*Γράφει η Ισμήνη Χαραλαμποπούλου
Τρία είναι τα σενάρια με βάση τα οποία θα λάβει αποφάσεις το υπουργείο Παιδείας, για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών εάν τα σχολεία ανοίξουν μετά τις γιορτές του Πάσχα, την Δευτέρα 27 Απριλίου όπως σχεδιάζεται.
Σήμερα, εντωμεταξύ, εντάσσονται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση οι νομοί Σάμου, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Θεσσαλονίκης και οι υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.
Η Νίκη Κεραμέως εξήγησε ότι οι λύσεις που εξετάζονται για το άνοιγμα των σχολείων για μετά τις γιορτές του Πάσχα θα είναι: Το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους, το ενδεχόμενο μείωση της διδακτέας ύλης, ενώ για τις τις Πανελλαδικές Εξετάσεις υπάρχει το ενδεχόμενο να μετακυλιστεί η ημερομηνία έναρξής τους.
«Σταθερή μας επιδίωξη θα είναι να μείνουμε όσο πιο κοντά γίνεται στην καθιερωμένη ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων» σημείωσε η κυρία Κεραμέως διαβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι η τρέχουσα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά δεν θα χαθεί και ότι η κυβέρνηση Θα κάνει ότι χρειαστεί γι αυτό.
Η κ. Κεραμέως είπε ότι με το άνοιγμα τον σχολείων στις 27 Απριλίου, οι μαθητές θα έχουν χάσει μαθήματα 4,5 εβδομάδων και της Αχαΐας, Ζακύνθου και Ηλείας 5,5 εβδομάδες.
Επεκτείνεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Σε ό,τι αφορά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευσης η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «με ταχύτατους ρυθμούς και εντυπωσιακή συμμετοχή υλοποιείται το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προκειμένου να διατηρηθεί η επαφή των μαθητών με την εκπαιδευτική διαδικασία».
Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας:
«Η ασύγχρονη εκπαίδευση απευθύνεται σε όλους τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Ειδικά για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄Λυκείου οι πλατφόρμες της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δύνανται να αξιοποιηθούν παράλληλα και επικουρικά με την πλατφόρμα σύγχρονης εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ. Για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης, προτείνεται να αξιοποιηθούν πληροφοριακά συστήματα, δίκτυα και εφαρμογές που έχει αναπτύξει το ΥΠΑΙΘ όπως για παράδειγμα το e-class και η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me. Μέθοδοι και εργαλεία που τυχόν έχουν ήδη αναπτυχθεί και χρησιμοποιούνται από τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς για την ανάγκη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, είναι δυνατόν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται παράλληλα με όσα προτείνονται».
Το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) σε ανακοίνωση «κάνει σαφές ότι οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για μια ακόμη φορά υπερασπιζόμενοι τον παιδαγωγικό μας ρόλο, θα πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό με τα μέσα που διαθέτουμε εμείς και οι γονείς των μαθητών μας, ώστε να διασφαλιστεί η ισοτιμία και η συμμετοχή όλων στη διαδικασία».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θ. Τσούχλος επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να μην έχει προβλήματα το ιντερνετ από την στιγμή που είναι μέσα χιλιάδες μαθητές και καθηγητές ενώ επισήμανε ότι οι εκπαιδευτικοί στηρίζουν το πρόγραμμα με την συμμετοχή τους και πρέπει να αυτοί να στηριχθούν σε περίπτωση που δεν έχουν υπολογιστές Επίσης ο κ. Τσούχλος προτείνει να μην γίνουν γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στα γυμνάσια.
Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου «η επιλογή της πλατφόρμας που θα αξιοποιηθεί έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του/της κάθε εκπαιδευτικού. Σε κάθε περίπτωση οι εκπαιδευτικοί και οι Διευθυντές των σχολικώνμονάδων θα υποστηριχθούν για την ψηφιακή πλατφόρμα e-me και για την ψηφιακή πλατφόρμα e-class από τα αντίστοιχα κέντρα εξυπηρέτησης (Help Desk).
Για τον λόγο αυτό καλούνται οι Δ/ντές Α/θμιας και Β/θμιας όλης της χώρας, μέσω των Περιφερειακών Δ/ντών Εκπαίδευσης, να συντονίσουν τη διαδικασία και να παρέχουν κάθε απαραίτητη διευκόλυνση προς τις σχολικές μονάδες της αρμοδιότητάς τους ώστε έως και την Τρίτη να έχουν ολοκληρωθεί οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες που απαιτούνται για την υλοποίηση της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όπως περιγράφονται παρακάτω.Ως προς τη διαδικασία για τη δημιουργία των ψηφιακών τμημάτων και την υλοποίηση τηςασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης επισημαίνονται τα εξής:
Τα βήματα για τη δημιουργία λογαριασμών και ψηφιακών τμημάτων
Βήμα 1. Ο/η Διευθυντής/ντρια κάθε σχολικής μονάδας ορίζεται υπεύθυνος ομάδας εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης, η οποία αποτελείται από τον ίδιο και από τουλάχιστον έναν εκπαιδευτικό με εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες (π.χ. εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΠΕ86, επιμορφωτής Β’ επιπέδου ΤΠΕ κτλ.). Η ομάδα εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης αναλαμβάνει με εξ αποστάσεως εργασία, να προσφέρει τεχνική υποστήριξη στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του σχολείου κατά τον σχεδιασμό και καθ΄ όλη τη διάρκεια του προγράμματος ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Τα μέλη της ομάδας μπορούν να συμμετέχουν και στην υλοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας όπως περιγράφεται παρακάτω.
Βήμα 2 Για λόγους ορθολογικής κατανομής των εργασιών της εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσης προτείνεται η ομάδα εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης να
στελεχώνεται από εκπαιδευτικούς διαφορετικούς από εκείνους που έχουν οριστεί ή πρόκειται να οριστούν στην ομάδα υποστήριξης σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σε όποια Περιφερειακή Δ/νση λειτουργούν «πόλοι καινοτομίας» προτείνεται να αξιοποιηθούν κατά προτεραιότητα.
– Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα υποστηρίζει και θα συντονίζει α) τόσο την ομάδα εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης όσο και β) την ομάδα υποστήριξης σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης της σχολικής του μονάδας. Ενθαρρύνεται η συνεργασία μεταξύ των ομάδων
– Η ομάδα εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης κάθε σχολικής μονάδας για την υποβολή ερωτημάτων και για την επίλυση προβλημάτων δύναται να ανατρέχει στα ειδικά κέντρα απομακρυσμένης βοήθειας (Help Desk) για τις πλατφόρμες e-me και eclass που έχουν δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό (βλ ενότητα Ε των οδηγιών)
Βήμα 3. Οι εκπαιδευτικοί επιλέγουν την πλατφόρμα την οποία θα αξιοποιήσουν (e-me ή eclass) και δημιουργούν το/τα ψηφιακό/ά τμήμα/τα στα οποία στη συνέχεια εντάσσουν τους μαθητές/τριές τους. Προτείνεται να δημιουργηθούν από κάθε εκπαιδευτικό περισσότερα από ένα ψηφιακά τμήματα, κατ’ αντιστοιχία του αριθμού τμημάτων στα οποία διδάσκουν. Οι εκπαιδευτικοί ενημερώνουν τον Διευθυντή / τη Διευθύντρια για την πλατφόρμα που επέλεξαν μέσω email στο οποίο επισυνάπτουν τον σχετικό σύνδεσμο – Link.
Βήμα 4. Με ευθύνη του Διευθυντή/τριας ενημερώνονται οι γονείς/κηδεμόνες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κάθε άλλου πρόσφορου μέσου: α) για τη δυνατότητα συμμετοχής των μαθητών/τριών στην ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση β) για την πλατφόρμα που αξιοποίησε ο κάθε εκπαιδευτικός για την δημιουργία του
ψηφιακού τμήματος κοινοποιώντας τον σχετικό σύνδεσμο Link. γ) για την εφαρμογή του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 2016/679 και του νόμου 4624/2019.
Κλείνουν την Τετάρτη οι φοιτητικές εστίες
Στις 25 Μαρτίου αναμένεται να κλείσουν οι Φοιτητικές Εστίες. Σύμφωνα με ΚΥΑ που υπογράφηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς στις 21 Μαρτίου αναφέρεται ότι : «Ως προς τους μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές, που κατά τη δημοσίευση της παρούσας διαμένουν σε εστίες , η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τίθεται σε ισχύ στις 25.3.2020 και διαρκεί έως και τις 10.4.2020.» Οι φοιτητές ενημερώθηκαν και καλούνται να εκκενώσουν τις φοιτητικές εστίες και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Στις πρώτες αντιδράσεις κάποιων φοιτητών ότι δεν έχουν την δυνατότητα να επιστρέψουν σπίτι τους οι πανεπιστημιακές αρχές σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις θα επιλύσουν τα όποια θέματα προκύψουν.
Με άλλη Κοινή Υπουργική Απόφαση , σχετικά με την απαγόρευση λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων, εξαιρούνται καταλύματα για τη στέγαση:) φοιτητών των Α.Ε.Ι. και αλλοδαπών επισκεπτών των Α.Ε.Ι. που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών, οι οποίοι στεγάζονται με φροντίδα των Α.Ε.Ι. ή/και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και αποδεδειγμένα δεν δύνανται να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή,2) εκπαιδευτικών, μονίμων ή αναπληρωτών, που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες εκτός του δήμου της μόνιμης κατοικίας τους και διαμένουν ήδη σε τουριστικά καταλύματα για τον σκοπό αυτό.
Ορκωμοσία αποφοίτων από μακριά στην Ιατρική Κρήτης, λόγω κορωνοϊού
Μία διαφορετική ορκομωσία θα πραγματοποιηθεί στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στην οποία οι πτυχιούχοι θα μπορούν να έχουν κοντά τους και την οικογένειά τους με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.Στο γραφείο του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, Καθηγητή Γ. Μ. Κοντάκη, με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης και την εξ αποστάσεως (ηλεκτρονική) συμμετοχή των πτυχιούχων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, στις 10 το πρωί, η τελετή ορκωμοσίας των νέων διδακτόρων, αποφοίτων των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και αποφοίτων της Σχολής του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, λόγω όγω της λήψης των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.
Διαβάστε επίσης:
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ξεκίνησε το νέο μέτρο για τον κορωνοϊό – Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις
Κρούσματα κορωνοϊού: Κρίσιμος ο Απρίλιος – Αγωνία για τα νησιά