Προειδοποίηση σε όλες τις χώρες που πλήττονται από τον κορωνοϊό να μην βιάζονται με την άρση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού απηύθυνε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Ενα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι να μην εγκαταλειφθούν πολύ πρόωρα τα μέτρα για να μην υπάρξει οπισθοχώρηση», δήλωσε ο Κρίστιαν Λιντμάιερ διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο ΠΟΥ δεν θα προχωρήσει σε οριζόντια σύσταση για χώρες και περιοχές ως προς την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας.
«Είναι σαν να είναι κανείς άρρωστος και, αν σηκωθεί πρόωρα από το κρεβάτι, υπάρχει κίνδυνος να πισωγυρίσει και να έχει επιπλοκές» είπε χαρακτηριστικά ο Λιντμάιερ.
Μόσιαλος στον ΘΕΜΑ 104,6: Πρόωρο να συζητάμε τι θα ανοίξει και τι όχι τον Απρίλιο
Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε νωρίτερα μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Ηλίας Μόσιαλος χαρακτηρίζοντας πρόωρη την συζήτηση για το τι θα ανοίξει και τι όχι μέσα στον Απρίλιο.
«Δεν λέει κανεις ότι πρέπει να ανοίξει κάτι μέσα στον Απρίλιο ούτε έχω ακούσει κάποιον ειδικό να ανοίξει» είπε χαρακτηριστικά στον ΘΕΜΑ 104,6 ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό.
Με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τώρα ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι «αν διατηρηθεί, τότε θα μπορεί αυτή η κυβέρνηση να αποφασίσει πώς θα οργανώσει την μετάβαση στην επόμενη ημέρα».
Σύμφωνα με τον ίδιο «το πρώτο βήμα της οργάνωσης είναι να δούμε τι προγραμματίζουν άλλες χώρες που τα έχουν πάει σχετικά καλά όπως η χώρα μας» υπενθυμίζοντας ότι «δεν θα είχαμε τέτοια ερωτήματα πολυτελείας αν ήμασταν όπως η Ιταλία, η Ισπανία».
Ο Ηλίας Μόσιαλος πάντως, δήλωσε ότι «έχω μια μικρή αγωνία διατήρησης της κατάστασης» καθώς «έρχεται Πάσχα και ο κόσμος θέλει να βγει έξω. Κι εγώ δεν έχω βγει ούτε λεπτό 26 ημέρες αλλά κάθε φορά σκέφτομαι που είναι άλλες χώρες».
Όπως είπε «μετά να δούμε πώς θα επιστρέψουμε στην μερική κανονικότητα» εξηγώντας ότι «δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη κανονικότητα χωρίς φαρμακευτική κάλυψη και εμβόλιο». Εμφανίστηκε, πάντως, αισιόδοξος ότι «μέσα στον Μάιο θα έχουμε αποτελέσμα για τα φάρμακα καθώς γίνονται 100 κλινικές δοκιμές».
Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι «όταν εμείς θα πάρουμε αποφάσεις σχετικής χαλάρωσης αυτό θα πρέπει να γίνει σε αντανάκλαση της κατάστασης στη χώρα».
Ειδικά για τα σχολεία είπε ότι «η δική μου έκκληση είναι η απόφαση να ανοίξουν θα πρέπει να ληφθεί με περισσότερα στοιχεία» διευκρινίζοντας ότι «ίσως θα πρέπει να ανοίξει ένα μέρος των σχολείων ή να ανοίξουν με ζώνες, να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας».
Επισήμανε πάντως ότι «αν κριθεί ότι αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει, αυτό να γίνει. Αν όμως κριθεί ότι είναι καλύτερο να κινηθεί λίγο η οικονομία με την προϋπόθεση ότι έχει υπάρξει διαβούλευση σε ασφαλές περιβάλλον με τη σύμφωνη άποψη εργαζομένων και εργοδοτών, αυτό να γίνει».
«Δεν αρκεί να ελέγξουμε μόνο εμείς την πανδημία. Πρέπει να την ελέγξει και η Ευρώπη και οι άλλες χώρες γιατί υπάρχει και το θέμα της επανεισαγωγής κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση τυχόν άνοιγμα θα πρέπει να γίνει προσεκτικά, όλοι έχουν αγωνία για να πάρει η χώρα μπροστά».
Μιλώντας, τέλος, για την πρότασή του η ΕΕ να αγοράσει τις πατέντες για φάρμακα και εμβόλια ο Ηλίας Μόσιαλος εξήγησε ότι «μπορεί να γίνει ένα ταμείο παγκόσμιο για να αγοραστούν οι πατέντες με τη συμμετοχή των χωρών με όση οικονομική δυνατότητα έχουν. Εδώ θέλουμε διασπορά του εμβολίου. Μετά την πρόταση τη δική μας έκανε πρόταση ο Μπιλ Γκέιτς ότι θα χρηματοδοτήσει επτά παραγωγικές μονάδες για παραγωγή εμβολίου. Η ελληνική πρόταση είναι πρακτική αν υπάρξει ανακάλυψη να γίνει κοινό αγαθό με λογική αποζημίωση του παραγωγού».
Κρούσματα κορωνοϊού: Στους 81 οι νεκροί – Πέθαναν 42χρονος και 84χρονη
Να λήξει τώρα η σχολική χρονιά προτείνει μέλος της επιτροπής του υπ. Υγείας
Κάμερα σε ΜΕΘ βρετανικού νοσοκομείου καταγράφει την «πρώτη γραμμή» της μάχης με τον κορωνοϊό