Ένα σκαλί ψηλότερα στην κλίμακα των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊούανέβηκε την Κυριακή το Μέγαρο Μαξίμου, «στεγανοποιώντας» με νέους και αυστηρότερους κανόνες το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων και των υπηρεσιών που παραμένουν προσβάσιμα προς το κοινό, παρά την κρίση.

Την έντονη ενόχληση που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης για τις εικόνες «ανυπακοής» που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου -και παρά τις εκκλήσεις για αυτοπεριορισμό των πολιτών- σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσαςσημειώνοντας ότι ««η εικόνα που είδαμε χθες (σ.σ. το Σάββατο) στα supermarkets και στις παραλίες δεν ήταν αυτή που έπρεπε» και επισήμανε προς πάσα κατεύθυνση ότι «είναι σημαντικό να καθυστερήσουμε τη διασπορά του ιού αυτό το χρονικό διάστημα».

Πριβέ…σούπερ μάρκετ

Στην κυβερνητική μάχη με τη διασπορά του ιού στο εξής θα συνδράμει μια νέα δέσμη μέτρων (μετά τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) εξειδικεύοντας, μεταξύ άλλων, τον τρόπο και τα μέσα εξυπηρέτησης του καταναλωτικού κοινού στα σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα, με την έναρξη της λειτουργίας τους σήμερα το πρωί τα σούπερ μάρκετ:

· Οφείλουν να επιβλέπουν για την αποφυγή συνωστισμού τις εισόδους των καταστημάτων.
· Η προσέλευση των καταναλωτών θα πρέπει να γίνεται με την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους.
· Τα σούπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν και τις Κυριακές, αλλά αποκλειστικά για την παράδοση κατ’ οίκον ηλεκτρονικών παραγγελιών των καταναλωτών, ενώ επιτρέπεται ο ανεφοδιασμός τους όλο το 24ώρο.
· Στις εισόδους των σούπερ μάρκετ θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά συσκευή με απολυμαντικό/αντισηπτικό υγρό για ελεύθερη χρήση του από τους καταναλωτές.
· Όλοι οι χώροι των σούπερ μάρκετ θα πρέπει να απολυμαίνονται και να αερίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Επιπλέον, «Με το γάντι» θα πραγματοποιούνται πλέον οι προμήθειες αγαθών σε όλες τις λαϊκές αγορές της Αττικής, μετά από πρωτοβουλία της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών να διαθέσει δωρεάν γάντια προς τους καταναλωτές, αμέσως μόλις οι τελευταίοι κατευθυνθούν σε κάποιο πάγκο και ετοιμάζονται να διαλέξουν τα προϊόντα, τα οποία επιθυμούν να αγοράσουν.

Αυτοψία Γεωργιάδη

Αυτοψία έκανε νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Χαλκηδόνας.

Όπως είπε «θα υπάρχει κάρτα εισόδου αριθμημένη. Έχει γίνει διαίρεση των τετραγωνικών του μαγαζιού για να γνωρίζουμε πόσοι πελάτες μπορούν να μπουν. Όποιος πελάτης θα μπαίνει μέσα θα παίρνει κάρτα και θα αφήνει μετά την κάρτα. Πίσω από την κάρτα υπάρχουν οδηγίες που έχουμε εκδώσει. Κάθε μισή ώρα θα υπάρχει ανακοίνωση για το πώς θα προσέρχονται οι πελάτες».

Ο υπ. Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι «τα ράφια είναι γεμάτα» προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανείς λόγος πανικού, υπάρχει επάρκεια προϊόντων».

Επίταξη για φάρμακα

Σε νέα δεδομένα καλούνται να προσαρμοστούν τις επόμενες ώρες τόσο οι φαρμακοποιοί, όσο και οι προμηθευτές υγειονομικού υλικού, αφού επίταξη με αποζημίωση μέχρι και για έξι μήνες κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού και των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων προβλέπει, μεταξύ άλλων, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Υποχρεωτική στο ίδιο νομοθέτημα καθίσταται πλέον και η τακτική ανακοίνωση των αποθεμάτων για χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια από τις σχετικές επιχειρήσεις προς το αρμόδιο υπουργείο.

Ήδη, το υπουργείο Ανάπτυξης καλεί όλες τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και όλα τα φαρμακεία της χώρας να υποβάλουν στην αρμόδια αρχή εντός δυο (2) ημερών στοιχεία αποθεμάτων τους σε:

α) Χειρουργικές μάσκες
β) αντισηπτικά διαλύματα και
γ) αντισηπτικά μαντηλάκια.

μέσω ηλεκτρονικής αίτησης που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, ζητώντας παράλληλα από τους κατόχους του υλικού να επικαιροποιούν τα παραπάνω στοιχεία κάθε τρεις (3) ημέρες για διάστημα δυο (2) μηνών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η μη συμμόρφωση επισύρει κυρώσεις υψηλών διοικητικών προστίμων και κατάσχεση των προϊόντων.

