Στους οίκους ευγηρίας άφησαν την τελευταία τους πνοή σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι που έχασαν την ζωή τους από τον κορωνοϊό.
Έρευνα του «London School of Economics» σε πέντε χώρες της Ευρώπης-Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο και Ιρλανδία- έδειξε ότι οι θάνατοι που καταγράφηκαν σε γηροκομεία από τον Covid-19 αντιστοιχούν περίπου στο 50% του αριθμού των νεκρών ξεπερνώντας τις 27.000.
Η έρευνα, η οποία έχει καλύψει το 10% των θανάτων που έχουν καταγραφεί επισήμως σε οίκους ευγηρίας στις πέντε ευρωπαικές χώρες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για την Ιταλία, το 45% των ηλικιωμένων ξεψύχησαν σε γηροκομεία ηττημένοι από τον ιό. Ανάλογο ποσοστό καταγράφεται και στην Γαλλία, ενώ στο Βέλγιο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 42%.
Το θλιβερό ρεκόρ φαίνεται πως έχει η Ισπανία, με το 57% του συνόλου των θανάτων από τις 8 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου να καταγράφεται στα γηροκομεία.Στην Ιρλανδία, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 54%.
«Οι οίκοι ευγηρίας είναι χώροι στους οποίους η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι σχεδόν αδύνατη.Μοιάζει σαν μια τέλεια καταιγίδα:Ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, που δεν έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τα μέτρα και προσωπικό που δεν διαθέτει επαρκή υποστήριξη και εκπαίδευση. Πολλά από τα μέλη του προσωπικού είναι απλώς βοηθοί, με πολύ λίγες ιατρικές γνώσεις», τονίζει η Αντελίνα Κόμας-Χερέρα, μία από από τις συντάκτριες της μελέτης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, συνολικά στην Ε.Ε υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 65 ετών που ζουν σε δημόσιους ή ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Guardian», οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εξίσου ανησυχητικά πρέπει να είναι τα στοιχεία στην Αγγλία και την Ουαλία σχετικά με τους θανάτους στα γηροκομεία.
Οι βρετανικές αρχές «τείνουν να υποτιμούν» τους θανάτους στους οίκους ευγηρίας, καθώς μέχρι σήμερα έχουν καταγράψει μόλις 20 θανάτους και αυτούς μέχρι τις 27 Μαρτίου. Ωστόσο, στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Κέντρο Ιδρυμάτων Φροντίδας στη Βρετανία,οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας πλησιάζουν τους χίλιους.