*Γράφει η Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Δύο μέτρα εξετάζει το υπουργείο Παιδείας για την Εκκλησία και τη Θεία Λειτουργία ενόψει Πάσχα λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μελετά το ενδεχόμενο  να γίνονται οι λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών καθώς επίσης να ισχύσει η διαδικτυακή μετάδοση των λειτουργιών.

Η Εκκλησία της Ελλάδος ενόψει των γιορτών του Πάσχα και προφανώς υπό τον φόβο αυστηρότερων περιορισμών θέλει να κατοχυρώσει από την Πολιτεία να επιτραπεί στους κληρικούς να τελούν τη Θεία Λειτουργία και τις ιερές ακολουθίες κανονικά αλλά κεκλεισμένων των θυρών, όπως αναφέρει σε επιστολή που έστειλε την περασμένη εβδομάδα προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και η Ιερά Σύνοδος.

Υπενθυμίζεται ότι η ΚΥΑ για την αναστολή των λειτουργιών λήγει αυτή την Κυριακή 30 Μαρτίου ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν οι ναοί κλειστοί και το Πάσχα και για το λόγο αυτό η Εκκλησία ζητεί να λειτουργήσουν οι ναοί κεκλεισμένων των θυρών.

Εως σήμερα όλοι σεβάστηκαν την απόφαση του κράτους με εξαιρέσεις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού όπως στα Κύθηρα με τον Μητροπολίτη Κυθήρων, στην Πάτρα και σε ένα τζαμί της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση όποια μέτρα ληφθούν θα ισχύσουν για όλα τα θρησκεύματα ωστόσο οι Χριστιανοί λόγω Πάσχα θέλουν την άμεση ισχύ τους.

«Τούτο θα διευκολύνη τα μέγιστα την αγιαστικήν αποστολήν της ποιμαινούσης Εκκλησίας η οποία οφείλει να δέεται και να προσεύχεται υπέρ υγείας του λογικού αυτής ποιμνίου, αλλά θα συντελέση καθοριστικά και εις την διατήρησιν της ψυχραιμίας των λαϊκών μελών της Εκκλησίας…», τονίζει στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που κάνει ειδική μνεία και στους ναούς που βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, οι οποίοι παραμένουν «σιωπηλοί».

«Η Εκκλησία της Ελλάδος διά του Αρχιεπισκόπου ζητά να επιτραπεί να τελούν τη Θεία Λειτουργία και στα μοναστήρια, όπου οι άνθρωποι ζουν ούτως ή άλλως με κοινοβιακό τρόπο». Επίσης, επισημαίνεται η ανάγκη να επιτραπεί η τέλεση κηδειών και σε ναούς εκτός κοιμητηρίων, αφού σε πολλές περιοχές της χώρας τα κοιμητήρια δεν έχουν ναούς. Γίνεται επίσης αναφορά και στις διαδικτυακές μεταδόσεις ιερών ακολουθιών.

Με δεύτερη επιστολή την οποία υπογράφει ο αρχιγραμματέας της, επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, η Ιερά Σύνοδος ζητά από τον γ.γ. Θρησκευμάτων, Γιώργο Καλαντζή, να προβλεφθεί στους λόγους που επιτρέπουν έξοδο από τα σπίτια, η «ατομική προσευχή», όπως περιγράφεται στην ΚΥΑ που εξέδωσαν οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας για την απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ γίνεται ειδική αναφορά και για τους ανθρώπους που επιθυμούν να επισκεφθούν τα μνήματα οικείων τους στα νεκροταφεία.

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος κάνει έκκληση να τελείται η Θεία Λειτουργία, αλλά και οι ακολουθίες εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα κεκλεισμένων των θυρών. «Θα σας παρακαλούσα λοιπόν για τη στήριξη του λαού μας να επιτραπεί η τέλεση της Θ. Λειτουργίας και όλων των ακολουθιών, εν όψει μάλιστα και της Μ. Εβδομάδος και του Πάσχα που έρχονται, σε όλους τους Ιερούς Ναούς κεκλεισμένων των θυρών και άνευ της παρουσίας Χριστιανών», αναφέρει ο Μητροπολίτης.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο κορωνοϊός «ανατρέπει» και τους σχεδιασμούς για το Άγιο Φως