Τσουχτερά πρόστιμα

Άλλωστε, πρόστιμα που αγγίζουν τις 5.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που θα παραβιάσουν τα μέτρα προστασίας προβλέφθηκε ήδη με την χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ σε τουλάχιστον 96 συλλήψεις προχώρησε η ΕΛΑΣ μετά από ελέγχους ως προς την μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Με βάση τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα:

Κλειστά παραμένουν:

· Οργανωμένες παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα
· Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα
· Καφέ, μπαρ και καφετέριες
· Μαγαζιά εστίασης εκτός από ντελίβερι και take away
· Πρακτορεία τυχερών παιγνίων
· Θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κτλ)
· Βιβλιοθήκες
· Μουσεία
· Αθλητικοί χώροι
· Κέντρα αισθητικής, κουρεία, κομμωτήρια
· Γυμναστήρια
· Κέντρα διασκέδασης
· Κινηματογράφοι
· Θέατρα

Ανοιχτά παραμένουν:

· Καταστήματα που πωλούν τρόφιμα
· Σούπερ μάρκετ
· Λαϊκές αγορές
· Φούρνοι
· Ζαχαροπλαστεία (χωρίς τραπεζοκαθίσματα)
· Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
· Τράπεζες με περιορισμούς ως προς την παρουσία κοινού

Η περαιτέρω ενίσχυση των βαθμών δημόσιας ασφάλειας συμβαδίζει με τις εκτιμήσεις του κυβερνητικού επιτελείου για την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ τουλάχιστον δύο συσκέψεις πραγματοποιούνται καθημερινά για το ζήτημα στο Μέγαρο Μαξίμου, αξιολογώντας πολύπλευρα τα κάθε φορά δεδομένα. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας» εκτίμησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο Πρώτο ΘΕΜΑ, εξηγώντας παράλληλα πως «έχουμε υποχρέωση να προειδοποιήσουμε ότι ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος. Το σημαντικό είναι να περιορίσουμε τον αριθμό και να μην χάσουν άνθρωποι τη ζωή τους ενώ θα μπορούσαν να σωθούν. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας».

Υπό αυτό το πρίσμα, στην αναβάθμιση του Νίκου Χαρδαλιά σε υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας (από Γενικό Γραμματέα) προχωρά και τυπικά με την ορκωμοσία του σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να επιτευχθεί ο μέγιστος δυνατός συντονισμός όλων των απαραίτητων ενεργειών των εμπλεκόμενων αρχών και φορέων για την πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Ψηφιακά… υπουργεία

Ώρα με την ώρα αυξάνεται και ο αριθμός των δημόσιων υπηρεσιών και διαδικασιών που διατίθενται με ηλεκτρονικό τρόπο προς τους πολίτες, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και οι μαζικές κινήσεις, όπως και η προστασία των εργαζομένων.

Από σήμερα όλες οι συναλλαγές του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ με τους πολίτες θα γίνονται πλέον χωρίς ουρές και αναμονή είτε στους αντίστοιχους δικτυακούς τόπους, είτε με προγραμματισμένα ραντεβού στα υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ενώ με νέο ωράριο θα λειτουργούν από σήμερα και τα ΚΕΠ. Συγκεκριμένα, καθημερινά και μέχρι νεωτέρας όλα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών της χώρας θα παραμένουν ανοιχτά από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 7.30 πμ έως τις 15.00 μμ, ενώ οι πολίτες θα εξυπηρετούνται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (ραντεβού), με τις κατά τόπους υπηρεσίες.

Ψαλίδι από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Μέτρα περιορισμού άσκοπων μετακινήσεων και συνωστισμού έλαβε, εξάλλου, χθες και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναστέλλοντας από σήμερα – και μέχρι νεοτέρας- την κυκλοφορία των δρομολογίων:

· Λεωφορειακές Γραμμές Λάρισας – Βόλου – Λάρισας
· Όλα τα δρομολόγια στη γραμμή Κατάκολο – Ολυμπία – Κατάκολο

Επίσης, από αύριο, Τρίτη αναστέλλονται προσωρινά και μέχρι νεοτέρας:

· Οι πρώτες πρωινές αμαξοστοιχίες (50/51) Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα
· Οι αμαξοστοιχίες 1577 & 2571 (αναχώρηση από Βόλο 13:40 & 17:40 αντίστοιχα) και οι αμαξοστοιχίες 1578 & 2572 (αναχώρηση από Λάρισα 14:45 & 18:45 αντίστοιχα)

Χαραμάδα ελάφρυνσης

Ταυτόχρονα, η πρωτόγνωρη έκταση της οικονομικής και κοινωνικής προσαρμογής -πέρα από τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής- που απαιτεί η πανδημία απασχολεί ήδη το κυβερνητικό επιτελείο, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, η έκβαση της οποίας αναμένεται να οδηγήσει στην εξειδίκευση μέτρων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, όπως περιέγραψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ζητούμε από την Ε.Ε. τα μέτρα, τα οποία θα ληφθούν για την προστασία της δημόσιας υγείας, να εξαιρεθούν από τους δημοσιονομικούς στόχους και αν η διαταραχή στην οικονομία είναι μεγάλη, να πέσουν και οι στόχοι. Είναι διττός, λοιπόν, ο στόχος μας» τόνισε ο κ. Πέτσας, καθώς η κυβέρνηση προτίθεται να διεκδικήσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από αυτά, όπως συζητήθηκε χθες το βράδυ στη διάρκεια ειδικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα: 103 νέα – Στα 331 το σύνολο