Διευκρινίσεις στο ζήτημα της χρήσης μάσκας έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, που σημείωσε ότι δεν είναι απαραίτητες σε ανοικτούς χώρους, ωστόσο ενδέχεται να κριθούν απαραίτητες για τους ανοικτούς.

«Κάποιες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μεταδίδουν τον ιό άθελά τους. Το αμερικανικό CDC ανακοίνωσε εθελοντική χρήση καλύμματος του προσώπου. Από οποιοδήποτε ύφασμα, ένα κασκόλ ή μία μπλούζα. Σε δημόσιους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Το έκανε για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας.

«Μπορώ να έχω τον ιό χωρίς να έχω σύμπτωμα, να φερόμαστε σαν να τον έχουμε». «40-90% των σωματιδίων παγιδεύονται στο μαντήλι, βγάζω το μαντήλι και ενδέχεται η μετάδοση και μέσω αυτού, αν το βγάλω απρόσεκτα και δεν τηρήσω τους κανόνες υγιεινής. Οι υγιείς που τη φορούν, μπορεί να μη τη χρησιμοποιήσουν σωστά και να μολυνθούν. Ένα τέτοια κάλυμμα δεν σημαίνει να μην τηρούμε αποστάσεις. Σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς θα το εξετάσουμε».

Σχετικά με την κατά βούληση χρήση φαρμάκων για τον ιό είπε ότι απαιτείται «πολλή προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος, ιδίως αν δεν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση».

Ειδήσεις σήμερα:

Η Γαλλία έχει παραγγείλει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια μάσκες από την Κίνα λόγω κορωνοϊού

«Πόλεμος» Βερολίνου-ΗΠΑ για «πειρατεία» αεροσκάφους που μετέφερε μάσκες