Μπορεί στην χθεσινή τακτική ενημέρωση ο Υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς να περιέγραψε ως «δύσκολη» την επόμενη ημέρα από την άρση των περιοριστικών μέτρων, οι Θεσσαλονικείς, ωστόσο, δεν φαίνεται να περίμεναν την ημέρα αυτήν να ξημερώσει. Οι εικόνες κοσμοσυρροής που καταγράφηκαν από χθες το απόγευμα, λίγο μετά την ανακοίνωση από τον κ. Χαρδαλιά της άρσης των ειδικών περιοριστικών μέτρων στο παραλιακό μέτωπο της συμπρωτεύουσας είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί το αδιαχώρητο τις επόμενες ημέρες, θυμίζοντας ημέρες «αβροχίας» και όχι πανδημίας.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Άτομα κάθε ηλικίας, με ποδήλατα ή πεζοί κατέκλυσαν το πλακόστρωτο στο μήκος της νέας παραλίας από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι και το Λευκό Πύργο, με τις αποστάσεις ασφαλείας να μοιάζουν ουτοπία μπροστά στο ανθρώπινο κύμα που έσκασε πάνω στην παραλία. Μολονότι η απαγόρευση αίρεται από σήμερα, την προαναγγελία της «απελευθέρωσης» της παραλιακής ζώνης έκανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας χθες το πρωί, δηλώνοντας πως «ανοίγουμε από σήμερα το βράδυ τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συμπολίτες μας για την υπεύθυνη στάση τους όλο αυτό το διάστημα του περιορισμού των μετακινήσεων. Η Θεσσαλονίκη έδειξε τον δρόμο και τώρα κάνουμε μαζί το πρώτο βήμα για να ξαναβρούμε τη ζωή μας. Μαζί θα τα καταφέρουμε!».

Παρότι ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «η Θεσσαλονίκη έδειξε τον δρόμο», ο δρόμος της κοσμοπλημμύρας με την ανακοίνωση κιόλας της άρσης του περιορισμού προκαλεί αυτόματα προβληματισμό και αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι όταν τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν «στο ακέραιο» μέχρι τις 4 Μάϊου, ενώ η αποφυγή τυχόν συνωστισμού, όπως και η ευλαβική τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας συνιστούν αδιαπραγμάτευτα τους όρους των ειδικών εμπειρογνωμόνων, ώστε να δώσουν με τη σειρά τους το «πράσινο φως» για τη σταδιακή άρση των μέτρων, αρχής γενομένης από τη σημερινή ανακοίνωση.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης βούλιαξε μέσα σε λίγες ώρες βαραίνει και τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, καθώς το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στις 6 το απόγευμα θα ακολουθήσει εξειδίκευση των μέτρων επιστροφής στην κανονικότητα από τους συναρμόδιους υπουργούς, με αυστηρές υποδείξεις ως προς τον τρόπο και τις προδιαγραφές των μετακινήσεων.

salonika-1
salonika-2
salonika-3
salonika-4
salonika-5
salonika-6
salonika-7
salonika-8
salonika-9
salonika-10
salonika-11
salonika-12

Σε κάθε περίπτωση, τα στιγμιότυπα «χαλαρής» συμπεριφοράς απέναντι στην πανδημία από την παραλία της Θεσσαλονίκης θέτουν σε πλήρη εγρήγορση την κυβέρνηση και ενόψει της Πρωτομαγιάς, ο εορτασμός της οποίας για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας μετατέθηκε για τις 9 Μαΐου. Η μαζική… έξοδος προκάλεσε ακαριαία και την επέμβαση της ΕΛΑΣ και της δημοτικής αστυνομίας, απευθύνοντας συστάσεις στους παρευρισκόμενους να τηρούν αποστάσεις, ενώ παράλληλα διενεργούσαν ελέγχους ως προς την κατοχή βεβαίωσης μετακίνησης ή αποστολής γραπτού μηνύματος για την βόλτα στην παραλία.

Με τη δαμόκλειο σπάθη της επαναφοράς στους περιορισμούς σε περίπτωση που τα μέτρα άρσης από την καραντίνα δεν τηρηθούν στο έπακρο στη διάρκεια του διμήνου ολικής επαναφοράς, «έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους συμπολίτες μου ότι με ανοιχτή την Παραλία της Θεσσαλονίκης θα επιδείξουν την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα, που επέδειξαν και με τον περιορισμό των μετακινήσεων. Ανοίγουμε την Παραλία, για να ανοίξουμε σε λίγες μέρες και την κοινωνία» δήλωνε στο τέλος της χθεσινής ημέρας ο κ. Τζιτζικώστας, με φόντο το παραλιακό μέτωπο να βουλιάζει από κόσμο.

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, από σήμερα αίρονται και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις στα παραλιακά μέτωπα της Πάτρας και του Βόλου, με το κυβερνητικό επιτελείο να ξορκίζει φαινόμενα επανάληψης των σκηνών της πρωτεύουσας του βορρά και προς τον νότο.