Με την αντίστροφη μέτρηση για την Ανάσταση να έχει ξεκινήσει, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ενόψει του Πάσχα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Είμαστε τρεις μέρες πριν την Ανάσταση και οι Έλληνες συνειδητοποιούμε ότι αυτό το Πάσχα είναι αλλιώς. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας. Και βέβαια δεν θα συγκεντρωθούμε σε σπίτια συγγενών και φίλων» τόνισε ο κ. Πέτσας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων περιορισμών-ενδεχομένως σήμερα ή αύριο- με έμφαση, ωστόσο, στους δυνητικούς παραβάτες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε -για άλλη μια φορ την μειοψηφία των πολιτών που σκέφτεται να επιχειρήσει να υπερβεί τους περιορισμούς να το ξανασκεφτεί, καθώς «αυτό θα επισύρει φυσικά αυστηρές, ίσως και αυστηρότερες από τις μέχρι σήμερα κυρώσεις», όπως προειδοποίησε.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Ενδεχομένως και αυστηροποίηση των μέτρων αν χρειαστεί» είτε σήμερα, είτε αύριο ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι τα μέτρα αυτοπεριορισμού ισχύουν απαρέγκλιτα μέχρι τις 27 Απριλίου, παρότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη «το στρατηγικό σχέδιο σταδιακής μετάβασης» στην κανονικότητα.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι «η μετάβαση στην κανονικότητα, θα είναι σταδιακή και μακρόσυρτη, δεν θα είναι αυτόματη και οριζόντια. Θα είναι σαν θερμοστάτης, όχι σαν διακόπτης» και πρόσθεσε ότι «θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις, διαφορετικές για κάθε τομέα της οικονομίας και κάθε πληθυσμιακή ομάδα».

elegxoi__2_
elegxoi__1_

Θετικό στοιχείο ο δανεισμός από τις αγορές 

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα θετικό» το γεγονός ότι χθες το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην έκδοση 7ετούς ομολόγου, άντλησε ποσό ύψους 2 δισεκατομμυρίων με επιτόκιο 2%, συμπληρώνοντας ότι «παρά την παγκόσμια οικονομική καταιγίδα, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί», ενώ απαντώντας σχετικά με τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων από την ελληνική κυβέρνηση, «Έχουμε ένα ταμείο. Το ταμείο του κράτους το χρησιμοποιούμε με σύνεση αυτό που έχει σημασία είναι και οι Έλληνες πολίτες και οι ξένοι επενδυτές να ξέρουν ότι το χρησιμοποιούμε με σύνεση». «Η σοβαρότητα που ξεδιπλώνουμε αυτό το σχέδιο φαίνεται από την αντίδραση στις αγορές» πρόσθεσε στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Πέτσας.

Εκτός από το σχέδιο μετάβασης στην καθημερινότητα, «μέχρι τις 30 Απριλίου θα είναι ξεκάθαρο» το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου πλαισίου δήλωσε ο κ. Πέτσας, αφού «και τα δύο ζυγίζονται και θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα».

Ο ίδιος απάντησε και σχετικά με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση 10% στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας «παρακινδυνευμένο» το να κάνει κανείς προβλέψεις μεσούσης της πανδημίας. «Συμφωνούμε όλοι ότι θα έχουμε μια ύφεση το 2020 και μια ισχυρή ανάκαμψη το 2021» περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ συμπλήρωσε ότι «όποιος προβλέπει νούμερα αυτή τη στιγμή -και για το 2020 και 2021- θα πέσει στο τέλος της ημέρας έξω». Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» επανέλαβε ο κ. Πέτσας, όπως και ότι «δεν ασχολούμαστε με τις φοβίες της αντιπολίτευσης».

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι καταβάλλονται από χθες το επίδομα των 800 ευρών σε 685.165 δικαιούχους και η προκαταβολή των 400 ευρώ σε 17.728 επιστήμονες, ενώ ανοιχτή είναι από χθες η υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση τόκων, από πόρους του ΕΣΠΑ, των επιχειρηματικών δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον, σήμερα θα καταβληθούν από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, αναδρομικά ποσά, που αφορούν μερίσματα του πρώτου τριμήνου, σε σχεδόν 4.000 νέους μερισματούχους, που η αίτησή τους υποβλήθηκε έως και τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Στο μέτωπο της διαχείρισης της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης, με μείωση ροών 21% στα νησιά και τον Έβρο, σε σχέση με τον Φεβρουάριο, έκλεισε ο Μάρτιος, ενώ οι διαμένοντες στα ΚΥΤ των νησιών μειώθηκαν κατά 5,3% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019. Στο ίδιο πλαίσιο, οι αποφάσεις ασύλου, το πρώτο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκαν κατά 16,7% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε και τα ευρήματα της χθεσινής δημοσκόπησης της Marc, υπογραμμίζοντας ότι «τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων εγκρίνονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, καθώς 4 στους 5 Έλληνες συμφωνούν με αυτά. Επίσης, τα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας κρίνονται θετικά από 3 στους 4 των πολιτών» βάσει της έρευνας και συνέχισε, λέγοντας πως «η εμπιστοσύνη των πολιτών στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση της συνέπειας, της υπευθυνότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ώστε να βγούμε όρθιοι, όλοι μαζί και από αυτή την
κρίση».

elegxoi__3_

Συναυλία – έκπληξη

Σε μια προσπάθεια ψυχολογικής τόνωσης του προσωπικού του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ο κ. Πέτσας γνωστοποίησε ότι οκταμελές σύνολο από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, λαμβάνοντάς όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, θα βρεθεί στον περίβολο του νοσοκομείου Ευαγγελισμός και θα παίξει αγαπημένες μουσικές από τον Ελληνικό κινηματογράφο σήμερα το απόγευμα, ως «έμπρακτο ευχαριστώ στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, αλλά και μια νότα αισιοδοξίας σε όσους νοσηλεύονται, στις οικογένειές τους, σε όλους τους Έλληνες».

Ειδήσεις σήμερα:

Το protothema.gr στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού: Πώς φροντίζουν ασθενή με Covid-19

ΟΗΕ: Μόνο ένα ασφαλές εμβόλιο θα επιτρέψει την επάνοδο στην κανονικότητα

Η συγκλονιστική μάχη Έλληνα ομογενή με τον κορωνοϊό: Έμεινα σε κώμα 11 ημέρες, έζησα γιατί με περίμεναν οι κόρες μου