Θορυβημένη είναι η επιστημονική κοινότητα από την περίπτωση ενός 41χρονου ασθενούς στις ΗΠΑ που είχε νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω λοίμωξης COVID-19 και κρίθηκε αναγκαίο να του ακρωτηριάσουν το δεξί πόδι.

Πρόκειται για μια νέα επιπλοκή με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι γιατροί αφού διαπιστώνουν υψηλή συχνότητα θρόμβων αίματος σε ασθενείς με COVID-19 και η αντιπηκτική αγωγή δεν φαίνεται να είναι πάντα αποτελεσματική.

Ακρωτηριασμοί λόγω θρόμβωσης

Ο Nick Cordero, ηθοποιός, χρειάστηκε να νοσηλευθεί σχεδόν τρεις εβδομάδες στη ΜΕΘ λόγω νόσου COVID-19 και λόγω θρόμβωσης οι γιατροί αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν το δεξί πόδι. Πρόκειται για μια νέα επιπλοκή που έχει όμως αναφερθεί και από ειδικούς στην Ευρώπη και την Κίνα.

Τα περιστατικά θρομβώσεων σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ δεν είναι σπάνια και αποδίδονται σε διάφορους λόγους. Αλλά τα ποσοστά των θρομβώσεων σε ασθενείς με νόσο COVID-19 είναι τελικά πολύ υψηλότερα απ’ όσο ανέμεναν οι ειδικοί.

«Έχω 40αρηδες στη ΜΕΘ που έχουν θρόμβους στα δάκτυλα και ενδεχομένως να χρειαστούν ακρωτηριασμό» εξηγεί η Shari Brosnahan εντατικολόγος στο Πανεπιστήμιο Langone της Νέας Υόρκης.

Προβλέπει μάλιστα ότι ένας εξ αυτών θα χρειαστεί οπωσδήποτε ακρωτηριασμό καθώς έχει πλήρη ανάσχεση της αιματικής κυκλοφορίας προς τα άνω και κάτω άκρα του, ενώ δεν αποκλείεται λόγω των αγγειακών βλαβών τα άκρα να νεκρωθούν από μόνα τους.

Οι θρόμβοι αίματος δεν είναι επικίνδυνοι μόνο για τα άκρα αλλά επίσης για τους πνεύμονες, την καρδιά ή τον εγκέφαλο, αφού μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρα καρδιαγγειακά συμβάματα.

Σε πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Ολλανδία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Thrombosis Research, το 31% των 184 ασθενών είχαν υποστεί θρομβωτικές επιπλοκές, ποσοστό «αξιοσημείωτα υψηλό», ακόμα κι αν ο ακρωτηριασμός είναι σπάνιος.

Πως εξηγείται το φαινόμενο

Ο Behnood Bikdeli από το Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης είναι επικεφαλής διεθνούς ομάδας ειδικών που μελετά το θέμα και έχει δημοσιεύσει τα πρώτα συμπεράσματα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of The American College of Cardiology.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι «ο κίνδυνος για τους ασθενείς με νόσο COVID-19 ήταν τόσο μεγάλος που έπρεπε να πάρουν προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή ακόμα και πριν υποβληθούν σε πλήρη απεικονιστικό έλεγχο», σύμφωνα με τον Δρ. Bikdeli.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα γιατί συμβαίνει αυτό, οι γιατροί εικάζουν ότι τα άτομα με σοβαρή COVID-19 συχνά έχουν και άλλα υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιακά και αναπνευστικά, τα οποία ούτως ή άλλως αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Όμως και η παραμονή στη ΜΕΘ καθιστά πιθανότερο τον σχηματισμό θρόμβων αίματος λόγω της ακινησίας του ασθενή. Ακόμα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι ασθενείς με νόσο COVID-19 εκδηλώνουν τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών» μια μη φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα θρόμβωσης.

Επίσης να υπάρχει και κάτι στον ίδιο τον ιό που να προκαλεί την πήξη του αίματος, γεγονός που έχει ήδη παρατηρηθεί σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό The Lancet διαπίστωσε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει το ενδοθήλιο των αιμοφόρων αγγείων και άλλων ζωτικών οργάνων του σώματος, άρα να παρέμβει και στη διαδικασία πήξης του αίματος.

Τα αντιπηκτικά δεν είναι αποτελεσματικά πάντα

Η Δρ. Brosnahan εξηγεί ότι τα αντιπηκτικά είναι αποτελεσματικά σε κάποιους ασθενείς με νόσο COVID-19 αλλά όχι σε όλους. Κι αυτό διότι οι θρόμβοι σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ μικροί σε μέγεθος.

«Πρόκειται για μικρο-θρόμβους που πολλές φορές δεν είμαστε και σίγουροι για την ακριβή θέση τους», σημειώνει η εντατικολόγος.

Αυτοψίες έχουν δείξει ότι σε κάποιους ασθενείς οι πνεύμονες είναι γεμάτοι από εκατοντάδες τέτοιους μικρο-θρόμβους.

Και η παρουσία τους έρχεται να εξηγήσει ένα άλλο παράδοξο της νόσου, την αποτυχία των αναπνευστήρων να υποστηρίξουν την αναπνευστική λειτουργία των ασθενών με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.

Σύμφωνα με την εντατικολόγο Cecilia Mirant-Borde στο Νοσοκομείο Βετεράνων Πολέμου του Μανχάταν, στην αρχή της πανδημίας οι γιατροί εφάρμοζαν το πρωτόκολλο θεραπείας που αφορά στο σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό για να σωθεί ο ασθενής με COVID-19.

Κι αυτό διότι στην περίπτωση του Συνδρόμου Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας οι πνεύμονες γεμίζουν με υγρό, ενώ στην περίπτωση της COVID-19 είναι οι μικρο-θρόμβοι που εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος και την παροχή οξυγόνου στους πνεύμονες.

Ειδήσεις σήμερα:

H «ακτινογραφία» της μάχης με τον κορωνοϊό: Σε εξέλιξη 550 έρευνες για φάρμακα και εμβόλια

Τα μυστικά της μάσκας: Οι 5 κανόνες για τη σωστή (και υποχρεωτική) χρήση της

Κορωνοϊός: Κατέληξε 84χρονος στο ΝΙΜΤΣ – Στους 138 οι νεκροί στη χώρα μας