Γράφει η Γεωργία Σαδανά
Ώρα αποφάσεων για το κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει από νωρίς σήμερα, καθώς από τις 10 το πρωί, οπότε και έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου η τελική πρόταση των λοιμωξιολόγων, έχει πυροδοτήσει ένα μπαράζ συσκέψεων για την οριστικοποίηση του οδικού χάρτη εξόδου από τον αυτοπεριορισμό, με τον «λευκό καπνό» να βγαίνει μέχρι αύριο το απόγευμα. Και αυτό γιατί, μολονότι η χώρα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στη διεθνή κατάταξη αναφορικά με την εξέλιξη της διασποράς του κορωνοϊού επί ελληνικού εδάφους, εντούτοις η επιτυχής επαναφορά στην ομαλότητα προϋποθέτει αφενός «χειρουργικές» κινήσεις μπροστά σε τυχόν «πισωγυρίσματα» και αφετέρου υπομονή και στοχοπροσήλωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας από πλευράς των πολιτών.
Προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα
Εκτός από το χρονοδιάγραμμα των μέτρων επαναφοράς, κύριο μέλημα είναι και η εξασφάλιση όλων των απαραίτητων πόρων, υγειονομικών και τεχνολογικών, για την ασφαλή πορεία προς την κανονικότητα, με τον Πρωθυπουργό να παρακολουθεί από κοντά και τις πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, πραγματοποιώντας χθες τηλεδιάσκεψη με στελέχη δύο βιομηχανιών στην Ελλάδα. Ήδη οι δύο, αυτές εταιρίες προχωρούν στην παραγωγή προστατευτικών και χειρουργικών μασκών στη Θράκη και τη Λάρισα αντίστοιχα (με δυνατότητα παραγωγής 300.000 μασκών την ημέρα), με τον κ. Μητσοτάκη να παρακολουθεί διαδικτυακά χθες τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας, συγχαίροντας παράλληλα τους ιθύνοντες για την ταχύτητα της προσαρμογής τους στις νέες συνθήκες.
Σχεδιάζοντας τον χάρτη
Την κυβερνητική ατζέντα του Σαββατοκύριακου, ωστόσο, μονοπωλεί ο οδικός χάρτης της κανονικότητας, αφού η πρώτη αποτίμηση της τελικής πρότασης των ειδικών επιστημόνων έχει τεθεί από νωρίς σήμερα στο επίκεντρο της επεξεργασίας των κυβερνητικών στελεχών, λαμβάνοντας υπόψη -εκτός από τις προδιαγραφές των λοιμωξιολόγων- την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και άλλες παραμέτρους της εξόδου, συνθέτοντας το μωσαϊκό της σταδιακής άρσης των περιορισμών.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η σύνταξη του επιχειρησιακού σχεδίου για την εθνική επανεκκίνηση θα ολοκληρωθεί αύριο, με νέα διευρυμένη σύσκεψη και τοποθετήσεις περισσότερων κυβερνητικών στελεχών, ώστε να μορφοποιηθεί μέχρι και την τελευταία του λεπτομέρεια ο οδικός χάρτης, τον οποίο θα γνωστοποιήσει συνακόλουθα ο Πρωθυπουργός με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό τη Δευτέρα.
Εκτός από την αντιστοίχιση μέτρων και ημερομηνιών για την έξοδο από την καραντίνα, οι «πύρινες ζώνες» (σχολεία, μαζικοί χώροι), όσο και οι κοινωνικές και οικονομικές προτεραιότητες απασχολούν μέχρι την τελευταία στιγμή τα κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και οι Υφυπουργοί, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ σταθερός συνομιλητής τους είναι πάντα ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Crash test το Σαββατοκύριακο
Παράλληλα, στο μεστό συσκέψεων Σαββατοκύριακο, τα βλέμματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι στραμμένα σε όλη την επικράτεια, λόγω της πιθανότητας η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας και η ολοκλήρωση των εορτασμών του Πάσχα να προκαλέσουν νέα κύματα «ανυπακοής», σε μια στιγμή που η κοινωνική κόπωση από τον παρατεταμένο αυτοπεριορισμό είναι κάτι περισσότερο από δεδομένη. Οι τελευταίοι οιωνοί, άλλωστε, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια εφησυχασμού στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν η κίνηση στις μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες της Αθήνας ήταν αυξημένη τις τελευταίες ημέρες, αλλά και από σήμερα νωρίς το πρωί.
