Διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με την είδηση ότι Ελληνίδα κυοφορεί μετά την υποβολή της σε τεχνητή γονιμοποίηση με τη μέθοδο «παιδί τριών γενετικών γονέων», εξέδωσε η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – ΙΑΣΩ.

Υπενθυμίζεται ότι σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ (μεταφράζοντας άρθρο της εφημερίδας El Pais) αναφερόταν ότι, Ελληνίδα 32 ετών, βρίσκεται στην 28η εβδομάδα της κύησης μετά την υποβολή της σε τεχνητή γονιμοποίηση με τεχνική που είναι ευρέως γνωστή ως «παιδί τριών γενετικών γονέων» (δηλαδή πραγματοποιήθηκε με γονίδια από τρία διαφορετικά πρόσωπα), με τη συμμετοχή της κλινικής Embryotools της Βαρκελώνης.

Η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life εξέδωσε ανακοίνωση για το επίμαχο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέροντας ότι πρόκειται για «λανθασμένη μετάφραση αντίστοιχου ισπανικού άρθρου» που αναφέρει το όνομα της ελληνικής Μονάδας.

«H Επιστημονική μας έρευνα αναφέρεται στη μέθοδο Μιτοχονδριακής Αντικατάστασης και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μέθοδος “Τριών Γονέων”, πολλώ δε μάλλον ως μέθοδος “Τριών Πατέρων”, όπως εντελώς λανθασμένα μεταφράστηκε», ξεκαθαρίζεται στην ανακοίνωση.

Και προστίθεται ότι «η ερευνητική ομάδα της Institute of Life – ΙΑΣΩ σε συνεργασία με την Ισπανική εταιρεία Βιοεπιστημών “Embryotools”, στο πλαίσιο του 2ου Επιστημονικού Συμποσίου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου στις 11-01-2019 τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής Κλινικo-εργαστηριακής Έρευνας που διεξήγαγαν. Στο πλαίσιο αυτό, ο επιστημονικός συνεργάτης της Institute of Life – ΙΑΣΩ, Δρ. Nuno Costa-Borges ανακοίνωσε την 1η εγκυμοσύνη με την εφαρμογή της μεθόδου της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου σε Ελληνίδα γυναίκα, η οποία βρίσκεται στην 28η εβδομάδα της κύησής της.