Εφιαλτική είναι η διασπορά του κορωνοϊού ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι τις 128.000.
Στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία οι μολύνσεις ξεπερνούν το μισό εκατμμύριο, συγκεκριμένα είναι 600.000.
Συγκλονίζει το γεγονός ότι σε λιγότερο από μία εβδομάδα, καταγράφηκαν ένα εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού.
Ωρολογιακή βόμβα αποτελούν στην Ευρώπη οι οίκοι ευγηρίας, όπου πολλοί θάνατοι δεν έχουν δηλωθεί.
Περιορίζεται, την ίδια στιγμή, ο αριθμός των νεκρών σε Ιταλία και Ισπανία, χώρες που μετά τις ΗΠΑ έχουν τα περισσότερα θύματα από την πανδημία, ενώ εκθετικά αυξάνονται οι θάνατοι και τα κρούσματα κορωνοϊού σε Γαλλία και Βρετανία, που αποφάσισαν επέκταση της καραντίνας.
Η ήπειρος, πάντως, που έχει τους περισσότερους νεκρούς από κορωνοϊό είναι η Ευρώπη, σε πολλές από τις χώρες της οποίας όπως σε Γερμανία και Αυστρία έχει αρχίσει συζήτηση για σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
«Βράζουν» οι ειδικοί για το «ψαλίδι» στον ΠΟΥ
Δριμεία κριτική από κορυφαίους εμπειρογνώμονες και τον επικεφαλής του ΟΗΕ δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόφασή του να «παγώσει» τη συνδρομή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Οι ειδικοί, όχι μόνο καταδικάζουν την απόφασή του να προβεί σε μια τέτοια κίνηση την ώρα που ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την πανδημία του Covid-19, αλλά επισημαίνουν ότι η πράξη αυτή θα κοστίσει πολλές ανθρώπινες ζωές.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», πρώτος και καλύτερος ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε εντονότατα την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, τονίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι «απολύτως κρίσιμος για τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να κερδίσει τον πόλεμο κατά του Covid-19». Επισήμανε επίσης ότι «δεν ήταν η ώρα» να μειώσουμε τη χρηματοδότηση ή να αμφισβητήσουμε ό,τι έγινε.
«Μόλις γυρίσουμε επιτέλους τη σελίδα σε αυτήν την πανδημία, πρέπει να κοιτάξουμε πίσω για να κατανοήσουμε πώς μια τέτοια ασθένεια προέκυψε και διαδόθηκε τόσο γρήγορα με καταστροφικές συνέπειες σε όλο τον πλανήτη και πώς όλοι οι εμπλεκόμενοι αντέδρασαν στην κρίση», είπε ο Γκουτέρες και πρόσθεσε: «Τα διδάγματα που έχουν αντληθεί θα είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση παρόμοιων προκλήσεων, καθώς ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον. Αλλά τώρα δεν είναι η ώρα… Δεν είναι επίσης η ώρα να μειώσουμε τους οικονομικούς πόρους στις δράσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή οποιασδήποτε άλλης ανθρωπιστικής οργάνωσης για την καταπολέμηση του ιού».