Στην αυστηροποίηση του πλαισίου εφαρμογής των προληπτικών μέτρων για την πανδημία προχώρησε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων «κοινωνικής ανυπακοής» απέναντι στις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών και επιστημόνων. Οι πρώτες εικόνες, όσων αγνόησαν επιδεικτικά την απαγόρευση των συναθροίσεων με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ έσπευσαν αντίθετα σε… βουνά και παραλίες, προκάλεσαν σφοδρή ενόχληση στο κυβερνητικό επιτελείο, φτάνοντας μέχρι την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Η κατάσταση είναι σοβαρή»
«Μόλις έδωσα εντολή να κλείσουν αύριο όλες οι οργανωμένες παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα. Η κατάσταση είναι σοβαρή και απαιτεί υπευθυνότητα από όλους» γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός. Προέτρεψε μάλιστα να «αποφεύγουμε τους δημόσιους χώρους με πολύ κόσμο» και κατέληξε, λέγοντας «ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων» απευθυνόμενος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς όλους τους Έλληνες. Τα ακαριαία αντανακλαστικά που επέδειξε η κυβέρνηση μπροστά σε μορφές «απροθυμίας» συμμόρφωσης με το δημόσιο συμφέρον συναρτώνται και με την ταχεία εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊου στη χώρα, αφού 38 νέα περιστατικά προστέθηκαν χθες στη λίστα των νοσούντων, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.
Αποστάσεις στα σούπερ μάρκετ
«Αν δεν έχουμε και την ατομική ευθύνη μαζί με τα μέτρα, τα μέτρα δεν θα δουλέψουν», εξήγησε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών ακόμη και στις ελάχιστες επιτρεπτές συγκεντρώσεις πλήθους. Αναφερόμενος ειδικά στα σούπερ μάρκετ, τα οποία παραμένουν ανοιχτά, «έχουμε να είναι μέχρι 5 άτομα στην ουρά. Να τηρούνται αποστάσεις ασφάλειας πάνω από 1 μέτρο, καλύτερα 2» περιέγραψε ο κ. Τσιόδρας, αναδεικνύοντας την ανάγκη προσεκτικών χειρισμών.
Μετρό με… φειδώ
Έκκληση από πλευράς του για περιορισμό των μετακινήσεων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς απηύθυνε και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Συνεκτιμώντας τα νέα δεδομένα στη διάρκεια της ημερήσιας υπουργικής σύσκεψης για τον κορονοϊό παρουσία του Πρωθυπουργού, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα πρέπει να λειτουργούν με το 50% των επιβατών, επισημαίνει το υπουργείο Υποδομών.
«Μπλόκο» στην Ιταλία
Ο «αποκλεισμός» στις μεταφορές, εφαρμόστηκε από χθες κιόλας στην περίπτωση της Ιταλίας, καθώς έκλεισε οριστικά η αεροπορική σύνδεση με τη γειτονική χώρα, ώστε να μην πραγματοποιείται στο εξής καμία πτήση από και προς όλες τις πόλεις της και όχι μόνο το Μιλάνο, το οποίο είχε ήδη «αποκοπεί» αεροπορικά από την Αθήνα. Καμία μετακίνηση, ωστόσο, με κάθε μέσο μαζικής μεταφοράς συνίσταται για όσους εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, ενώ το υπουργείο Υποδομών και μεταφορών έχει ήδη αναστείλει του μέτρου της εισόδου από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Εξάλλου, συρμοί και οχήματα στα δημόσια μέσα μεταφοράς απολυμαίνονται καθημερινά, με έμφαση στα σημεία που οι επιβάτες ακουμπούν συστηματικά (δηλαδή τις μπάρες και τις χειρολαβές), ενώ αντισηπτικά έχουν τοποθετηθεί σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και αμαξοστάσια.
