Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

H κυβέρνηση της Βρετανίας προωθεί μία εφαρμογή παρακολούθησης των επαφών, η οποία θα προειδοποιεί τους χρήστες όταν πλησιάζουν κάποιον που έχει βρεθεί θετικός στον Covid-19, όπως αποκαλύπτει το βρετανικό δίκτυο «Sky News».

Η εφαρμογή, που θα λειτουργήσει σε προαιρετική βάση, θα τεθεί σε λειτουργία είτε λίγο πριν είτε λίγο μετά την άρση του «lockdown» στη Βρετανία.

Με την εφαρμογή αυτή οι κάτοχοι των κινητών θα ενημερώνονται εάν έρθουν πολύ κοντά με κάποιον που έχει βρεθεί θετικός στον κορωνοιό, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο Sky News που επικαλείται πηγές του συγκεκριμένου project.

Οι αξιωματούχοι του Εθνικού Συστήματος Yγείας της Βρετανίας ελπίζουν ότι η εφαρμογή θα προσελκύσει το 50% του πληθυσμού, αφού ο μεγάλος αριθμός χρηστών είναι απαραίτητος για την αξιόπιστη λειτουργία της.

Η ύπαρξη της εφαρμογής, η οποία αποκαλύφθηκε πρώτα από την ιατρική επιθεώρηση «Health Service Journal», είναι γνωστή εδώ και αρκετό καιρό, αλλά οι βασικές τεχνικές λεπτομέρειες έχουν συμφωνηθεί πρόσφατα από την «NHSXX», τη μονάδα καινοτομίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας που εποπτεύει το έργο.

Η εφαρμογή θα ανιχνεύει άλλα τηλέφωνα σε κοντινή απόσταση χρησιμοποιώντας σήμα Bluetooth μικρής εμβέλειας και, στη συνέχεια, θα αποθηκεύει μια καταγραφή αυτών των επαφών στη συσκευή, σύμφωνα με τις πηγές.

Eάν κάποιος βρεθεί θετικός στο COVID-19, ανεβάζει στο σύστημα τις επαφές που είχε με άλλα πρόσωπα, οι οποίες στη συνέχεια ειδοποιούνται – μετά από μια κάποια καθυστέρηση- έτσι ώστε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα του ατόμου – μέσω της εφαρμογής.

Αυτή η μέθοδος σημαίνει ότι τα δεδομένα δεν αποστέλλονται συστηματικά στην κεντρική διοίκηση μειώνοντας τις ανησυχίες γύρω από την ιδιωτικότητα, την οποία ο βρετανικός φορέας φοβάται ότι πιθανόν να καθυστερήσει την αποδοχή της εφαρμογής.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας σχεδιάζει να συστήσει μία «επιτροπή ηθικής» που θα επιβλέπει το project, τα μέλη της οποίας θα γίνουν γνωστά τις επόμενες εβδομάδες.

Παρ’ όλ’ αυτά, οι υποστηρικτές της ιδιωτικότητας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων διερωτώνται εάν μία τέτοια επιτροπή θα είναι ανεξάρτητη.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέο θλιβερό ρεκόρ στις ΗΠΑ με 884 νεκρούς σε ένα 24ωρο από τον κορωνοϊό

Έρευνα «προβλέπει» 8,3 εκατ. νέους φτωχούς στον αραβικό κόσμο λόγω της πανδημίας

Βαθιά απογοήτευση Τζόνσον για το αρνητικό «ρεκόρ» κορωνοϊού στη Βρετανία