Ενα πρωτοποριακό project με την κωδική ονομασία «Mykonos Cοvid-19 Experiment», που θα μετατρέψει το «Νησί των Ανέμων» σε μοντέλο αξιολόγησης της μετάδοσης του κορωνοϊού, αναμένεται να προχωρήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Mέσα από το φιλόδοξο κοινωνικό και ιατρικό πείραμα της Μυκόνου, κατά τη διάρκεια της μελέτης, εκτός από δειγματοληψίες θα παρέχεται ενημερωτικό υλικό και απαραίτητη εκπαίδευση για μεθόδους ατομικής υγιεινής. Η μελέτη θα γίνει πόρτα-πόρτα με βάση αλγόριθμο τυχαιοποίησης. Το μέρος της μελέτης που αφορά δειγματοληψία και έλεγχο PCR θα ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα σε δύο μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια του προγράμματος θα είναι έξι μήνες. Το κόστος του προγράμματος αναμένεται να είναι 480.000 ευρώ. Τέσσερις καθηγητές από το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναλαμβάνουν να τρέξουν το πρόγραμμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες της Μυκόνου. Στόχος είναι για έξι μήνες, 3.000 κάτοικοι της Μυκόνου που θα επιλεγούν τυχαία από τον συνολικό πληθυσμό να ελέγχονται για κορωνοϊό και παράλληλα να εκπαιδεύονται για το πώς μπορούν να προφυλαχθούν και να σπάσουν την αλυσίδα της διάδοσης. Ουσιαστικά η Μύκονος θα γίνει «πειραματόζωο» προκειμένου από τη μία η επιστημονική κοινότητα να διαπιστώσει πώς μεταδίδεται ο ιός μετά το τέλος της πανδημίας και να βγάλουν πολύτιμα επιστημονικά συμπεράσματα που θα χρησιμοποιηθούν και για την υπόλοιπη χώρα και από την άλλη να μετατραπεί το νησί σε έναν καθαρό από τον κορωνοϊό προορισμό, που θα δέχεται τουρίστες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Η ιδέα και η επιστολή
«Είχα την ιδέα να ζητήσω από την dream team της Ελλάδας στο αντικείμενο αυτό, όχι μόνο από εργαστηριακή, αλλά κυρίως από επιδημιολογική πλευρά, να εκπονήσει ένα επιδημιολογικό μοντέλο το οποίο θα μπορέσει να αποτελέσει επιστημονικό πρότυπο για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Οι καθηγητές Αγγελος Χατζάκης, Γκίκας Μαγιορκίνης, Δημήτρης Παρασκευής και Βάνα Σύψα ετοίμασαν μία κολοσσιαίας σημασίας έρευνα επιδημιολογικής επιτήρησης 3.000 ατόμων. Ιδανικός χώρος, το νησί της Μυκόνου λόγω του μικρού μεγέθους και της κλειστής κοινωνίας του», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο δικηγόρος και κάτοικος Μυκόνου Στέλιος Γκαρίπης, εμπνευστής του συγκεκριμένου project. Αναφερόμενος μάλιστα στη χρηματοδότηση και το πώς θα επιτευχθεί επισημαίνει: «Αμεσα το Florios Foundation έδωσε την έγκριση για τη χρηματοδότηση του μεγάλου οικονομικού κόστους αυτού του εγχειρήματος. Τρεις χιλιάδες Μυκονιάτες θα μπορέσουν όχι μόνο να εξεταστούν μέσα στο χρονικό διάστημα των δύο μηνών, αλλά θα αποκτήσουν και ένα ατομικό πακέτο προστασίας μέσω της εύρεσης του ατομικού δείκτη ευαλωτότητας (susceptibility) του κάθε Μυκονιάτη. Τι είναι αυτό; Μέσω της μελέτης των κοινωνικών επαφών θα μπορούμε να πούμε όχι μόνο ότι αυτό το άτομο κινδυνεύει να προσβληθεί από τον ιό και πώς, αλλά θα καταστεί εφικτή η ειδική εκπαίδευση των ατόμων για τα μέτρα ατομικής υγιεινής που πρέπει να τηρούν».
Ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μυκόνου θα γίνουν εθελοντές σε ένα πρόγραμμα που θα είναι αντιπροσωπευτικό για το πώς μεταδίδεται ο ιός και πώς εκπαιδεύεται μια κοινότητα στη διαχείριση της κατάστασης. Το «Νησί των Ανέμων», λόγω της μικρής του έκτασης και του γεγονότος ότι δέχεται επισκέπτες από όλο τον κόσμο, αποτελεί μία από τις ιδανικές επιλογές για να υλοποιηθεί το «πείραμα». Μάλιστα, τη Μεγάλη Πέμπτη οι συγκεκριμένοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών έστειλαν μια επιστολή στους ιδιώτες χρηματοδότες όπου περιγράφουν με λεπτομέρειες το project. Οπως αναφέρεται στην επιστολή που φέρει τον τίτλο «Επιδημιολογική Επιτήρηση για COVID -19 στη Μύκονο» και την υπογραφή του καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αγγελου Χατζάκη: «Το επιδημικό κύμα της λοίμωξης Covid-19 είναι σε αναδρομή τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό θα επιτρέψει αναζωπύρωση του τουρισμού, στους μεγάλους τουλάχιστον προορισμούς, μετά την ανάκληση των μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης και δραστικού περιορισμού των επαφών. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει δημιουργηθεί συλλογική ανοσία στον πληθυσμό εφόσον μόνο 20.000-30.000 Ελληνες έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και ο ελληνικός πληθυσμός είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε αναζωπύρωση της επιδημίας. Ενα από τα πιθανά hot spots για αναζωπύρωση της επιδημίας είναι η Μύκονος λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που δέχεται από όλο τον κόσμο. Η απάντηση σε πιθανή αναζωπύρωση είναι η μεγάλη διαθεσιμότητα του εργαστηριακού ελέγχου με PCR για SARS-CoV-2 τόσο του πληθυσμού της Μυκόνου όσο και των τουριστών. Ο έλεγχος των τουριστών θα γίνεται κατά περίπτωση και το κράτος δεν είναι δυνατόν να αναλάβει το κόστος αυτό. Ο έλεγχος, όμως, του πληθυσμού της Μυκόνου είναι απαραίτητος τόσο για λόγους υγειονομικής προστασίας όσο και για λόγους κατοχύρωσης του αισθήματος ασφάλειας του πληθυσμού.
Το εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και οι συνεργάτες του προτείνουν να αναλάβουν το πρόγραμμα ελέγχου SARS-CoV-2 με PCR 3.000 κατοίκων της Μυκόνου, με τυχαία δειγματοληψία του πληθυσμού. Παράλληλα, με μελέτη των κοινωνικών επαφών με ειδικά ερωτηματολόγια είναι δυνατόν να εκτιμήσουν το μέρος του πληθυσμού που είναι σε μεγάλο κίνδυνο. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, εκτός από δειγματοληψίες θα παρέχεται ενημερωτικό υλικό και απαραίτητη εκπαίδευση για μεθόδους ατομικής υγιεινής. Η μελέτη θα γίνει πόρτα-πόρτα με βάση αλγόριθμο τυχαιοποίησης. Το μέρος της μελέτης που αφορά δειγματοληψία και έλεγχο PCR θα ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα σε δύο μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια του προγράμματος θα είναι έξι μήνες. Το κόστος του προγράμματος αναμένεται να είναι 480.000 ευρώ. Στο κόστος δεν περιλαμβάνεται το κόστος φιλοξενίας των εργαζομένων». Ο ιδρυτής του ιδρύματος Florios Mykonos Foundation, Φλώριος Ασημομύτης, απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό να αγκαλιάσει την πρωτοβουλία και να συναντηθεί με τους καθηγητές προκειμένου να αναπτυχθεί αυτή η έρευνα σε ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα επισημαίνει ότι «το ίδρυμά μου, με τη συμμετοχή φίλων και επιφανών επιχειρηματιών του νησιού, είναι έτοιμο να αναλάβει το κόστος, ύψους 480.000 ευρώ».