Συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, και στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο, στα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσής του και στις επιπτώσεις της πανδημίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η τάση στην Ελλάδα είναι ενθαρρυντική, σε σχέση με άλλα κράτη και απέδωσε την εξέλιξη αυτή στο ότι λήφθηκαν αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης σε πρώιμο στάδιο.
Οι πολίτες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σεβάστηκαν τις κατευθύνσεις και έμειναν στο σπίτι με μικρές εξαιρέσεις. Με τα μέτρα κοινωνικής απόστασης είναι δυνατό να μειωθεί η καμπύλη. Το αποτέλεσμα, όπως σημείωσε, είναι ότι το σύστημα υγείας τα πάει καλά και έχουμε μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ερωτηθείς πώς διοικεί τη χώρα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι βρίσκεται στο γραφείο του με μια μικρή ομάδα στενών του συνεργατών. «Διοικούμε μέσω των τηλεδιασκέψεων, μέσω της τεχνολογίας» και πολύ γρήγορα το ελληνικό κράτος μετακινήθηκε στο ψηφιακό του μέλλον.
«Η κρίση αποτέλεσε ευκαιρία για το κράτος να αγκαλιάσει την ψηφιακή εποχή» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι υπάρχει παγκόσμιος ανταγωνισμός για αναπνευστήρες και λοιπό εξοπλισμό. Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει αποπειραθεί να θέσει κοινό πλαίσιο για αυτές τις προμήθειες, αυτό θα πάρει χρόνο και έτσι η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κράτος-μέλος, κάνει το καλύτερο για τους δικούς του πολίτες.
Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα κινητοποίησε τον ιδιωτικό τομέα, είχαμε πολλές δωρεές και ευχαρίστησε τους πολίτες.
Η ελληνική κοινωνία -τόνισε- επέδειξε αίσθηση αλληλεγγύης, και αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έδωσε το λόγο στους ειδικούς και έπειτα από μία 10ετία λαϊκισμού, τώρα οι πραγματικοί ειδήμονες μάς οδηγούς σε σωστές αποφάσεις.
Ερωτηθείς τι θα έλεγε σε ηγέτες όπως στον πρόεδρο της Βραζιλίας Μπολσονάρου, ο οποίος ακολουθεί μία δική του γραμμή στο ζήτημα της πανδημίας, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα έλεγε πως ο ιός εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά και υπάρχει μόνος ένας τρόπος να τον σταματήσουμε: η κοινωνική απόσταση.
«Τα μέτρα που επιβάλλαμε είναι οδυνηρά, αλλά το παν είναι η προστασία της ζωής των ανθρώπων» υπογράμμισε.
Τέλος, αναφερόμενο στο μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι καθήκον του να προστατεύσει τα σύνορα και δεν θα αφήσει την Τουρκία να εκβιάσει τη χώρας μας σε αυτό το ζήτημα. Τόνισε επίσης ότι όσοι δεν μετανάστες δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας θα πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία, ή στις χώρες καταγωγής τους.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν έχει υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού σε δομές των νησιών, προσθέτοντας ότι έχει γίνει συστηματική δουλειά στην ιχνηλάτηση των επαφών.
Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κατάσταση στη Μόρια θα ομαλοποιηθεί εφόσον πράγματι μειωθούν οι ροές στο Αιγαίο, όπως φαίνεται να συμβαίνει.
Η συνέντευξη του πρωθυπουργού μεταδόθηκε ζωντανά από τη σελίδα του πρωθυπουργού στο Facebook.
Κορωνοϊός – Κύπρος: Εννέα οι νεκροί – Στα 320 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
ΠΟΥ: Στο ένα εκατομμύριο σε λίγες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού