*Γράφει η Γεωργία Σαδανά
Με την Ευρώπη να παρατηρεί την εξάπλωση του κορωνοϊού στο έδαφός της όπως το «αδρανές Κογκρέσο» της εποχής Τρούμαν η κυβέρνηση ρίχνει συνεχώς νέα μέτρα στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία. Τα ισχυρά αντανακλαστικά της κυβέρνησης, με πολιτικό σκοπό της τον περιορισμό σε ανθρώπινες απώλειες, έφεραν την Ελλάδα αρκετά βήματα μπροστά στον περιορισμό της διασποράς του ιού στη Γηραιά Ηπειρο, κεκτημένο το οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει αποφασισμένος να μη διακινδυνεύσει με όποιο κόστος.
Tο στοίχημα της κυβέρνησης συνοψίζεται στη σωτηρία όλων -ει δυνατόν- των πολιτών, παραβλέποντας λογικές επικράτησης «της αγέλης», με τη δημόσια υπόσχεση «θα κάνω ό,τι χρειαστεί» του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε και τέθηκε σε ισχύ από τις 6 σήμερα τα ξημερώματα απαγόρευση της κυκλοφορίας με πέντε υπουργούς της κυβέρνησης να κάνουν αναλυτικές ανακοινώσεις για την εφαρμογή του μέτρου.
Όπως ανακοινώθηκε η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:
α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.
Χωρίς αεροπλάνα και βαπόρια
Παράλλήλα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέους περιορισμούς στην ακτοπλοΐα και τα αεροπορικά δρομολόγια το οποίο άνοιξε στο τέλος της εβδομάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σχετικά ότι «μέτρα περιορισμού στη δυναμικότητα που θα έχουν και τα πλοία προς τα νησιά αλλά ενδεχομένως και τα αεροσκάφη, ιδίως από τις πτήσεις εξωτερικού, αλλά αυτά είναι θέματα που θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες», την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου καταφτάνουν αιτήματα από νησιωτικούς δήμους της χώρας προκειμένου να κηρυχθούν σε κατάσταση αποκλεισμού.
Ο πόλεμος κατά του κορωνοϊού στο νησιωτικό ανάγλυφο προβληματίζει ήδη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό λόγω των αδύναμων υγειονομικών υποδομών, καθώς η δραματική αποστροφή του «ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και αποστάσεις. Οσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευτεί τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί» στο τελευταίο του μήνυμα προς τον ελληνικό λαό κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να εκληφθεί. Το μέτρο της μετάβασης στα νησιά μόνο για τους μόνιμους κατοίκους ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας λίγες μόνο ώρες προτού αρχίσει η έξοδος του Σαββατοκύριακου και ενώ εικόνες…συνωστισμού στα διόδια είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους το μεσημέρι της Παρασκευής, σε πείσμα των εκκλήσεων των ειδικών αλλά και του κυβερνητικού επιτελείου αναφορικά με την επικινδυνότητα της κατάστασης.
Άνεργοι και επιδόματα
Για την αποφυγή συνωστισμού στην αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας, που λήγουν στο χρονικό διάστημα από τις 18 Μαρτίου έως και τις 5 Απριλίου 2020, προχώρησε ο ΟΑΕΔ, ενώ παράταση αυτοδίκαια στην καταβολή όλων των κοινωνικών επιδομάτων ανακοίνωσε η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ώστε να μη χρειάζεται να μεταβεί κανείς στις υπηρεσίες για την κατάθεση σχετικών δικαιολογητικών.
Κλειστά σύνορα – Τουρισμός
Πρωτόγνωρα μέτρα έχουν ληφθεί τις τελευταίες ημέρες και ως προς τη διακίνηση ατόμων και αγαθών από και προς την Ελλάδα, δημιουργώντας στα όρια της ελληνικής επικράτειας μια υγειονομική ζώνη ασφάλειας. Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα πολιτών από κράτη εκτός Ε.Ε. (οι Ελληνες πολίτες εισέρχονται κανονικά), εκτός αν τίθεται ζήτημα οικογένειας ή επείγουσας εργασίας. Επιπλέον, όσοι Ελληνες επιστρέφουν στη χώρα, τίθενται υποχρεωτικά σε 14ημέρη απομόνωση στον τόπο προορισμού τους, με το βλέμμα των ειδικών να έχει στραφεί ιδιαίτερα σε όσους επαναπατρίζονται έχοντας εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο.
