολιτική Προστασία ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι «θέλω να είμαι χρήσιμος στην κοινωνία. Θέλω να προετοιμαστώ για την επόμενη ημέρα. Δεν σκέφτομαι το να είμαι υποψήφιος βουλευτής».
Τέλος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισήμανε ότι του λείπουν οι χαλαρές στιγμές με την οικογένειά του και πως εκείνος είναι ο βασιλιάς των γυναικών του – της συζύγου του και των δυο κοριτσιών του- ενώ τόνισε πως Ανάσταση έκανε στο σπίτι του αλλά και στο γραφείο του ενώ δεν σούβλισε αρνί αλλά έφαγε αρνάκι στο φούρνο που μαγείρεψε η σύζυγός του.
Πάνω από 4.000 παραβάσεις της καραντίνας από τις 23 Μαρτίου στη Δυτική Ελλάδα