Το 70% των ασθενών που έχουν εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υποφέρουν από προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως κόπωση και άγχος, ένα χρόνο αφότου λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Επτά στους δέκα που έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ υποφέρουν από το «σύνδρομο της εντατικής», όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης Ολλανδών που ξεκίνησε το 2016.

Αν και η μελέτη δεν συμπεριέλαβε τους ασθενείς με COVID-19 – αφού όταν ξεκίνησε η έρευνα δεν υπήρχε ο ιός- πιθανότατα τους αφορά, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας .

Η πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύτηκαν στην εντατική υποφέρουν από μακροχρόνια προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως κόπωση, αδυναμία, άγχος ή δυσκολία ακόμη και σε μία συνομιλία, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που αφορούν 1.300 ασθενείς.

Τα πρώτα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Critical Care», βασίστηκαν σε στοιχεία 1.300 ασθενών, τους οποίους παρακολούθησαν οι γιατροί επί ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία τους.
Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από προσωπικές συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύουν οι «Times» του Λονδίνου, Το «σύνδρομο της εντατικής » περιλαμβάνει , μεταξύ άλλων, έναν μακρύ κατάλογο ψυχικών συμπτωμάτων, όπως δυσκολία συγκέντρωσης, φόβου και άγχους αλλά και δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων».

Οι Ολλανδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα συμπεράσματά τους πιθανόν ισχύουν για ασθενείς που νοσούν σοβαρά και μπορεί να περάσουν εβδομάδες στο νοσοκομείο για να αναρρώσουν.

Η διευκρίνιση αυτή γίνεται λίγες ώρες αφότου έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο St Thomas του Λονδίνου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πέρασε τρεις νύχτες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η έρευνα των Ολλανδών – MONITOR-IC – είναι μια μεγάλη μελέτη που ξεκίνησε το 2016 – τρία χρόνια προτού ξεκινήσει η εξάπλωση του COVID-19 στην Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Περίπου 6.000 ασθενείς έχουν δηλώσει μέχρι τώρα συμμετοχή στην έρευνα. Άλλοι 6.000 θα συμμετάσχουν στην επόμενη φάση, μερικοί από τους οποίους θα έχουν νοσήσει από COVID-19.

Ειδήσεις σήμερα:

Το viral βίντεο για το πόσο σημαντικές είναι οι αποστάσεις για την προστασία από τον κορωνοϊό

254 κλινικές δοκιμές εξετάζουν θεραπείες ή εμβόλια για τον κορωνοϊό

Μόσιαλος: Ο Απρίλιος θα κρίνει αν θα επιστρέψουμε σε μερική κανονικότητα