50% στα αεροδρόμια
Στη λήψη νέων μέτρων προχωρά το αρμόδιο υπουργείο και αναφορικά με την λειτουργία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ώστε να παραμείνουν ανοιχτά αλλά ασφαλή όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Συγκεκριμένα, ο Πύργος Ελέγχου και ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά για λόγους ασφαλείας, ενώ οι επικουρικές υπηρεσίες θα λειτουργήσουν από την Τρίτη με το 50% του προσωπικού τους. Παράλληλα, όσοι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια έρχονται σε επαφή με το κοινό (όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στο check in, τον έλεγχο και την παραλαβή των αποσκευών, οι security και οι εργαζόμενοι που πραγματοποιούν έλεγχο) θα εξοπλιστούν με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ(όπως γάντια, μάσκες κά).
Ποινές για τους παραβάτες
Την ίδια ώρα, εντατικοποίηση των ελέγχων για εκείνους που παραβιάζουν το νόμο δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά αποφάσισε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σχετικά 45 συλλήψεις, όσων δηλαδή που επιχείρησαν να παραβούν τις απαγορεύσεις λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων μέσα στα πρώτα εικοσιτετράωρα. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται ότι:
Κλειστά παραμένουν:
· Οργανωμένες παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα
· Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα
· Καφέ, μπαρ και καφετέριες
· Μαγαζιά εστίασης εκτός από ντελίβερι και take away
· Πρακτορεία τυχερών παιγνίων
· Θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κτλ)
· Βιβλιοθήκες
· Μουσεία
· Αθλητικοί χώροι
· Κέντρα αισθητικής, κουρεία, κομμωτήρια
· Γυμναστήρια
· Κέντρα διασκέδασης
· Κινηματογράφοι
· Θέατρα
Ανοιχτά παραμένουν:
· Καταστήματα που πωλούν τρόφιμα
· Σούπερ μάρκετ
· Λαϊκές αγορές
· Φούρνοι
· Ζαχαροπλαστεία (χωρίς τραπεζοκαθίσματα)
· Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
· Τράπεζες με περιορισμούς ως προς την παρουσία κοινού
· Όπως και τα δικαστήρια σε όλη τη χώρα μέχρι τις 27 Μαρτίου, παρότι αίτημα ολικής αναστολής λειτουργίας τους κατέθεσε χθες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με εξαίρεση των εκδίκαση των αυτόφωρων, μπροστά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
«Ποτέ την Κυριακή»
Επιπλέον, προσωρινό λουκέτο έβαλε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης και στις εποχιακές αγορές, θέτοντας σε αναστολή λειτουργίας τις Κυριακάτικες αγορές, τις αγορές των Καταναλωτών, τις Εμποροπανηγύρεις. Το ίδιο θα ισχύει στο εξής και για Χριστουγεννιάτικες και Πασχαλινές αγορές, όπως και για οργανωμένες αγορές, μεταξύ των οποίων και αυτές του Σχιστού και του Ελαιώνα.
Χείρα βοηθείας στο 1135
Εκτός από τις απαγορεύσεις, στην περαιτέρω ενίσχυση της τηλεφωνικής υπηρεσίας 1135 με προσωπικό προχωρά η κυβέρνηση, ώστε να υποδέχεται ερωτήματα του κοινού σχετικά με την πρόληψη και τη διάγνωση τυχόν κρουσμάτων, παράλληλα με την προμήθεια πρόσθετου ιατρικού υλικού, για την οποία έχουν ενεργοποιηθεί και διπλωματικές οδοί. Η κοσμογονία του κορονοϊου έχει εκτοξεύσει, άλλωστε, τις ημερήσιες ανάγκες σε υγειονομικό υλικό, αφού μόνο η ΟΣΥ για παράδειγμα έχει παραγγείλει περισσότερα 40.000 γάντια για τους οδηγούς των λεωφορείων.
Διαβάστε επίσης:
Κρούσματα κορωνοϊού: Ανησυχία για τα 22 «ορφανά» και την επιθετική αύξηση του ιού