Υπό αυτές τις συνθήκες, «πρέπει να σε εγρήγορση, σε απόλυτη επαγρύπνηση. Και αναφέρομαι σε αυτό, γιατί και Σαββατοκύριακο έρχεται και ο καλός καιρός μάς προσκαλεί να βγούμε από το σπίτι. Θα πρέπει λοιπόν να το κάνουμε με μεγάλη προσοχή» συνέστησε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς συναισθανόμενος… τους κινδύνους. Ο ίδιος, έσπευσε να υπενθυμίσει ότι τα μέτρα προστασίας ισχύουν «στο ακέραιο μέχρι τις 4 Μαΐου» και προειδοποίησε ότι και για το επόμενο Σαββατοκύριακο της Πρωτομαγιάς «η έξοδος από το σπίτι γίνεται για τους συγκεκριμένους λόγους που ισχύουν μέχρι σήμερα και τηρώντας πάντα τα μέτρα υγιεινής».
Με την κυβέρνηση να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι «δεν υπάρχει χώρος για χαλάρωση» ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ακόμη πως «σε κάθε γωνιά της χώρας καραδοκούν λόγοι και αιτίες για μικρές ή μεγάλες εξάρσεις της νόσου», αιτίες οι οποίες δεν αποκλείεται ακόμη και να επιβραδύνουν την εκτέλεση του επιχειρησιακού σχεδίου της ολικής επαναφοράς, σε περίπτωση μαζικής εκτροπής. Ήδη, ο οδικός χάρτης για την εθνική επανεκκίνηση προβλέπει αποστάσεις ασφαλείας 7-14 ημερών ανάμεσα στα στάδιά του, κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να εφησυχάζει στο κυβερνητικό στρατόπεδο αν πολλαπλασιαστούν οι συμπεριφορές «ανυπακοής» και μοιραία και τα κρούσματα της νόσου στη χώρα, με φόντο και τα περιστατικά στις δομές υγείας στο Περιστέρι και το Ελληνικό, από τα οποία προβληματίστηκαν οι κορυφές της κυβέρνησης.
Στον αντίποδα, να «στεγανοποιήσει» κάθε δυνατή εστία διαρροής μέχρι την ώρα που θα εκκινήσει η επαναλειτουργία καταστημάτων και υπηρεσιών επιχειρεί το κυβερνητικό επιτελείο, με την 4η Μαΐου να φαντάζει η επικρατέστερη και χωρίς να ανατρέπεται ο κεντρικός σχεδιασμός, λαμβάνοντας με βάση το χρονικό αυτό ορίζοντα και νέες προφυλάξεις. Στο πλαίσιο αυτό, παράταση για την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μέχρι τη Γ΄ Γυμνασίου ανακοίνωσε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, φέρνοντας πιο κοντά την έναρξη των μαθημάτων σταδιακά -και κατά πάσα πιθανότητα αρχής γενομένης από την Γ΄ Λυκείου- τη Δευτέρα, 11 Μαΐου. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πραγματοποιηθούν μαθήματα σε όλη την υποχρεωτική εκπαίδευση (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), αλλά με δρακόντεια μέτρα προφύλαξης, για τα οποία συνεδρίαζε μέχρι χθες το βράδυ η ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ώστε να καταλήξει στο πιο ασφαλές για τη μαθητική κοινότητα προφυλάξεις.
Στις νέες προφυλάξεις ενόψει της ημερομηνίας επανεκκίνησης εντάσσεται και η κυβερνητική υπόμνηση χθες για τελετές «κεκλεισμένων των θυρών» με αφορμή το ραμαζάνι, στη διάρκεια του οποίου τα τζαμιά θα μείνουν κλειστά. Τέλος, νέα παράταση στον περιορισμό των μετακινήσεων μέχρι τις 3 Μάϊου δόθηκε χθες και στην περιπατητική ζώνη που εφάπτεται με την οδό Ανδρέα Τρίτση στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που εικόνες με κοσμοσυρροή στην Πλατεία του Ευόσμου έκαναν χθες το γύρο της Ελλάδας. Ανάλογη προσέλευση παρατηρήθηκε και στην Πειρραϊκή, σημαίνοντας συναγερμό στην ΕΛΑΣ, η οποία θα βρίσκεται επί ποδός τόσο σήμερα και αύριο, όσο και το επόμενο Σαββατοκύριακο, ενόψει της Πρωτομαγιάς.