Για προληπτικούς λόγους, στο σφράγισμα των ελληνικών συνόρων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση, ενώ κλειστά παραμένουν και τα σύνορα με την Τουρκία, με πρωτοβουλία της τελευταίας. Προσωρινή παύση ισχύει και ως προς την αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας με την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ απαγορευτικό ισχύει και από θαλάσσης για τα κρουαζιερόπλοια, τα ημερόπλοια και τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής που κατευθύνονται προς την Ελλάδα, αφού δεν μπορούν πλέον να δέσουν σε ελληνικά λιμάνια. Εξίσου αποφασιστικά μέτρα έχουν ληφθεί και στον τομέα του τουρισμού, αφού από σήμερα τα ξημερώματα εκκενώνονται τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας σε όλη τη χώρα, μετά την απόφαση αναστολής λειτουργίας τους μέχρι το τέλος Απριλίου.
Μοναδική εξαίρεση συνιστά η λειτουργία ενός ξενοδοχείου ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και τρία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αρση της απαγόρευσης με ειδικές διατάξεις θα υπάρξει μόνο για τα ξενοδοχεία της Θράκης και των νησιών και για όσα μόνο φιλοξενούν ενισχυτικές δυνάμεις της χώρας και της Ε.Ε. στη μάχη με την άλλη «ασύμμετρη απειλή», αυτή του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού. Ειδικά μέτρα, άλλωστε, έχουν ληφθεί και για τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά, όπως περιορισμός κυκλοφορίας με ελεγχόμενη μετάβαση στα οικεία αστικά κέντρα ανά μία ώρα και σε περιορισμένες ομάδες ατόμων, έργα περίφραξης και λειτουργία ιατρικού κέντρου σε κάθε δομή για την αντιμετώπιση τυχόν νοσούντων.
Μετακινήσεις
Παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου και στις άδειες οδήγησης και τα δελτία τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ) έδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με μοναδική εξαίρεση τα φορτηγά και τα λεωφορεία που εκτελούν διεθνείς μεταφορές. Ταυτόχρονα, σε αναστολή μέχρι τις 30 Απριλίου τίθενται όλες οι θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης, ενώ για τις μετακινήσεις εντός της Αθήνας έχει ανασταλεί η εφαρμογή του δακτυλίου έως το τέλος Απριλίου.
Δημόσιο με τηλεδιασκέψεις
Εξίσου ενεργά στο «κέντρο επιχειρήσεων» της Ηρώδου Αττικού παραμένουν τα σενάρια λειτουργίας με προσωπικό ασφαλείας, αλλά και η εκκίνηση της εργασίας από απόσταση (τηλεργασίας) για τους εργαζoμένους στον στενό δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ, καθώς τα πρώτα βήματα για τη μετάβαση στο πρωτόγνωρο αυτό εργασιακό καθεστώς περιγράφονται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.
«Δεν υποχρεούνται οι υπηρεσίες να διασφαλίζουν την παραμονή τουλάχιστον των 2/3 των υπαλλήλων σε κάθε οργανική μονάδα και οι υπηρεσιακές ανάγκες θα καλυφθούν με κατ’ εξαίρεση διάθεση υπαλλήλων από άλλη οργανική μονάδα ή με προσωπικό ασφαλείας που θα οριστεί για τον σκοπό αυτό», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην εγκύκλιο με την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, δίνοντας μια πρόγευση των όσων πιθανόν ακολουθήσουν, την ώρα που η παρουσία του πρωθυπουργού στην εκκίνηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης (e-presence) για τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης ανέβαζε κατακόρυφα το επίπεδο του πολιτικού συμβολισμού, αποκαλύπτοντας έτσι αθέατες πτυχές του συνολικού εθνικού σχεδίου κατά της πανδημίας.
Βόλτα και χιλιάρικο… Πρόστιμο για συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων
Αυστηρό πλαίσιο έχει τεθεί τις τελευταίες ημέρες και ως προς τις εκδοχές της κοινωνικής ζωής, αφού η μη συμμόρφωση στις υποδείξεις των ειδικών το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τους πολίτες να καταφτάνουν μαζικά στις παραλίες και τα βουνά, κόντεψε να τινάξει στον αέρα την επιβράδυνση του ρυθμού διασποράς του ιού. Με αυτά τα δεδομένα, την απαγόρευση δημόσιων και υπαίθριων συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, γνωστοποιώντας ότι σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά άτομο και κατά περίπτωση, ανεξάρτητα από τυχόν άλλες ποινικές ευθύνες. Οσον αφορά τις ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο άνω των 10 ατόμων, παρότι επί της αρχής αποθαρρύνονται, θα πρέπει, ωστόσο, να τηρούνται κανόνες υγιεινής και αποστάσεων.
