Γράφει η Ελισάβετ Σταμοπούλου
Εφιαλτικές οι εικόνες στην «Ουχάν» των ΗΠΑ, όπως συνηθίζουν άλλωστε να αποκαλούν τη Νέα Υόρκη, όπου ο «αόρατος εχθρός» έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρα δεδομένα.
Ο αριθμός των νεκρών εξιατίας του κορωνοϊού προκαλεί ανατριλίχα. Οι μισοί θάνατοι όπως και το 50%, περίπου, των κρουσμάτων των ΗΠΑ εντοπίζονται στη Νέα Υόρκη, μια πολιτεία που έχασε ξαφνικά τη «φωνή» της, με το σκηνικό ερημιάς να αποτυπώνει απόλυτα το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης.
Οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι, ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει και οι ήχοι ασθενοφόρων που ακούγονται στο δρόμο αποδεικνύουν μια βαθιά προβληματική συνθήκη.
Για την τρομακτική καθημερινότητα στη Νέα Υόρκη μίλησε στο protothema.gr η Κατερίνα Παϊταζόγλου, αρχιτεκτόνισσα που μένει τα τελευταία έξι χρόνια στην πολιτεία.
«Παρομοιάζουμε την κατάσταση που ζούμε με τις στιγμές που βιώσαμε επί τυφώνα Σάντι,ο οποίος ξέσπασε το 2012 και ανάγκασε τις Αρχές να θέσουν την πολιτεία σε καθεστώς επιφυλακής» αναφέρει η Κατερίνα Παϊταζόγλου.
Παρόλο που, όπως επισημαίνει, δεν απαιτούνται ειδικά έγγραφα για τις μετακινήσεις, στέλνονται ωστόσο ειδοποιητικά μηνύματα στα κινητά των πολιτών, με τα οποία καλούνται να κρατούν αποστάσεις ο ένας από τον άλλον, τουλάχιστον δύο μέτρων, και να μην συνωστίζονται σε μέρη.
Βγαίνοντας κανείς στους δρόμους θα δει κυρίως ποδηλάτες, καθώς οι περισσότεροι δεν επιλέγουν ΙΧ για τις μετακινήσεις.
Σημαντικές ελλείψεις σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία
Καταστήματα,μπαρ, μουσεία, σχολεία και πανεπιστήμια είναι κλειστά,μόνο φαρμακεία και σούπερ μάρκετ λειτουργούν
Εξαιτίας του γενικευμένου πανικού, όταν άρχισε να γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος επικρατούσε το αδιαχώρητο στα σούπερ μάρκετ, όπου καταγράφονταν ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως σε χαρτιά τουαλέτας.
Από τα αγαθά, μάλιστα, που παραγγέλνονταν διαδικτυακά έφταναν συχνά λιγότερα από τα μισά στους πελάτες. Σε παραγγελία αξίας 100 δολαρίων, έφτασαν τα προϊόντα που αντιστοιχούσαν σε 30 δολάρια.
Σημαντικό είναι, σύμφωνα με την Κατερίνα Παϊταζόγλου, ότι σε ορισμένα καταστήματα τροφίμων γνωστής αλυσίδας δίδεται η δυνατότητα σε ανθρώπους από 60 ετών και άνω να ψωνίζουν συγκεκριμένη ώρα, ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος μόλυνσης.
Όσον αφορά στις ελλείψεις στα φαρμακεία, όπως επισημαίνει, πολύ δύσκολο να βρει κανείς είναι τα παυσίπονα και τα αντισηπτικά.
Την ίδια στιγμή, μεγάλες μπουτίκ μόδας έχουν κλείσει βιτρίνες.
Πότε ξεκίνησε ο φόβος
Στη Νέα Υόρκη η ανησυχία άρχισε να εισδύει για τα καλά στην καθημερινότητα με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αναστείλει όλες τις πτήσεις από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, σημειώνει η Κατερίνα Παϊταζόγλου, η οποία ανφέρεται και στην ανησυχία του κόσμου λόγω της δραματικής αύξησης της ανεργίας.
Χαρακτηριστικό, πάντως, σημάδι που προδίδει τον φόβο των κατοίκων της Νέας Υόρκης είναι η ερημιά που διαφαίνεται στους δρόμους γύρω από το Central Park, την Time Square, το Columbus Circle, το Σόχο.
Οι Νεϋορκέζοι, στην πλειονότητά τους, είναι ικανοποιημένοι με τους χειρισμούς του κυβερνήτη Κουόμο στο θέμα διαχείρισης της κατάστασης, οι επόμενες εβδομάδες όμως αναμένονται κρίσιμες, με τους κατοίκους της πόλης να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις δραματικές εξελίξεις.
Φωτογραφίες: Jacobo Migorance