«Πάρε ανασούλες καλέ μου, πάρε ανασούλες. Άνοιξε τα ματάκια σου. Μπράβο!  Έλα, βήξε, βήξε και άλλο. Έλα γλυκιέ μου. Μπράβο, μπράβο.»… Νοσηλεύτριες στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου Παμμακάριστος φροντίζουν ηλικιωμένο που αποσωληνώθηκε πρόσφατα.

Οι ανάσες του βγαίνουν με δυσκολία, αλλά η υγεία του βελτιώνεται.

Στο νοσοκομείο Παμμακάριστος, που πλέον δέχεται μόνο ασθενείς με κορωνοϊό έχουν νοσηλευτεί συνολικά 49 άνθρωποι. Σήμερα έχουν μείνει μόλις δύο, πιο σοβαρά ο ηλικιωμένος στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

Νοσηλευτές και γιατροί, όπως είπαν στον ΣΚΑΙ, στην αρχή είχαν να διαχειριστούν όχι μόνο την υγεία των ασθενών τους αλλά και τον δικό τους φόβο.

«Στην αρχή αισθανθήκαμε φόβο στρες όλα αυτά. Σιγά σιγά αποκτήσαμε εμπειρία και ο ένας στήριζε τον άλλον»,  ανέφεραν.

Ο Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ανδρεάς Αδραχτάς, μίλησε για την πιο δύσκολη στιγμή στο νοσοκομείο: «Η πιο δύσκολη στιγμή είναι αυτή της διασωλήνωσης γιατί τότε είναι το μεγαλύτερο φορτίο στο οποίο εκτίθεται το προσωπικό. Ο ασθενής μπαίνει στην μηχανική υποστήριξη».

Από το σύνολο των ασθενών στο «Παμμακάριστος» οκτώ χρειάστηκε να διασωληνωθούν και να μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία με ΜΕΘ ενώ τέσσερις άνθρωποι κατέληξαν.