Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ για το Πάσχα, που υλοποιείται από το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, περιλαμβάνει μια σειρά αυστηρών μέτρων που εφαρμόζονται σε 24ωρη βάση για την αποτροπή της μετακίνησης όσων τυχόν επινοήσουν διάφορες μεθόδους για να «σπάσουν» την καραντίνα, λόγω του κορωνοϊού και προσπαθήσουν να μεταβούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, θα υπάρχουν μπλόκα σε όλα τα διόδια των εθνικών οδών, στους παράδρομους, καθώς και σε καίρια σημεία του οδικού δικτύου της περιφέρειας. Παράλληλα, θα υπάρχει και επιτήρηση από αέρος, με drones και ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε να εντοπιστούν τυχόν παραβάτες.
Από το πρωί της Παρασκευής ισχυρές είναι οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ που βρίσκονται στα διόδια της Ελευσίνας προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα περάσουν μόνο όσοι έχουν τα απαραίτητα έγγραφα. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι είχαν εντοπιστεί πέντε παραβάτες στους οποίους επιβλήθηκε το σχετικό πρόστιμο. Οι περισσότεροι από όσους περνούν από τα διόδια επικαλούνται την ανάγκη φροντίδας ηλικιωμένου συγγενή τους με τους αστυνομικούς να δίνουν το «οκ» μόνο όταν διαπιστώνουν ότι έχουν τα έγγραφα που προβλέπονται.
Δείτε βίντεο σήμερα το πρωί από τα διόδια Ελευσίνας, όπου έχουν δημιουργηθεί ουρές λόγω των ελέγχων:
Σημειώνεται ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ που προβλέπει τον διπλασιασμό των προστίμων (σε 300 από 150 ευρώ) για τους παραβάτες αλλά και την αφαίρεση πινακίδων από τα οχήματα για 60 ημέρες.
Δείτε ΕΔΩ το σχετικό ΦΕΚ
Αυστηροί έλεγχοι θα διενεργούνται ταυτόχρονα στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, αλλά και των ΚΤΕΛ, ενώ το Λιμενικό Σώμα θα ελέγχει όλους ανεξαιρέτως τους πορθμειακούς σταθμούς.
Επίσης, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, θα υπάρχουν και συνεχείς περιπολίες τόσο σε μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και σε μικρότερες πόλεις, καθώς και σε χωριά για την αποτροπή τυχόν συγκεντρώσεων πολιτών, ειδικά την Κυριακή του Πάσχα.
Σημειώνεται, ότι όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, όσον αφορά στα αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και ΚΤΕΛ της χώρας, θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων προς τη φερόμενη, βάση της Ε1, δήλωση της μόνιμης κατοικίας και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων. Εξαιρούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στις περιπτώσεις εκείνες που θα διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες των παραβατών για 60 ημέρες και το όχημα θα επιστρέφει στο σημείο απ΄ όπου ξεκίνησε.
«Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής διενεργεί συστηματικούς ελέγχους σε όλο το οδικό δίκτυο, ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση ενόψει των εορτών του Πάσχα. Οι πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις, τα μέτρα είναι για το καλό τους, αλλά και για το καλό όλων μας», τονίζει σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, Σπυρίδων Λάσκος, σχετικά με τα μέτρα που λήφθηκαν για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.
Πώς θα γίνει η σταδιακή άρση τους και γιατί επιβάλλεται προσοχή
Στην πιστή εφαρμογή των μέτρων από την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα από όσους πιστούς κοιτούν κρυφά τις τελευταίες ημέρες προς τις εκκλησίες προσβλέπει η κυβέρνηση, ώστε στις 27 Απριλίου να επιχειρηθεί με θετικούς οιωνούς η πρώτη αποτίμηση των μέτρων αυτοπεριορισμού της πανδημίας.
Με την ημερομηνία – ορόσημο να κινητοποιεί ήδη τους αρμόδιους υπουργούς, «αν συνεχίσουμε καλά, ενδεχομένως να πάρουμε πίσω μέτρα τον Μάιο» γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε ότι ήδη «έχουμε κάνει μια προεργασία με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων, ποια είναι τα μέτρα, αυτά που ενδεχομένως από τον επόμενο μήνα θα μπορούσαμε, αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά η επιδημιολογική καμπύλη, σιγά-σιγά και λελογισμένα να αρχίσουμε να παίρνουμε πίσω».
Καταλυτικής σημασίας παράμετροι για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα αποτελούν το ποσοστό του πληθυσμού που έχει αποκτήσει ανοσία, αλλά και η προστασία των ηλικιωμένων, «γιατί με πολλούς τρόπους μπορεί ο ιός να φτάσει σε αυτούς τους ανθρώπους», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Μολονότι ο κ. Κικίλιας άνοιξε χθες ένα παράθυρο ελπίδας για την ανάκτηση τη χαμένης ελληνικής καθημερινότητας, ξεκαθάρισε παράλληλα πως «σε καμία περίπτωση να μην εφησυχαστούμε και να μην πάψουμε να δίνουμε σημασία στα μέτρα ατομικής υγιεινής, στη φυσική απόσταση και στους κανόνες τους οποίους δίνουν οι ειδικοί μας, οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι», αφαιρώντας κάθε δεύτερη σκέψη «ανυπακοής» ενόψει του Πάσχα.
