«Η Ευρωπαϊκή Ένωση άργησε να αντιδράσει», επισημαίνει ο καθηγητής πανεπιστημίου του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος σε κείμενό του, το οποίο συνυπογράφει με τον πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Θάνο Δημόπουλο, αναφέρεται στα 10 μαθήματα από τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι λύσεις τις οποίες προκρίνει για τη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων είναι οι εξής: «Χρειαζόμαστε και επενδύσεις στην ανάπτυξη ιατρικών ρομπότ, για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των λοιμωδών νοσημάτων, αλλά και στη βοήθεια του προσωπικού στις ιατρικές επεμβάσεις».
Σχετικά με τα αντανακλαστικά που επέδειξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σημειώνει: «Ενώ ξεκίνησε επιφυλακτικά, πήρε σαφή θέση για το τι πρέπει να γίνει, όπως τους περιορισμούς μετακινήσεων, την απομόνωση και τον συνεχή έλεγχο».
Παρατηρεί πάντως ότι οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων όπως η Αμερική, η Κίνα, η Ρωσία, η Γερμανία και η Γαλλία, ή ακόμα και οι ηγέτες των χωρών σε επίπεδο G20, «δεν συνομίλησαν μέχρι σήμερα επαρκώς με στόχο την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης».
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός – Μόσιαλος για τα μέτρα: Eίδαμε τι έγινε στην Ιταλία όπου καθυστέρησαν δραματικά
Διάγγελμα Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό: Ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το πρωί