Η Ελληνίδα Ν.Κ. που ζει και εργάζεται μόνιμα τα τελευταία χρόνια στη Νέα Υόρκη μίλησε στο protothema.gr για τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει η ίδια αλλά και οι περισσότεροι άνθρωποι εκεί βλέποντας τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται μέρα με τη μέρα αλλά και γιατί η κυβέρνηση άργησε να λάβει αυστηρά προστατευτικά μέτρα ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του φονικού κορωνοϊού.

«Άργησαν να πάρουν μέτρα καραντίνας, άργησαν να περιορίσουν τον κόσμο και στην αρχή των κρουσμάτων του φονικού ιού δεν λαμβάνονταν μέτρα. Η σωστή πρόληψη θα είχε σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές εδώ στην Αμερική. Όταν αρχίσαμε να μαθαίνουμε για τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα εδώ, ο κόσμος συνέχιζε κανονικά την καθημερινότητά του γιατί δεν είχε αντιληφθεί την επικινδυνότητα του ιού. Οι γονείς μου, οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα, μιλώντας καθημερινά στο τηλέφωνο μαζί τους, με έκαναν να καταλάβω πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση και μου εξήγησαν πως αν δεν λάβω μόνη μου κάποια προστατευτικά μέτρα θα νοσήσω. Κάθε φορά που έμπαινα στον ηλεκτρικό για να πάω στη δουλειά μου, έκανα το σταυρό μου για να μην κολλήσω γιατί στριμοχνώμουν με αρκετό κόσμο μέσα στο βαγόνι οι οποίοι δεν είχαν λάβει τα μέτρα τους για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και όχι μόνο . Φορούσα μάσκα στο πρόσωπο,καθάριζα τα χέρια μου με αντισηπτικό και κάποιοι το θεωρούσαν υπερβολικό, στην αρχή. Ο φόβος του ιού με είχε κυριεύσει από νωρίς και μάλιστα οι γιατροί προσπάθησαν να μας περάσουν από την αρχή το μήνυμα.

Τώρα που είμαστε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας και είναι όλα κλειστά,πιστεύω ότι είναι αργά για να σωθεί η κατάσταση .Ακούμε τον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών να αυξάνεται γιατί τότε που έπρεπε να είχαμε προνοήσει και να είχαμε προστατεύσει τους εαυτούς μας και τις οικογένειες μας δεν το κάναμε σωστά» λέει στο protothema.gr η Ελληνίδα που ζει στη Νέα Υόρκη.

«Σπάει» η καρδιά μου με τους ασθενείς που πεθαίνουν μόνοι 

Ο πνευμονολόγος – εντατικολόγος Σωτήρης Κασαπίδης ο οποίος εργάζεται σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, μίλησε με τα πιο δραματικά λόγια για την πανδημία του κορωνοιού.

«Κάποιοι ασθενείς έρχονται και γίνονται καλά ενώ κάποιοι άλλοι χειροτερεύουν και πεθαίνουν μέσα σε τέσσερις ημέρες. Δυστυχώς, αυτοί που πεθαίνουν φεύγουν από τη ζωή μόνοι και χωρίς να προλάβουν να χαιρετίσουν τις οικογένειες τους. «Σπάει»η καρδιά μου όταν οι οικογένειες των ασθενών, μας ζητούν να δουν για τελευταία φορά τον ασθενή, το αγαπημένο τους πρόσωπο μέσω βιντεοκλήσης. 

Έχουμε τα καλύτερα μηχανήματα αλλά αντιμετωπίζουμε έναν ιό τόσο ισχυρό που ούτε τα μηχανήματα δεν μπορούν να τον αντιμετωπίσουν αυτή τη στιγμή. Το μόνο που μας σώζει είναι όταν ένας ασθενής πεθαίνει αμέσως τοποθετούμε στο μηχάνημα που είχαμε εκείνον, άλλο ασθενή. Αυτός ο ιός χτυπά τους πνεύμονες και στη συνέχεια τα νεφρά. Κι όταν οι άνθρωποι χάσουν τους πνεύμονες και τα νεφρά τότε το ενενήντα τοις εκατό των ασθενών πεθαίνουν. Έχουμε φορτηγά έξω με όλους τους νεκρούς, πραγματικά ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις» είπε ο κ. Κασαπίδης.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός στις ΗΠΑ: Η μάχη στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης μέσα από τα μάτια Έλληνα γιατρού

Κορωνοϊός στις ΗΠΑ: Νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων με 1.480 νεκρούς σε 24 ώρες