Παύση στα πάντα
Η εθνική… αποστείρωση φαντάζει αυτή την ώρα η πιο ενδεδειγμένη οδός για τους λοιμωξιολόγους, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα Ιταλίας και επί ελληνικού εδάφους, σφίγγοντας το λουρί των μέτρων γύρω από την ελληνική κοινωνία. Οσο κι αν η φράση του πρωθυπουργού «στην Ιταλία δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους» σόκαρε το Πανελλήνιο, ο φόβος της επανάληψης εξίσου σοκαριστικών εικόνων και στην Ελλάδα ώθησε το Μέγαρο Μαξίμου στην απόφαση της εθνικής καραντίνας, αναστέλλοντας την πλειονότητα σχεδόν κάθε οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στη χώρα. Κινηματογραφικό σκηνικό θυμίζουν πλέον οι εμπορικές οδοί στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, καθώς ρολά επ’ αόριστον έχουν κατεβάσει:
– Οργανωμένες παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα
– Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα
– Μπαρ και καφετέριες
– Μαγαζιά εστίασης, εκτός από delivery και take away
– Πρακτορεία τυχερών παιγνίων
– Θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κ.τ.λ.)
– Βιβλιοθήκες n Μουσεία n Αθλητικοί χώροι
– Κέντρα αισθητικής, κουρεία, κομμωτήρια n Γυμναστήρια n Κέντρα διασκέδασης n Κινηματογράφοι n Θέατρα.
Στον αντίποδα, ανοιχτά και σε πλήρη λειτουργία παραμένουν: Σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες. Ειδικά για τα σούπερ μάρκετ, αυτά λειτουργούν πλέον με διευρυμένο ωράριο, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ καθημερινά και από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ τις Κυριακές, και με πρόβλεψη παράδοσης κατ’ οίκον. Στις νέες προϋποθέσεις που έθεσε η κυβέρνηση για την αποφυγή μετάδοσης του ιού στα σούπερ μάρκετ περιλαμβάνεται και η αναλογία 15 τ.μ. για κάθε πελάτη στο κατάστημα, προκειμένου να μην ανασταλεί η λειτουργία τους.
– Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
– Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away)
– Πρατήρια υγρών καυσίμων n Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
– Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων n Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
– Καθαριστήρια n Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
– Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων n Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών n Γραφεία τελετών
– Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
– Καταστήματα εταιρειών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Με αυστηρούς κανόνες θα λειτουργούν από αύριο και οι λαϊκές δημοτικές αγορές, καθώς στο 50% μειώνεται ο αριθμός των παραγωγών που διαθέτουν στο εξής τα προϊόντα τους, ενώ θα πρέπει να διασφαλίζεται απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων.
Την ίδια ώρα, στο ενδιάμεσο φάσμα εμπορικής λειτουργίας εντάσσονται επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές μεν, αλλά λειτουργούν με αυστηρούς περιορισμούς στην προσέλευση και τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, όπως:
– Kαταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες.
– Kαταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop).
– Σούπερ μάρκετ και φαρμακεία που βρίσκονται σε καταστήματα του λιανικού εμπορίου τα οποία λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in-a-shop), σε εκπτωτικά καταστήματα (outlets), σε εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές. n Εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης με ειδική πρόβλεψη για την ανά 2 μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.
Αναστέλλει κάθε διακοπή ύδρευσης η ΕΥΔΑΠ
Λόγω των έκτακτων συνθηκών, οδηγίες στην ΕΥΔΑΠ να μην προχωρά σε διακοπή της παροχής λόγω καθυστέρησης πληρωμών λογαριασμών, για όσο διάστημα οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους λόγω κορωνοϊού, έδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ η εξυπηρέτηση πελατών της εταιρείας γίνεται κυρίως τηλεφωνικά ή μέσω Διαδικτύου.
Διαβάστε επίσης:
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ξεκίνησε το νέο μέτρο για τον κορωνοϊό – Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις
Κορωνοϊός – Απαγόρευση κυκλοφορίας: Άνοιξε η πλατφόρμα για την άδεια μετακίνησης