Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Εντολή στην αυτοκινητοβιομηχανία General Motors να κατασκευάσει αναπνευστήρες για τη μάχη καταπολέμησης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υπογράφοντας χθες σχετικό διάταγμα. Ζήτησε μάλιστα από την εταιρεία να ανοίξει αμέσως το εργοστάσιό της που έχει κλείσει βλακωδώς στο Οχάιο.

Την ώρα που οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ κάνουν τιτάνιες προσπάθειες για να τιθασεύσουν τον Covid- 19 που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.700 Αμερικανούς ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 104.000, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, προειδοποιεί πως η πόλη που έχει χτυπηθεί περισσότερο από τον ιό, θα μπορούσε να είναι σε καραντίνα έως το τέλος Μαίου.

Από την πλευρά τουα, το Πεντάγωνο εφιστά την προσοχή των υγειονομικών αρχών- εκτός από τη Νέα Υόρκη- και σε Σικάγο, Μίσιγκαν , Φλόριντα και Λουιζιάνα καθώς και εκεί τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα.

Το διάταγμα που δίνει εντολή στην General Motors για την κατασκευή αναπνευστήρων υπεγράφη μετά την ενεργοποίηση του Νόμου περί Αμυντικής Παραγωγής. Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, με ανάρτησή του στο Twitter, απαίτησε από General Motors και Ford να προχωρήσουν στην κατασκευή αναπνευστήρων.

«Ξεκινήστε τώρα»…«Η General Motors ΠΡΕΠΕΙ αμέσως να ανοίξει το εργοστάσιό της, που έχει βλακωδώς εγκαταλείψει στο Λορντστάουν του Οχάιο κι άλλο ένα εργοστάσιο και να ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΕΣ ΤΩΡΑ!!!!!! FORD, ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΩΝ, ΤΑΧΕΩΣ!!!!!!» έγραψε ο Τραμπ.

Όπως αναφέρει το CNN, o Νόμος περί Αμυντικής Παραγωγής ανάγεται στην εποχή του Πολέμου της Κορέας (δεκαετία του 1950) και παρέχει στον πρόεδρο ευρύτερες αρμοδιότητες ώστε να «επιταχύνει και να επεκτείνει τον εφοδιασμό» από τις αμερικανικές βιομηχανίες προς τον στρατό και τα προγράμματα εσωτερικής ασφάλειας, ενέργειας και διαστήματος.

Στο μεταξύ ,το ποσοστό θνητότητας της ασθένειας στις ΗΠΑ, με βάση τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, ανέρχεται κατά συνέπεια σε 1,5%. Στην Ιταλία, φθάνει το 10,5%.

«Έχουμε κάνει περισσότερα τεστ από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο και η δυνατότητά μας συνεχίζει να μεγαλώνει» ως προς τη διεξαγωγή τέτοιων εξετάσεων, διαβεβαίωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ είναι η Νέα Υόρκη.

Σε αυτήν την πολιτεία έχουν καταγραφεί πάνω από 500 νεκροί και σχεδόν τα μισά από το σύνολο των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, ενώ τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν από ασθενείς.Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Mπλάζιο, σε δηλώσεις του στην τηλεοπτική εκπομπή «Good Morning America» προβλέπει ότι το ήμισυ του πληθυσμού των 8,6 εκατομμυρίων της πόλης θα μολυνθεί από τον Covid- 19. Μέχρι στιγμής τα κρούσματα στη Νέα Υόρκη ξεπερνούν τις 23.000.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ στο επίκεντρο της πανδημίας – «Μαύρη» μέρα για την Ιταλία με το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ νεκρών

Κορωνοϊός: Πάνω από 26.500 θάνατοι παγκοσμίως – Ξεπερνούν τις 570.000 τα κρούσματα

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: 345 θάνατοι και 18.000 κρούσματα σε 24 ώρες – «Μπαζούκα» δυο τρισ. δολάρια ρίχνει ο Τραμπ