«Ο κρατικός μηχανισμός αναλαμβάνει από την αρχή κάθε πρωτοβουλία» για την προστασία των πολιτών υπογραμμισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας καραντίνα 14 ημερών στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Ριτσώνα, μετά και από σχετική εντολή του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη.

Ο υγειονομικός περιορισμός 14 ημερών ήρθε ως αποτελεσμα της ιχνηλάτησης γυναίκας που φιλοξενείτο στη δομή και -μετά τον τοκετό της- νοσηλεύεται πλέον σε νοσοκομείο Αθηνών. Από τα 63 δείγματα που πάρθηκαν, 23 βρέθηκαν θετικοί χωρίς ωστόσο κανείς να νοσεί ή να φέρει συμπτώματα της νόσου, εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, όπως και ότι όλα τα δείγματα του προσωπικού είναι αρνητικά. Για προληπτικούς όμως λόγους απαγορεύεται η είσοδος και η εξοδος από τη δομή με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ ενήμερες είναι και οι αυτοδιοικητικές αρχές της περιοχής. Μάλιστα, ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου Μετανάστευσης θα εποπτεύει επί τόπου τα μέτρα, ενώ η δομή ενισχύεται και με πρόσθετο προσωπικό, με τη μέριμνα του ΕΟΔΥ.

Πριν λίγα λεπτά ανακοινώθηκε από το ινστιτουτο Παστέρ και το αποτελεσμα της δειγματοληψίας στους 380 επιβαίνοντες του πλοίου “Ελ.Βενιζέλος”. Συνολικά στα δείγματα, 119 βρέθηκαν θετικά, 259 αρνητικά και δυο χρήζουν επανεξέτασης, ενώ το πλοίο θα μεταφερθεί σε ειδική μαρίνα, την ώρα που δείγματα εχουν παρθεί και απο τις επιφάνειες και τους χώρους του. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα επαναπατριστούν όσοι από τους επιβάτες ειναι αρνητικοί στον ιό, αφού βέβαια πρωτα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία στην Αθήνα, ενω οι θετικοί επιβάτες θα τεθούν ενός του πλοίου σε καραντίνα 14 ημερών με συνεχή υγειονομική και ιατρική υποστήριξη, καθώς θα στηθεί και τέντα (ως προληπτικό μέτρο) για γιατρούς και νοσηλευτές που θα απασχοληθούν με την νοσηλεία των επιβατών, στην είσοδο της προβλήτας.

«Όλοι, μα όλοι οι επιβαίνοντες ειναι πολύ καλά και χωρις συμπτώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, «ενώ αύριο θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στις οικογένειες των επιβατών», σημείωσε.

Χωρίς οικοδόμηση η Μύκονος

Στο περιστατικό 69χρονης γυναίκας που εμφάνισε συμπτώματα και διαγνώστηκε θετικη στον ιό στο Κέντρο υγείας Μυκόνου, αναφέρθηκε ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς, προχωρώντας λόγω του επιδημιολογικού φορτίου σε αναστολή 14 ημερών όλων των οικοδομικών έργων, ιδιωτικών και δημόσιων, αλλά και των εργοταξίων στο νησί. «Η κατάσταση ειναι εξαιρετικα κρισιμη» υποστήριξε ο υπουργός και πρόσθεσε οτι «χρήζει άμεσης αντιμετώπισης», για αυτό και επιφυλάχθηκε για λήψη τυχόν νέων μέτρων.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς ενημερωσε εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής των Ελλήνων, αποφάσισε την διάθεση μετά από ομόφωνη αποφαση 8 εκατομμυρίων από τον προϋπολογισμό της για τη δημιουργία 50 ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Ειδήσεις σήμερα:

Επίδομα 800 ευρώ: Τι πρέπει να ξέρετε για να συμπληρώσετε την αίτηση – Άνοιξε η πλατφόρμα