Η αυστηρή προσήλωση, άλλωστε, στους κανόνες αυτοπεριορισμού επιβάλλεται από την ίδια την εξέλιξη της πανδημίας, η οποία κερδίζει απερίσπαστα έδαφος, όπου οι συνθήκες την ευνοούν. Τελευταία περίπτωση, το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στον οικισμό Ρομά στην Νέα Σμύρνη Λάρισας, το οποίο έθεσε τον οικισμό σε καραντίνα από τις 11 χθες το βράδυ μέχρι και τις 22 Απριλίου, με τους κατοίκους να παραμένουν μέχρι τότε σε περιορισμό κατ’ οίκον. Τις ανάγκες τροφοδοσίας του οικισμού θα καλύπτουν στο εξής η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Λάρισας, ενώ κλιμάκια της ελληνικής αστυνομίας θα επιτηρούν την περιοχή για την τήρηση των μέτρων.
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται και η προσπάθεια ανίχνευσης νέων κρουσμάτων στα αεροδρόμια, αφού σε εξέταση για τον κορωνοϊό υποβάλλονται οι επιβάτες όλων των τακτικών πτήσεων που φτάνουν στη χώρα, δηλαδή πλέον των πτήσεων που έρχονται από Παρίσι, από Βρυξέλλες, από Ζυρίχη και Ντόχα. Μόνο τις τελευταίες ημέρες έχουν υποβληθεί στα ειδικά τεστ 724 επιβάτες από 15 τακτικές πτήσεις, καθώς με την άφιξή τους οδηγούνται σε ξενοδοχείο, όπου υποβάλλονται στο τεστ και αποχωρούν μόνο αν βρεθούν αρνητικοί, για να συνεχίσουν κατ’ οίκον την 14ημερη καραντίνα.
Προσευχή κατ’ οίκον
Παρά τις προσπάθειες στεγανοποίησης κάθε πύλης εισόδου ή εστίας αναζωπύρωσης του κορωνοϊού στη χώρα, το ενδιαφέρον της κυβερνητικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας συγκεντρώνει τις ημέρες αυτές η τήρηση των μέτρων σε σχέση με τη θρησκευτική λατρεία. «Οι ναοί μας θα είναι κλειστοί για τους πιστούς» επανέλαβε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και υπενθύμισε ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανένα πιστό να πάει στην εκκλησία, τους αποτρέπει. Οι εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς και αυτό είναι το νόημα της κεκλεισμένων των θυρών τελέσεως των ιερών ακολουθιών».
Κάνοντας, μάλιστα, ειδική αναφορά σε σχετική εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, αυτή «όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπός της, απευθύνεται μόνο προς τους Μητροπολίτες και όχι τους πιστούς και κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην εκκλησία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Ο ίδιος ανακοίνωσε ακόμη την μετάδοση όλων των Ιερών Ακολουθιών από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο, προκρίνοντας «την ατομική προσευχή, δίπλα στις εικόνες που ο καθένας μπορεί να έχει στο σπίτι του», προκειμένου να μη διασαλευτεί η σταθεροποιητική πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης.
Αργή και μακρόσυρτη επιστροφή
Με τις ημέρες του Πάσχα να κυλούν με εντατικούς ελέγχους για τη διαφύλαξη της καμπύλης, σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι «αργή και μακρόσυρτη. Δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη» περιέγραψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επιχειρώντας να αποτρέψει τυχόν επίδοξους παραβάτες, αφού «τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά», σημείωσε. Οι έλεγχοι στα δυνητικά σημεία εξόδου ιδίως από τα αστικά κέντρα έχουν ήδη εκκινήσει, ενώ στο έργο των αστυνομικών αρχών συνδράμει και η υψηλή τεχνολογία, με drones να παρακολουθούν τις εναλλακτικές διαδρομές «απόδρασης» από αέρος.
Σε περίπου 4.300 ελέγχους οδηγών που πραγματοποιήθηκαν από τς 6 το πρωί της Πέμπτης έως τις 2 μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας βεβαιώθηκαν 128 παραβάσεις και τα ανάλογα πρόστιμα ενώ οι οδηγοί υποχρεώθηκαν σε αναστροφή και επιστροφή στη βάση τους.
Λάρισα: Στην «Αρωγή» της Νίκαιας θα μεταφερθούν οι 20 «θετικοί» Ρομά
Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έκαναν 150 ελέγχους για κορωνοϊό σε Ριτσώνα και Μαλακάσα