Την εκτίμηση ότι η καμπύλη των κρουσμάτων κορωνοϊού «επιπεδώνεται» αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε διατύπωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.
«Αν χαλαρώσουμε θα έχουμε έκρηξη κρουσμάτων. Θέλει αυτοσυγκράτηση, υπομονή και επιμονή» πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτακόπουλος.
Όσον αφορά την κατάσταση στον οικισμό Νέα Σμύρνη στη Λάρισα που έχει τεθεί σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό 20 κρουσμάτων κορονοϊού σε 29 δείγματα που ελέγχθησαν ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι «υπάρχει διαδικασία ιχνηλάτησης εντός του οικισμού και πιστεύουμε ότι θα τον ελέγξουμε». «Το παράδειγμα της Λάρισας είναι μια υπενθύμιση ότι ο ιός είναι εδώ» συμπλήρωσε υπενθυμίζοντας ότι «σε κλειστούς πληθυσμούς που είναι σε συνθήκες συγχρωτισμού είναι πιο εύκολο να διασπαρεί ο ιός».
Όσον αφορά τη συζήτηση για την άρση των μέτρων ο κ. Παναγιωτακόπουλος σημείωσε ότι «στις 27 Απριλίου θα μπορέσουμε να συζητήσουμε εκτενέστερα το πώς θα μπορεί να γίνει άρση των μέτρων. Υπάρχει αισιοδοξία σε εμάς ότι έχουμε πάει καλά». Ερωτηθείς για τους όρους χρήσης μάσκας και τις συνθήκες υπό τις οποίες είναι χρήσιμη ο κ. Παναγιωτακόπουλος είπε αρχικά «θέλει μία περίσκεψη η χρήση μάσκας», και επισήμανε ότι «όταν φοράνε μάσκα στο αυτοκίνητο μόνοι τους οι άνθρωποι – έχω δει μέχρι και γιατρό να το κάνει-, έχει ένα τόνο ιλαρότητας»
«Αν μπεις στο μετρό για να κάνεις μία διαδρομή με κόσμο πολύ και να βάλεις μία μάσκα, αυτό το υπαγορεύει η κοινή λογική. Η μάσκα δεν είναι τόσο για να προστατευτείς εσύ από τους άλλους, αλλά να προστατεύσεις τους άλλους από εσένα, αυτή είναι η μεγάλη χρησιμότητα της μάσκας… Σίγουρα η μάσκα, σε ένα χώρο με μεγάλο συνωστισμό θα προστατέψει σε ένα βαθμό. Ιδίως τους άλλους εάν είσαι ασυμπτωματικός ή προσυμπτωματικός» σημείωσε ο κ. Παναγιωτακόπουλος, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι η μάσκα «δημιουργεί καμιά φορά μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας, δεν πρέπει να χαλαρώσει κανείς και να καταργήσει τις άλλες προφυλάξεις, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Μπορεί να εφησυχάσουμε και να πούμε έβαλα μάσκα ας μπω στο λεωφορείο στριμωγμένος, ή πάω στη δουλειά μου». Κατά τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ η μάσκα «συνολικά έχει μία χρησιμότητα, αλλά θέλει αξιολόγηση η χρήση της. Αν βγουν όλοι οι μάσκες παντού, δεν κάνουμε τίποτα έτσι, μάλλον κακό θα κάνουμε. Μάσκα χρειάζονται οι ασθενείς, οι υγειονομικοί, αυτοί που φροντίζουν ασθενείς» προειδοποιώντας ότι «αν γίνει η μάσκα αξεσουάρ, τη φοράς όταν κυκλοφορείς έξω και βολτάρεις, μετά δεν θα υπάρχουν μάσκες για εκείνους που την χρειάζεται».
Βορίδης στον ΘΕΜΑ 104,6: Έρχεται πιστοποίηση εταιριών ότι τα τρόφιμα είναι ελεύθερα από κορωνοϊό
Κορωνοϊός: Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. για το Πάσχα και οι ελπίδες για σταδιακή άρση των μέτρων